Surat buat kengkawan

Masa yang berlalu, memang tak dapat kembali. Pakcik aku kata, jangan kejar masa, nanti dia lari. Jadi, berjalanlah seiringan dengan masa. Cakap memang senang. Kalau yang tertinggal dengan masa, camne?

Surat ni ditujukan khas untuk kengkawan (korang tau siapa korang). Serius tak sangka akan jejakkan kaki lagi ke sini. UTM, Pasar Karat(serius baru aku tau kewujudan tempat ni, walaupun dulu2 masa buat asg urban, kat sinila kitorang berlegar2), Pasar Borong Pandan(ni pun tak pernah aku tau wujud walaupun 4 tahun kat UTM dulu).

Aku ringkaskan surat ni lah :

a) Janna, nak tau tak masa kitorang otw g Danga Bay malam 12 Feb 2011 tu, ada tayar bas kat depan tercabut, pastu tiba2 golek2 depan Itam. Nak elak ke kanan tak boleh, apa lagi ke kiri. Gila banyak kenderaan. Brek mengejut? Oh tak sama sekali. Syukur tayar tu golek ke tepi. Haha, kelakar seram masa tu. Nasib baik tak masuk berita pasal tayar bas tercabut lalu menimbulkan huru-hara kat area JB.

2) Fadh,  ingat tak kita naik Balai Cerap dengan sungguh ayu berbaju kurung sedondon, dengan K.Tikah sekali. Hehe, ayu? Ingat tak masa kita beli roti nak bagi ikan Tasik Tropika makan tapi tak sempat, last2 kita sedekah kat monyet2 kat Balai Cerap tu. Seram gila tengok taring depa sekoq2.

c) Kengkawan 1 studio semua, ingat tak masa buat asg urban Dr. Sarofil kat area Jalan Wong Ah Fook kot, kat area JB. Ntahpape gambar yang kita ambik. Dulu kita khusyuk dan tawadduk, tak banyak gambar posing. Sume gambar hardscape & softscape je. Kelmarin, aku jalan2 kat situ, senyum sorang2 bila teringat kenangan dulu.  Tapi ada 1 yang aku ingat tau, masa korang ambik gambar bajet S CLUB 7 ke hape ntah kat area Putrajaya masa aku dengan Pian menapak 4km lebih dari masjid Putra gi PICC tu.

d) Dulu bila kita pergi JB naik bas, mesti lalu M Suites Hotel, ekceli ada 1 rahsia, aku admire design dia dan aku tertanya2 bilalah dapat masuk sini.  Siapa sangka, ia dah jadi kenyataan.

e) Yang paling sedih tak tahan, semalam pergi pesta konvo UTM dengan kengkawan sebengkel, tiba2 teringat masa kita jalan ramai2 kat Pesta Konvo dulu. Heppi macam budak2 sekolah. Sekarang, bila tengok students kat situ, dah tua aku rupanya. Cuba cari muka2 familiar, tapi satu pun tak ada. Kengkawan, kita dah jadi super senior la~~~Tiba2 sedih. Terus berdoa, Tuhan datangkanlah seorang kawan yang pernah kenal masa study dulu.

Kengkawan, sorrylah surat ni bercampur baur. Kenangan yang indah bila dikenang jadi sedih sebab ianya dah berlalu. Sayang korang =D. So, the next reunion, bila dan di manakah? Hihi. Malacca welcomes all of you!

**entri ni patut publish dah las wik tapi aku malas. Janna, lepas ko called aritu bagitau ko ada kat UTM terus aku edit dan publish arini 😀

Advertisements

Bukan kebanggaan. Tapi kenyataan.

Bukanlah kebanggaan. Tapi kenyataan.

Bukan kebanggaan 1.

Korang ade gambar dengan artis? Ade? Takde kan? (ayat destinasi bajet bangga kunun).  Saya ada okeh. Dengan err err Fasha Sandha. Tapi bukan gambar xxx yang kat Bali tu okeyyy. Definitinely NO NO NO. Itu statement zaman kegelapan dulu. Sekarang zaman pertengahan usia. Insaf dah.

Sebenarnya masa tu kat Terminal 1. Tunggu bas nak balik UTM. Jalan-jalan rupanya Pak Nil baru habis buat promosi Cicakman kat stage. Eh eh lepastu FS pulak buat promosi. Ada contest sapa dapat teka jawapan betul dapat hadiah. Saya pun selit-selit la kat crowd. Sekali soalan tu saya tau jawapan. Alamak tangan ni terangkat lak. Camne ni. Nak turunkan balik tangan tak boleh. Rasa tamak pulak. Ah cincailah. Bukan ada ex-skulmet ke,bakal suami ke, orang kampung ke, ketua kampung ke kat sini. Sini kan Seremban, bukan Banting. Pengacara tu pun panggillah ‘okeh adik pakai baju biru sila naik atas pentas jawab’.

Saya pun naiklah dan jawab. Betul jadi dapat hadiah t-shirt Cicakman. Kehkeh. Bukannya nak sangat pun. Konon. Tapi apa salahnya kan kan. FS dah nak bagi. Lepastu saya buat muka tak malu ‘bang bang tolong ambik gambar saya dengan FS’. AHAHA dapatlah gambar sekali dengan FS + Cicakman sekali. Ada intebiu sikit. Nebessssss i. Iyela depan crowd. Memang doalah ketua kampung takde kat situ nanti dia canang satu kampung sape yang malu. Keluarga jugak.T__T. Ada satu soalan tu, adik dari mana? Bila saya jawab Banting dia dengar Mantin kot. Hmm biarlah. Mantin pun Mantin lah.

Lepas sesi FS, ada sesi sign poster dengan KRU pulak. Saya pun tak sangka diri sendiri naik atas pentas ambik poster lepastu mintak sign Edry Norman Yusry. Hahaha.

Balik UTM siap tampal poster kat bilik. Sekarang taktau pi mana ntah poster cicakman tu. Agaknya kalau jual kat fanatik KRU boleh dapat duit x?. Erm yang gambar dengan FS tu ada lagi. Nak buat camne nak bakar tak boleh. Gambar ada soft copy je. Kamera digital kan. Takkan nak bakar lappy sekali???? Terpaksa simpan buat kenangan.

Bukan kebanggaan 2.

Kecik-kecik dulu mi segera cap Megi perisa kari tu faveret saya. Gila-gila suka. Ibaratnya Megi = kekasih hati. Sedahsyat tu. Tahap addicted = Boleh makan hari-hari. Takdelah tipu. Salahkan bapak boleh tak sebab dulu bapak suka beli sekali banyak 1 kotak Megi untuk jadi supply di waktu lapar yang tak sepatutnya. Asal Megi je mesti sekotak, asal sekotak je mesti Megi.

Tahap addicted sebenar dapat diukur di sini : Ada sehari tu kenduri rumah makcik sebelah rumah. Tengah rewang ni tiba-tiba teringat kat Megi terus lari balik rumah. Geledah-geledah jumpa stok.. Lalu saya bukak 2 paket Megi ambil perencah dia saja lepastu bancuh dengan air panas. Lepastu tak sedar diri pergi hirup tepi tingkap dapur. Gila ah perasaan macam hirup sup cendawan kat hotel 5 bintang ke ape ntah. Dah habis hirup kuah dia terus basuh mangkuk lepastu pergi balik rewang macam takde pape berlaku. Bajet basuh mangkuk + simpan Megi tadi hapuskan buktilah.

Tapi anda nak tau tak bila saya kantoi??? Tak lama lepastu ntah bila, ahlil keluarga teringin nak santap Megi. Cek-cek tinggal 2 paket. Lepas dah rebus baru perasan Megi tulah yang saya curik perencah dia. Oleh kerana dilahirkan perasan bijak, maka i gantilah perencah tu dengan serbuk kari. Warna dia kan sama. Tapi rasa dia, masyaAllah!!! Maka kantoilah saya. Bijak tak?

Bukan kebanggaan 3.

Kecik-kecik dulu memang pantang ada sesiapa suruh pergi kedai. Memang tak mau. Hisshh takut gila dengan orang kedai. Mana-mana kedailah. Kalau kat rumah bolehla buat perangai tak mau pergi kedai. Tapi ada sekali ni tidur rumah mak cik (satu habit saya, boleh tidur kat rumah sesiapa pun tanpa keluarga). Satu pagi tu mak cik suruh pergi kedai, takkan cakap tak mau kan. Terpaksa gagahkan diri. Tapi dah sampai kat muka pintu, tiba-tiba jadi takut balik. Terus takmau. Mak cik pelik lalu terus pujuk pergi kedai. Tak mau tak mau. Tau tak, lepastu saya terus nangis sambil peluk pintu kuat2. Buat drama swasta pagi-pagi sebab tak mau pergi kedai.

Lama-lama mak cik give up lalu dia yang pergi kedai dan balik bawak jajan nak pujuk saya biar tak nangis dah. Cengeng betullah kecik-kecik dulu. Memang bukan satu kebanggaan. Bila besar sikit baru berani pergi kedai. Itu pun arwah mak tuliskan siap2 senarai barang dan saya tinggal pas kat orang kedai. Asalkan tak payah cakap i okayyy.

p/s 1 : sampai sekarang tak berjaya nak buat entri yang menyentuh hati. Rahsia hati, biarlah kusimpan sendiri. Ecehhh.

p/s 2 : entri sebelum ni (bercerita tentang cinta) tak sengaja tarikh dia 14/2/2011. sebenarnya dah lama dalam draft. Sebelum berhabuk saya publishlah. Baru perasan tarikh dia tu sama macam VD. Saya tak iktiraf VD, dah tentu anda juga kan!

Jagalah matamu sebelum kamu ditimpa kerabunan.

Ketiadaan internet beberapa hari lalu menyebabkan 1/50 jiwaku pergi, kata Anang. Aku baru menyedari kewujudan hobi baru ini – melayari internet. Tahapnya samalah macam hobi nombor tiga paling faveret – menonton TV. Setelah tewas di tangan hobi kekal nombor 1 – membaca ( haha ye ke ) dan nombor dua – beradu ( nak letak hobi tempat pertama maluuuuuuuuu). Hobi menulis jatuh bedebuk ke tangga nombor 4. Kalau dulu, sebab banyak menonton TV maka mata menjadi kureng normal a.k.a. rabun cap ayam. Jangan tak tau bahawa akulah pioneer dalam bidang kerabunan. Dalam famili, sesiapa yang pakai spek dikira abnormal a.k.a c***t. Paham kan?. Masa umur darjah 3 SUDAH RABUN. MasyaAllah. Tengok TV senyap-senyap dalam gelap punya pasal. Sungguh kurang kesedaran sivik.

Ahli majlis sekalian, menjadi perintis dalam arena kerabunan bukanlah sesuatu yang boleh dibanggakan apatah lagi rabun sebab tengok TV banyak sangat dalam gelap. Agak-agak kalau boleh jarak seinci mau aku dekat dengan TV (seinci kau. Jelas menipu di situ). Dulu, menasihati aku tengok TV dengan jarak adalah sangaaaaaaat mustahil lagi la mumkin. Bagai mencurah air ke daun keladi.

Sebab aku nak sangat tengok filem Cina kat TV3 masa hujan lebat dululah TV rumah kena sambar petir lalu insaf sekejap. Sebab aku degil baca buku cerita dalam gelap setiap hari wajib dua buku cerita maka aku tambah rabun. Degil tengok Lingo waktu Maghrib senyap-senyaplah Tuhan terus balas dengan kerabunan cash. Dan lihatlah saya seawal 10 tahun sudah bercermin mata malu-malu dalam kelas. Balik kampung Paman Kacok gelar Datin sebab pakai spek. Apa relevan kat situ aku betul-betul tak tau.

Maka selaras dengan kewujudan hobi baru melayari internet, dengan ini aku berdoa janganlah Tuhan tarik atau kurangkan nikmat penglihatan yang telah dipinjamkan olehNYA ini.  Dan bagi sesiapa yang tak tau, aku pakai kanta lekap sejak 2008. Berhenti pada 2009 sekejap dan sambung pakai CL semula sampai sekarang. Alhamdulillah sangat selesa. Tiba-tiba teringat jawapan klise yang aku bagi kat suami Kak Syikin bila dia tanya kenapa pakai CL? Aku jawab dengan keyakinan diri yang tinggi ‘Oh senang bila nak ambik wudhu’. Padahal malu bagitau yang aku selalu lupa letak cermin mata kat mana. Baguslah.

Isnin yang indah

Why o why. Tell me why o why…Walau cuba setting minda untuk hari Isnin yang indah, nampaknya aku tak berjaya. Tajuk tu aku letak Isnin yang Indah, sebab cuba membuat reverse psychology terhadap diri sendiri. Ala-ala En. Ahmad Long dulu. Masihkah korang ingat teman2? HAHA.

Aku memang tak boleh terima benda2 reverse2 ni. Tak dapat terima teguran indirect, atau apa2 yang tidak secara terus. Kalau ada apa2 yang korang mau sampaikan, sila sampaikan secara jelas nyata dan terang macam Izhar Halqi tu. Kalau cakap berkias beritma berirama, minta maaflah sebab otak aku lambat digest dan aku boleh dilanda tekanan jiwa melampau sebab susah hadam. Eh eh tetiba.

Begitulah di petang Isnin ini, aku harap perjuangan membawa kerja2 balik rumah akan dipermudahkan. Dengan rahmat Ramadhan malam ke-7. YA TUJUH NOMBOR KESUKAAN AKU. Nyong kepingin balik nang Labohan Dagang. Eh tetiba lagi.

Buku hidup saya versi pahit

Macam best pulak taip dalam point. Antara koleksi kenangan pahit saya secara amnya ;

  • Sekolah rendah. Darjah 2. Saya & beberapa kawan sekelas dijadikan model murid tak siap kerja rumah. Kehkeh. Malu tau sebab kena konvoi pegi kelas sebelah bawa homework tak siap lepas tu duduk sekumpulan kat belakang (ada macam kandang) sambil buat homework. Cikgu yang ajar budak-budak  kelas tu asyik bebel kat diorang suruh jangan jadi macam kitorang. Dahlah ada budak darjah 1 yang saya minat kat kelas tu. Aish kecik-kecik gatal. Sebab tu kot besar tak gatal dah. Haha perasan.

 

  • Sekolah menengah. Ade ke patut saya & beberapa senior kena denda cari rambut (cari rambut, bukan cabut rumput eaa)  kat Musolla Puteri sebab kitorang curik-curik naik atas mandi-manda waktu gap Maghrib ke Isyak. Lepas kena denda siap kena ceramah agama lagi kat courtyard tengah tu, semua orang boleh tengok. Jatuh saham seposen. I jujur tau sebab tu I mengaku.

 

  • Dekat Uni. Ada seorang mamat tu macam suka kat saya.(saya tak brag, sebab saya taip ‘macam suka’.) Tapi saya macam suka kat kawan dia tu. Alih-alih kawan dia tu pulak nak kenenkan kami berdua. Hancur hati saya. Eheh. Nasib baik tak berjaya sebab saya memang pandai berlakon tak ada perasaan. Akhirnya semua pun bawa haluan sendiri. Pahitnya diingat kembali. Hehe.

 

  •  Lepas grad. Arwah ibu kata, kita mesti berani hadapi semuanya. Belum cuba, belum tahu. Sayangnya, saya bukan begitu. Saya ada satu tahap yang akan give-up serta merta. Dan bimbangkan benda yang tak penting. Macam masa tu, saya poyo seronok bila pass exam PTD dan kena pegi PAC kat INTIM Kemaman Terengganu. Siap senior bagi tips-tips masyuk lagi.

 

  • Well, saya end-up tak pergi pun PAC sebab pagi tu kaki terseliuh kat toilet kerana saya terrrrlalu banyak fikir macammana nak pergi Kemaman instead of fikir strategi nak pass PAC. Dan demam sebab hari-hari ‘jogging’ dengan M kat Dataran Banting tambah work-out sebab dilatih oleh M si jurulatih silat. Sungguh pahit kenangan itu. Haish. Padahal di mana ada kemahuan di situ ada highway. Eh, Adnan Sempit jangan marah.

 

  • Waktu dah kerja. Di waktu ni, saya di tempat kerja. Lepas solat Zohor tadi, tekak saya rasa sangat pahit kerna macam ada bunyi pintu berkeriut dan saya sendirian saja di tingkat atas. Ca Alip Ba Wau Ta!!!!!!!!!!! 

.ca.ca.mer.ba.

Bismillahirrahmaanirrahim.

Lagi gmbr2 ms kat UTM dulu..macam2..cacamerba.tapi comel prasan!!!.tapi cacamerba.campur-campur.campur tolak.darab bahagi.

Banyak kenangan kat UTM. banyak.sangat banyak. tak terkira.param taman u, skudai parade, macam-macam lagi..4tahun kat UTM..sedar2 diri dah smakin tua skrg. Betullah Cik Simah kata bile kami tension studio etc., jgn tension,  bila dah kerja nnti, mesti rindu zaman bljr ni. Never take things for granted..tu aku + sndirik!

p/s : xsabarnye balik kampung. g bazar ramadhan yg jual ikan bakar tu..sangat sedap..selamat tinggal azamku. Hancur b’kecai tinggal keping2 di atas lantai…Kalau aku wat kenduri kawin, nk tempah ikan bakar kat akak tu la..isteri kang Nanang.

Ruralnya…

Kadang2 rasa kesal (bukan menyesal ya..) sebab xmenjaga eviden2 knangan masa lalu. Malam tadi, bukak cd-cd lama, cari asg  tajuk ‘Homer eats Apple’..Haha..asg graphicpaper bag. Jumpa sofkopi. Dlm Corel Draw. Tak boleh bukak. Ait..rasa pernah jpegkan dulu..Dulu lupa nak ambik gambar paper bag yg dah siap tu.

Ingat lagi, dulu ada 3 asg…1.logo,2.poster,3.paper bag..paling suka no.2.&3. anak yatim & Homer makan epal~you are what you eat~.Huhuu..Nanti try cari lagi softcopy, pastu tampal kat sini.

Hmm..dulu2 tiap2 sem berjalan2, atas nama ‘site study’.Hehee..

Sem 01 + Sem 02 2003 2004-Desaru (huh, ada pakcik kera curik lunch aku kat tpi pantai nan indah permai tu)…-Tg.Balau…-Langkawi (muzium padi, Kuah, Datai, Andaman Anyaman etc.)…-*JKM p Sabah-UMS-Kundasang-kaki Mt. Kinabalu.

Sem01 + Sem02 2004 2005 ===Ecology + Community Studio -Singapura (wetland, Raffles Square?), Terengganu (Pulau Duyong, Psr Payang, Tanjung Rhu, spa mana2 ntah)

 Sem01 + Sem02 2005 2006 ===Urban + Resource Studio-Jasin (ni paling nostalgic, stlh 4 tahun b’lalu..aku kembali.~mozek.mozek.kehidupan~),…-Cameron Highlands (kempen jalan kaki sampai kurus. nasib baik sejuk. daki Gunung Jasar, p Boh plantation bla bla bla. tumpang solat rumah kat cerun bukit..tq skali lagi-Tanah Rata-Ringlet-Brinchang)

 Sem01 + Sem02 2006 2007 ===Topical + Final Comprehensive Studio-KL (FRIM, muzium ke arkib negara?, main Sunway Lagoon )…++last skali, haha..Kampung Kundang..aku kan rural+rustic. ke mana2 aku p, identiti aku sbg org desa xboleh dibasuh (haha..ayat Andrea Hirata).ni site aku, dan ini gmbar2 dia yg xbrapa nak lawa..

 

 

 

Presenting…

 

 

freehand section elev. nih!

freehand section elev. nih!

detail plang..autoCAD+putushop+corel.draw

detail plang..autoCAD+putushop+corel.draw

.my.own.perpectives..antaranya..

.my.own.perpectives..antaranya..

kampung.kundang..macam2 ada..

if.you.are.a.pure.javanese

Kali ini, aku akan ber-aku-aku.

Okey, entri ini sama skali tidak kena mengena dgn bulan Ramadhan yg mulia. Tajuk omputeh *macam dasyat..macam je la..*

Cerita 1.

UTM. 2nd year. B04,FAB. Ethnobotany amende.ntah.

Esok kena bentang asg budaya kaum di Malaysia.. mcm Banjar, Minang, Hakka, & xt’tinggal, Jawa. Aku org Jawa, proudly memilih tajuk ‘Javanese : Origins & Cultures’*kot*. Last minute kerja, malam tu jugak habiskan masa kat PSZ, search for ‘javanese’ kat internet.

Start lewat, ktrg tak tidur. Board tunggang langgang. Copy paste sana-sini *Jahatnya!*Pagi tu, lewat p klas! Kelam kabut ke B04 dari KRP. Tak prepare, terus present. Dgn mamai. Masa present, tiba2 t’dengarlah rakan sperjuangan aku a.k.a grup member m’present dgn yakin :

…Javanese have a long, silky coat, that comes in a variety of colors..are noted as being very intelligent and talkative..

hah..

ape tu..

orang Jawa ada long, silky coat?

Dush..inilah akibat copy-paste merata2. sila.jangan.tiru.macam.saya. Dan, kami terkujat kat situ. *En.Hakim dah perasan kami silap!*Malu!Malu!Malu!Malu! Kenapa? sebab description tu, sebenarnya kami sedang m’ceritakan characteristics kepada ‘javanese’ yg ini..klik sini

Cerita 2.

Somewhere in Kedah. Julai 2009. Kursus.

Pak Penceramah : Siapa orang Jawa kat sini? (p/s: pak penceramah adalah org Banjar)

Maka, aku bangga mengangkat tangan. Pandang keliling. Aku sorang ke?

Pak Penceramah : Jangan terasa ya, saya nak tanya, apa maksud bert*mp*k bagi orang Jawa?

Aku geleng-geleng. Sumpah xtahu! Emm..’menjerit’ kot?

Pak Penceramah : Macam mana tak tau? Okey, es-em-es orang tua kamu, sedara mara tanya ape maksud. Yang lain, nnti tanya kawan kamu ni..

Wah, kes serius ni!

Balik kursus, aku tanya pakcik makcik. Dan, bila tau maksud, sejujurnya, aku memang baru tau!. Malu!.Malu!.Malu!.Malu!.

Buat semua orang Jawa, if you are a pure javanese, korang tak akan melalui saat2 memalukan macam aku ni! Aku pun pure, cuma xhabis bljr je..

U.T.M.

Pengangkutan utama aku pergi & balik Banting-Skudai suatu masa dahulu adalah B.A.S..Biasanya Banting-KLIA-Nilai-Seremban-Skudai-UTM. Peribahasa kata ‘ jauh perjalanan luas pengalaman ‘, tapi kadang2 aku rasa ‘jauh perjalanan amat memenatkan’. Tapi, di kala final year, aku selalu balik Banting-PJ-UTM. Transit dah kurang, sebab dulu B.A.S.,lepas tu C.A.R. Balik dgn janna.  Miss janna, pekabar?..Heheh..

UTM memang sgt best bagi aku. Walau itu adalah tmpt yg paling aku xmau pergi, 6 tahun dulu. Byk tempat2 best yg kami selalu jalan2..Balai cerap, taman tropika, hutan herba?, taman rusa, PSZ, tasik UTM, MSI, padang kawad, sekadar menyebut beberapa nama..xketinggalan, especially KTC. Kolej yg sgt best!!!

Byk gak kenangan terindah kat UTM, pernah sekali, aku tertidur kat pondok bus depan FAB, iyela, mlm2 ktrg tunggu bus yg xsampai2..Dan, tringat kat sorang abang (dah kahwin & beranak-pinak) drebar bas KTC-fakulti, yg very peramah & suka senyum. Yg paling xboleh lupa, janna gelar dia ‘Abang Rambut..’ Hahaha..sebab rambut dia amat lawa ala-ala model iklan rambut..& kami terus panggil abang tu Abang Rambut lepas tu!

Dan banyak lagi ingatan2 kat UTM yg cuba aku taip kat sini. Skrg in process mengingat~~kawan2, lecturers, kolej, library tempat aku rajin pnjm novels & download citer from internet (yg ni off-record!)ikan2 tasik yg kami selalu bg makan roti basi~Haha, ikan yg b’hati kental+b’semangat waja, makin gemuk even kami bagi makan kek basi warna biru!!..

Till next time..akan aku taip lagi macam-macam about UTM. Tajuk dia -Macam-Macam UTM!!

Macam-Macam UTM~~bakal hit!!

Macam-Macam UTM~~bakal hit!!