Membazir itu, saudara syaitan

Bismillahirrahmanirrahim. Lamanya tak berkongsi pengalaman hidup kat sini. Tajuk entri ni dah 3 bulan taip tapi tak berusik pun lepastu. Jadi sekarang telah didecide untuk meneruskan sebelum tersasar lebih jauh. Kesian blog ni bersawang-sawang berhabuk.

Arakian pada suatu tarikh yang saya sendiri tak ingat (sebab dah laama sangat) kitorang pergi makan beramai-ramai sekeluarga kat satu kedai nama dia Sunita Seafood kot. Kat pekan lama Salak Tinggi. Kalau nak tau, bapak saya ni sangat susah nak keluar makan kat luar. Lagi-lagi waktu malam. Sebab malam adalah waktu wajib dia pergi surau / masjid. Dan ajaibnya malam tu dia setuju ikut kami makan beramai-ramai. Dengan syarat tunggu dia balik dari surau.

Maka segerombolan kami pun bergerak ke kedai makan tu lebih kurang jam 10.30 malam lepas bapak balik surau. Tak jauh, dalam 20 minit sampai dah. Orang memang ramaiii sangat. Dan ajaibnya sekali lagi, walau kami order dengan sangat banyak lauk tapi sangat cepat makanan sampai. Ok tipu. Taklah cepat sangat macam 2 saat tapi kalau dah yang kami order tu kerapu 3 rasa, tomyam campur, kailan ikan masin, telur bistik, puyuh goreng, daging goreng kunyit, telur dadar ,nasi putih untuk 7 orang makan, tak sampai 10 minit penantian perut berakhir sebab semua makanan dah terhidang atas meja. Alhamdulillah rezeki kami. kira cepat la kan. Plus, pelanggan tengah ramai masa tu. Jadi bagi warga-warga yang kelaparan di malam hari wajarlah menghadirkan diri le kedai ini. Wah promo promo :). Satu je yang lupa order, kerabu sotong kegemaran. Sebab agak kelabu mata dengan menu-menu lain maka faveret terus diterlupakan.

Seperti dijangka, akibat mengorder secara kurang kawalan maka kami decided untuk menapau balik hasil tangkapan eh? err makanan yang masih ada untuk dibawa pulang. Here’s the beauty of this story. Kami susun semua pinggan mangkuk setempat dan mana-mana tulang belulang (tadi kan order puyuh goreng bagai) setempat. Lauk yang masih ada kami kumpul dan mintak adik pelayan tolong bungkus. Tulang tadi pun kami minta dia bungkuskan. Untuk bekalan kucing-kucing kat rumah. Jadi in a way, kami dah mudahkan kerja adik pelayan tu sebab tolong kemas pinggan semua dan sapu habis semua isi dalam pinggan. Termasuk tulang. Jadi semua orang gembira. Kerja adik pelayan dah kurang, kucing pun dapat makan, saya pun tak perlu masak sarapan esoknya dan semua orang kenyang. Yela membazir kan saudara syaitan. Kalau perasan, semua benda yang kita buat boleh mendatangkan manfaat. Cuma bagaimana kita realisasikannya.

Yang penting, jadikan semua benda yang kita lakukan bermanfaat. Kecil atau besar itu cerita lain. Bukankah Nabi pernah berkata Walaupun esoknya kiamat, tanamlah sebiji benih hari ini kerana insyaAllah ada manfaatnya 🙂

Oh lupa, makanan kat Sunita Seafood tu sedap sangat!!! Highly recommended 😀 dan harga berpatutan sangat. Lagipun tauke kedai ni suka bagi diskaun sesuka hati hehe. Bagus! Semoga murah rezeki.

La tay’asu

La tay’asu – jangan mudah menyerah – jangan putus asa – never give up.  Suntikan semangat!!! Dah masuk pertengahan Mei. SEMALAM SAMBUTAN HARI IBU. Yelah, setiap hari adalah hari ibu. Semoga aku bertemu ibu di syurga kelak. Aamiin Ya Rabb. sob sob. jelesnya bila semua orang post tentang hari ibu kat fb. Asyik terbayang wajah dan memori segala bagai dengan arwah mak. 2006-2012. Rasa sekejap sangat-sangat. Macam semalam terbayang-bayang, terkenang-kenang. Tapi, perlu teruskan hidup. Perlu stay kuat harimau!!!

Aritu, aku ada janji nak tulis cerita pasal kursus dengan Dr. Fadzilah Kamsah. Kire acilah aku taip sekali harung kat sini. Kalau tak, memang ke laut cina selatan la cita-cita nak cerita pasai tuu. Arakian, DMFK yang pandai membaca personaliti dan sikap manusia tu telah termemilih nama aku yang indah (ehemm, puji nama sendirila kan kan, bapak bagi spesel tuu) masa aku hadir kursus DMFK kat KPT suatu hari di bulan Mac 2012 dolu.

Dia tanya, aku orang mana. ‘Banting’. Ohhh satu gengla kita, jawab DMFK. Hehehe geng Jawalah apa lagiiii. Err, nyong orak iso ngomong jowo secara fasih. Lepas tu, lama dia tenung nama aku, dan keluarlah ayat macamni ‘xxxx, bapa awak cakap awak pandai, mak awak cakap awak degil, betul?’. Waaah betullah!!!, jawab aku dalam hati. Jawab pada DMFK secara sopanlah, ‘betul’. Lepastu banyaklah lagi dia teka pasal aku yang mana kebanyakannya betul. DMFK banyak pengalaman dan ilmu, sebab tulah majoriti tekaan beliau benarrr belaka. Nak cerita banyak-banyak aku seganlah. Tinggal satu je yang tak sempat nak tanya, agak-agak saya bakal dapat suami camne nanti ye Dokter?. Ehehe, tapi soalan tu simpan dalam hati je.

Bukan tu yang aku nak fokus kat sini. Cuma ayat beliau ‘Mak awak cakap awak degil kan?’ tu seriusss betullll. Walau aku tak kelihatan degil pun, tapi mak juga yang tahu perangai anak dia yang seorang ni. sob sob. Pernah sehari lepas hari tandatangan report card (alaaaa yang mak bapak / penjaga datang kena sain report card anak-anak tuu), cikgu buat announcement ‘saya tak naklah bagitau siapa murid ni, tapi mak dia cakap murid ni kalau tengok tivi memang tak dengar apa-apa lain dah. Janganlah kacau. walaupun dia nampak macam tak pernah belajar sebab asyik tengok tivi saja tapi saya tau, dia adalah belajar tu’. Cer tekaaaa mak sapa cakap gitu. Mak aku rupanya T_T. Degil ya amat aku ni dulu, sebab apa yang aku nak, memang aku buat. Contoh, aku suka sangat tengok tivi. Belajar dalam tivi pon boleyy apa. Yang penting, niat ekeke. Hasilnya, aku rabun hingga kini.

Mak saja yang paling kenal aku. Bila mak pergi, separuh jiwa aku pun dibawa. Hakikatnya, Allah sayang mak sebab tu mak diambilNya lebih awal. Mak,  i love you so much that no words can describe how much i love you. Rindunyaaa.  Al-Fatihah,Mak, moga sentiasa digolongkan dalam kalangan mereka yang beriman dan beroleh syurgaNya…

p/s: bila dengar lagu kat bawah ni air mata asyik meleleh je.

 

So Soon

By: Maher Zain

Every time I close my eyes I see you in front of me
I still can hear your voice calling out my name
And I remember all the stories you told me
I miss the time you were around (x2)
But I’m so grateful for every moment I spent with you
‘Cause I know life won’t last forever

Chorus:
You went so soon, so soon
You left so soon, so soon
I have to move on ’cause I know it’s been too long
I’ve got to stop the tears, keep my faith and be strong
I’ll try to take it all, even though it’s so hard
I see you in my dreams but when I wake up you are gone
Gone so soon

Night and day, I still feel you are close to me
And I remember you in every prayer that I make
Every single day may you be shaded by His mercy
But life is not the same, and it will never be the same
But I’m so thankful for every memory I shared with you
‘Cause I know this life is not forever

CHORUS

There were days when I had no strength to go on
I felt so weak and I just couldn’t help asking: “Why?”
But I got through all the pain when I truly accepted
That to God we all belong, and to Him we’ll return, ooh

CHORUS

Lyrics: Bara Kherigi, Maher Zain & Mohamed El-Kazaz
Melody & Arrangement: Maher Zain
Mixing: Ronny Lahti

credit: http://www.islamiclyrics.net/maher-zain/so-soon/

Suatu Ketika

Umum tau, aku memang senang ikut orang. Senang cerita, aku suka temankan orang g mana-mana pun. Suatu pagi yang hening, aku separuh rela temankan bapak g Klinik Kesihatan Bukit Changgang. Bapak kena buat regular check-up dia. Cek darah, cek kesihatan. Orang situ mesti tau betapa penuhnya klinik tu. Kenapa separuh rela?

1. aku sedih tengok orang-orang sakit

2. aku tau memang kena tunggu sampai tengahari walaupun datang pagi

3. siapa suka datang klinik?

Memanglah. Datang pagi-pagi jam 12 lebih baru keluar. Lama tunggu je. Sabarlah hati. Kata suka teman orang. Balik dari situ bapak ajak pergi pekan Banting pulak. Your wish is my command. Asalkan bukan saya yang drive. Hehehe. Apa punya anak kan? Camni mengaku mithali? Memang tak lah. Teman pergi sana-sini. Pastu temankan makan kat Bazaar Banting. Boleh je, asalkan bukan saya yang belanja. Hehehe. Memang belum capai tahap mithali lagi. Yela, siapa ajak, dialah belanja.

Sebab bapak belanja, aku pun ambik 1 mangkuk masak lemak siput sedut. Banyak kolestrol tapi, orang belanja kan.

Tengah makan, keluar dialog ni;

Bapak : Dulu, wak *** selalu datang dating kat sini. Dengan orang kedai ****(sambil tunjuk ke satu kedai dekat situ)

Aku : Oh ye ke, bukan dia duda ke?

Bapak : Tula, tapi sekarang dah takde lagi. Tula, kalau bercinta, semua nampak cantik. Padahal bila jumpa ada syaitan kat tengah-tengah. Kang jadi yang bukan-bukan. Dah takde pape la tu.

Aku : sebab tak tau mau komen apa, aku pon pura-pura khusyuk memamah siput sedut yang lazat tu.

Lepas kenyang alhamdulillah, aku pun tunggu bapak bayar. Yang agak memusykilkan kepala otak aku ni, apsal bapak aku tau banyak sangat apdet pasal orang-orang kampung aku ni? Kaki gosipkah beliau sebenarnya? Atau aku yang ketinggalan zaman? Entah.

 

Selamat hari Jumaat untuk entri yang dah lewat

Hai lama sudah tak berblog. Kesian kat otak sebab semakin lama semakin berkarat. Memang sia2lah sewaktu kecik2 dulu meletakkan hobi suka membaca dan menulis. Ternyata palsu belaka. Sebenarnya, saya suka hari Jumaat yang redup dan sejuk ini. Ehh amende statement bunyi macam budak sekolah rendah bercerita pasal cuaca nian indah. Okeh, mula balik. Saya suka hari Jumaat. Haa, kan lagi pendek dan straight to the heart point. Walaupun hari ni Jumaat tapi isi cerita berkisar pasal Sabtu dan Ahad lepas. Biasalah backdated. Asalkan bukan back to the future sudah.

 

 

 

 

 

Pagi Sabtu

Kami (saya dan bapak-terserlah status anak mithali kononnye di situ) ke Mydin Putrajaya. Kononnya nak menunjuk kat bapak betapa murahnya harga barang2 Mydin. Walau berangan nak pergi awal pagi tapi terlajak keluar lewat so Mydin memang penuh dah. Yang tak syoknya, harga dia taklah semurah gila yang saya gebang kat bapak. Sebab tulah sampai balik Mydin sepanjang jalan kena bebel betapa mahalnya kicap kat Mydin berbanding pasaraya2 lain kat Banting kesukaan bapak. Percayalah, kicap pun boleh jadi topik hangat sepanjang jalan. Oh, diselang-selikan teguran cara saya memandu. Boleh pulak.

 

 

Petang Sabtu

Sudah hujan ditimpa bantal pulak. Hajat di hati nak tengok Sivaji the Boss tapi hujan. Tak clear. Rumah kayu, pohon2 merendang tepian rumah. Nyaman. Apalagi, paham sendirilah. Orang mengantuk disorongkan bantal, memang zzzzzzzzz lah. Anak dara siapa ni.

 

 

Pagi Ahad

Anak dara bapak sayalah sebab tu rajin di pagi Ahad buat kerja rumah. Dan agaknyela kan, sebab rumah saya dekat tak dekat jugaklah dengan KLIA maka adalah sorang mat saleh nama Mr. Nando datang rumah saya dan jual chain saw kat bapak saya yang tengah melepak dengan kawan2 dia. Katenye nak balik Jerman dah nak jual kira cincai je barang dia tu. So bapak saya beli 3 bijik RM1500. Err murah ke?Takpelah lama nak beli dah kata bapak. Dalam hati saya, banyaaaaaaaaknye beli nak watpe. Pastu siap ada warranty bagai lagi. Ntahlah tak paham saya. Asalkan mereka bahagia sudah.

 

 

Tengahari sampai petang Ahad

Pergi rumah Azzuri setelkan hal yang tak setel, dia bagi jambu madu kat saya. Tengkiu.. Tapi petang tu kat rumah, baru saya perasan apsal jambu tinggal sikit padahal takde tanda orang makan pon. Setelah disoal-siasat, bapak pon cakap camni ‘Oh tadi ambik 4 bijik, 1 bagi arnab, 1 bagi kambing besar, 1 bagi kambing betina, 1 buah yang ada semut tu bagi kambing kecik a.k.a anak kambing’ Ohhhh apakah motip bagi anak kambing jambu yang ada semut? Nak uji daya tahan kot. Sabar jela.

Begitulah hujung minggu saya, seorang anak konon mithali. Haha gurau je. Manusia biasa je ni, tak sempurna pon.

Ramadhan Kareem

Bye bye Julai. Selamat datang Ogos. Saya sukalah Ogos sebab ada aura semarak merdeka gitu. Ohoho kononnye. 1 Ogos = 1 Ramadhan 1432H. Harapan biarlah Ramadhan/Ogos ni saya jadi insan yang lebih baik yang mampu berbudi pada orang lain dan berdiri atas kaki sendiri. Macamlah sebelum ni pinjam kaki orang lain -__-.

TAPI, Tapi, tapi, ianya Isnin. Dan Isnin selalu warna biru. Biru gelap pulak tu. Tengahari tadi kitorang dah buat kerja gila yang biarlah rahsia. Oh ye, Jumaat ni dan Isnin depan saya cuti 🙂 Boleh book saya awal-awal lah yer kengkawan. ehehe macamlah kau tu laku sangat sampai orang kena tempah.

Ramadhan kareem semua. Maka bermulalah episod harus jadi rajin masak sebab dah duduk kat rumah sendiri. Harap petang ni dan esok lusa takkan ada hujan maupun banjir akibat saya rajin masak. Errr…saya memang ada bakat terpendam masak2 ni cuma bakat lain macam kemas rumah sapu sampah bla bla bla lagi terserlah. Haha poyosss.

Sebab Isnin jadi alasan, jadi waktu yang ada ni saya kena setelkan kerja2 yang ringkas dan berfaedah dengan ayat yang skema.

Ok. Salam Ramadhan dan Salam Kemerdekaan!

Julai, selamat datang

1 Julai, Jumaat. 29 Rejab 1432H. Tipu. Sebenarnya, tulah draft dari 1 Julai dulu. Harini baru ada semangat nak taip. Rasa takmau tulis sebenarnya. Tapi harus tulis supaya tak lupa. Julai, beberapa benda sedih jadi. Yang heppi pun ada tapi kena simpan dulu hehehe. Okeh, sedih balik.

Sedih 1.

Setakat ni, Itam dah 3 kali aku cederakan. Cedera 1 : aku langgar divider depan KFC Jasin. Cedera 2 : aku tersagatkan dia kat tiang rumah sewa. Cedera 3 : paling cedera sekali sebab aku langgar kereta orang tak sengaja. Cuailah aku ni kuat berangan. Orang nak keluar simpang tengok kiri kanan, aku pulak sangat unik : KONSENTRASI sehabis baik tengok depan. Huhu. Eksaited maa tengok parking kat depan tu banyak kosong terus meluru tak pandang kiri kanan. Dahla eksiden tu jadi kat parking. Parking okey, parking bertingkat pulak. Betullah malang tu tak berbau, dia berbunyi. Sedangkan aku pun trauma sampai sekarang, apatah lagi mangsa kejadian. Dahla terbang melayang duit aku RM400 bayar mangsa, Itam pulak makin cedera. What to do? Isk. Jangan risau, aku tak nangis.

Sedih 2 :

Yang ni aku surrender. Aku nangis sungguh2. Bagi siapa yang kenal Cinggu, Cinggu dah mati :(………………….Dia sakit. Dahla tengah bunting, aku ingat dia tak larat je. Ala, macam ibu-ibu yang tengah pregnant. Rupanya dia sakit. Nak ulas panjang lebar, aku tak mau. Dia mati 3/7/2011. Cuma terkilan. Di waktu semua orang tengah sibuk nak hantar ke klinik, Cinggu mati. Aku tengok dia mati. Aku seorang. Kenapa? I do not know. Aku tak mau tau kat mana dia ditanam. Aku sibuk menangisssssssss je. Cuma yang aku tau, sekarang ni tak ada Cinggu nak sambut aku balik kerja, tak ada Cinggu nak tidur kat kaki tiap-tiap malam, tak ada dah kucing garang yang memang tak lepas untuk ambik gambar waktu raya. sob sob sob sedih. Sekarang harus let go dan menyedari semua yang disayangi tu akan pergi. Cepat atau lambat. Janganlah letakkan semua kesayangan pada manusia because it won’t last forever……………………………………titik.

Julai baru 1/3 melepasi. Lagi 2/3, janganlah ada apa-apa yang sedih. Julai, jangan tambahkan sedih lagi. Ia effect prestasi kerja tau. Dan prestasi hidup. Julai, selamat pergi.

Johor – Melaka – Selangor

Lagi lebih kurang sebulan insyaAllah akan pindah ke Putrajaya. Tak sangka apa yang pernah aku tulis dalam blog ni 2 tahun lepas akan jadi kenyataan.  Tuhan maha berkuasa. Dia tak makbulkan doa kita masa kita mahu, Dia makbulkan masa kita perlu. Dulu masa zaman uni pensyarah aku pernah tanya apa cita-cita kitorang semua. Ada kengkawan jawab nak jadi pengarah JLN etc. Aku jawab camni je ‘Saya tak tau nak jadi apa tapi saya nak kerja kat Putrajaya’ ala-ala konfiden. Banyak benda yang nak dikotakan kalau betul-betul ini terjadi.

Aku ingat lagi zaman Putrajaya baru dibangunkan. Kitorang g jalan-jalan dan aku seriussss kagum dengan senibina dia. Teringin lak nak kerja sini, kata hati aku. Well, sejarah kehidupan aku tak semudah yang macam ‘oh aku nak kerja situ’ dan terus dapat. Tak tak. Belajar jauh nun kat Skudai sana (okey, nun tu macamlah jauh sangat yang kau duduk oversea kan kan), lepastu kerja kat Melaka, dan semakin hari semakin ayu eh bukan. Merepek. Semakin hari semakin dekat. Dari Johor – Melaka – Selangor. Akhirnya.

Ini permulaan sebenarnya. Banyak lagi yang perlu ditempuh. Tinggalkan masa lampau. Jadikan ianya lipatan sejarah. Buka buku baru, balut cantik-cantik dan isi dengan tulisan-tulisan hidup yang bermakna. Buku lama, simpan untuk jadikan rujukan. Buruk atau baik, itulah yang mencorakkan kita siapa adanya ^_^.

Doakan yang terbaik untuk kita semua ya kawan-kawan. Yang terbaik tu datangnya dari Allah, dan yang buruk tu datang dari manusia sebab ditiup angin was-was dari syaitan. Nauzubillah~~~

p/s  : cabaran pergi kerja semalam – hujan lebat gila sepanjang jalan. terpaksa fokus 200%. adehhh. cabaran pagi tadi, adik g letak kereta belakang Itam pulak. Dahla sudah lambat, makin lambat! Harus pecut g kerja~~~Esok azam 6.45pagi!!!!!

wrap-up

Yeah mari kita bungkus tahun 2010 dan simpan dalam otak yang rasanya kalau boleh see-through masih cantik tak berkarat kot. Ada satu benda yang tak boleh lupa tahun 2010 sebab ada satu masa tulah golongan macam saya ni wujud 4 tahun sekali. Haa cuba teka pasal apa? Fikir2 balik ada gak faedahnya. Maka taulah hamba yang Portugal itu sebuah negara dan Portugis adalah bangsa. Dan Holland adalah sama dengan Belanda dan Netherlands. Ohho tak maulah jadi macam tahun lepas lagi 0_o.

Dah habis dah wrap-up 2010 *tepuk tangan*. Kita wrap-up Jan 2011 pula. Usia dah berkurang. Lagi 10 bulan saya genap 27. Salah satu sebab saya tak sedia ke alam yang berdua tu sebab tak terbayang macammana nak lalui hari yang sepatutnya indah tu tanpa ibu di sisi. Korang tau betapa homesicknya saya jadi tentu dapat agak betapa rapatnya saya dengan arwah kan.*nangis nangis*. Dah dah selamat tinggal cerita sedih. Eh eh baru perasan harini 02.02.2011 genap saya 2 tahun kat bumi Melaka. Tempat mencari rezeki.

Ok, wrap-up Jan 2011 saya rumuskan dengan aktiviti :

29.01.2011 – hasil pengaruh K. Syikin & K. Widad, petang Sabtu dihabiskan bermain bowling acara bebas masuk longkang. Well, isteri En. Hafiz paling hebat banyak jatuhkan pin. K. Widad pun kool je pakai bola 12. Syabas 🙂

30.01.2011- petang tu meredah hujan lebatsss untuk sambut hari lahir bapak. Kek dan satay adalah sponsored by adik nombor 2. SAYA MASAK NASIK GORENG DENGAN AYAM. (Keji, caps-lockkan sbg bukti i can cook.)Ahli majlis kelaparan sebab tunggu yang dirai balik surau pukul 11pm. Lapar terpaksa makan hati dulu.

close up

abaikan saja presentation yg kureng indah itu~~~

Jadual harian adalah temankan bapak pergi Banting, balik kampung kat LD etc. Seronok tau. TAK PAYAH CAKAP PUN TAHU.

Tapi ada 1 insiden kat Tesco ni buat saya tertanya-tanya. Bapak terserempak dengan kawan dia. Kawan dia cakap ‘tarakku iki bojone‘. Adakah :

A. Saya nampak tua. OHH TIDAKKK!!!

B. Bapaku nampak muda. Erm tak kot.

C. Saya salah dengar.

Okey, jawab C. Oleh itu, saya masuk Tesco dan beli cotton buds.

Blessing in Disguise 1

Things happen for reasons. Semua yang berlaku pasti ada hikmahnya. PASTI. Sebab Tuhan dah janji bahawa hambaNya takkan dibebankan dengan ujian yang yang tak mampu mereka tanggung. Sebenarnya aku mampu. Yah!!!!pujuk diri bagi berbunga-bunga hati bila buat kerja. Walau hati dah tawar. Letak garam 10 guni pun takkan boleh. Sebab nanti dapat penyakit lain pulak.

Blessing in disguise. Kerana dalam duka ada suka. Macam ada kebahagiaan dalam perpisahan. Aku tak kata. Shahir AF kata. Maaflah letak tajuk orang putih. Supaya kelihatan lebih umum dan berperibahasa. Aku sangat mengantuk di kala ini. 10.58 a.m. Sampai tak dapat memproses maklumat dengan baik. Nampak sangat perlu rehat. Syukur dapat ambik waktu anjal petang ni untuk qadha semula tidurrrrr. Kenapa mengantuk? Ini kronologi cerita apa yang terjadi.

1) Sabtu 09.10.10 ada kursus pendek. Pagi yang sangat kelam kabut sebab virus jahat dah ‘makan’ folder presentation aku tapi lebih sedih sebab folder lagu-lagu best hilang gak. Rasa nak balik Banting terus masa tu. Syukur sempat redo dengan bantuan talian hayat kengkawan ofis. Dan petang 2.15pm balik kampung pertama kali sendiri dengan jayanya walaupun dihon sekali dua di tengah jalan. Berbekalkan kelajuan selamat dan berhemah 110kmj dan lagu-lagu best termasuk Maher Zain’s, dalam 1 jam 45 minit kemudian selamat sampai di tanah bertuah Olak Lempit. Aku tipu bapak cakap balik dengan Kak Syikin(maaf kak terpaksa pakai nama. hehe) padahalnya balik sorang sebab kalau bagitau bapak balik sorang nescaya beliau akan bergegas ambik di Melaka. Sungguh. Dah sampai tol Nilai baru pecah rahsia. Haha. Mintak maaf. Dan malam tertidur awal kepenatan dan terlepas acara makan sate beramai-ramai yang disponsor adik nombor 3.

2) Ahad 10.10.10 adalah hari yang penuh jadual secara tak sengaja. Ke wedding Za’im kat Klang dengan Liyana. Za’im ex-schoolmate yang dah lame gile tak jumpe. Rupenye dekat je kitorang selama ni. Die kat Hosp. Alor Gajah, aku pulak duduk kat Kesang Pajak. Lepastu teman Liyana ke Bukit Jelutong. Dapatlah sambil-sambil mengenang memori lama bersama Guthrie Landscaping zaman dulu. Lepas tu off to rumah ex-anak murid, Salman yang bakal sambung belajar kat Poli PD. Menah sekali ada. Kitorang borak-borak sampai Salman yang baik tu pun tapaukan lauk bawak balik. Selamat tak payah masak malam ni. Dan lepas tu, singgah Mujahidin sebab Menah nak pass kad kawen. Lama kat situ sambil mengenang memori-memori lama juga. Dan, singgah rumah Liyana dengan Menah konon-konon beraya padahal Syawal dah habis. Dan balik di malam hari dengan puas hati sebab banyak tempat yang pergi harini adalah tempat2 yang pernah dijejaki dalam lembaran hidup suatu masa dulu. Macam jumpa kepingan-kepingan mozek yang belum bercantum. Esok cuti. Yeayy!!

3) Isnin 11.10.10. Cuti yang sangat terisi dengan jadual tak sengaja lagi. Mau spend masa berborak dengan kawan baik yang akan balik Sabah tengahari tu. Masalahnya sekarang aku dah penat taip dan nak sambung buat kerja. Nanti next entry akan sambung cerita ni.  Cerita yang membawa rentetan apa yang terjadi harini. Episod seterusnya. Blessing in Disguise 2. Akan tiba selepas saya qadha rasa mengantuk yang keterlaluan ini.

Assalamualaikum.

Cerita Cinggu

*Entri ni adalah entri terlewat/entri terperap.Ape-apelah*

Lama dah tak menyusun bicara bermanis kata dalam blog ni. Semua orang sudah jadi sibuk sejak lepas raya ni. Entri lepas raya ni agak berbaur kebudak-budakan sikit. Yelah, selagi belum kahwin mesti lah unsur budak-budak harus ada ditanam dalam diri. Ini cerita Cinggu. Kucing kesayangan saya. Kadang-kadang saya balik kampung bukan sebab rindu keluarga tapi sebab rindu Cinggu. Hah, macam anak derhaka la pulak. Umur dia ni dah masuk 4 tahun. Kalau usia kucing kira dah tua lah kot. Dah beranak 5 kali tapi setakat ni satu je yang hidup. Bapak saya kata nasib baik ada seekor yang hidup kalau tak mesti Cinggu meroyan. Ahaha. Apa-apalah. Tapi Menah kata Cinggu ni masih nampak ranggi. Haish. Apa tu ranggi? Macam maggi kah?, atau setanggi kah?. Ape-apelah ye cikgu. Mari menyaksikan dialog antara Cinggu dan anak sedara serta kucing peliharaan kami sekeluarga ini. Malas makcik nak cerita panjang-panjang (makcik sesiapa pun tak bersalah dalam hal ini apatah lagi bersifat pemalas).

 

Seperti tidak menghargai adik-beradik pula sebab menceritakan perihal kucing terlebih-lebih. Di sini saya lampirkan sekeping saja gambar raya pertama adik-beradik untuk makluman tuan/puan. Bapak memang tak suka ambik gambar. Jangan risau, mereka takkan tau gambar ini ada di alam maya sebab mereka tak baca blog ni.

Letak satu jugalah gambar bersama kawan-kawan. Dicuri dari fb mereka.

Eh eh Menah dengan Sol tertinggal. Letak satu lagi gambar ada Menah. Yang belakang sekali tu. Hepp, jangan nak ngorat dia. Awas. Tunangan orang.

Ini kat Pantai Morib.

Yang ni ada gambar Sol Amy Mastura. Yang sweet dan cun kiri sekali tu. Puji Sol kira beli jiwa lah. Complete set semua ada. Tuty ambik gambar ni. Heheh Sol jangan marah. Ampun jangan marah mak tak lupa tapi tak sengaja :(. Ini kat rumah Tuty.