Membazir itu, saudara syaitan

Bismillahirrahmanirrahim. Lamanya tak berkongsi pengalaman hidup kat sini. Tajuk entri ni dah 3 bulan taip tapi tak berusik pun lepastu. Jadi sekarang telah didecide untuk meneruskan sebelum tersasar lebih jauh. Kesian blog ni bersawang-sawang berhabuk.

Arakian pada suatu tarikh yang saya sendiri tak ingat (sebab dah laama sangat) kitorang pergi makan beramai-ramai sekeluarga kat satu kedai nama dia Sunita Seafood kot. Kat pekan lama Salak Tinggi. Kalau nak tau, bapak saya ni sangat susah nak keluar makan kat luar. Lagi-lagi waktu malam. Sebab malam adalah waktu wajib dia pergi surau / masjid. Dan ajaibnya malam tu dia setuju ikut kami makan beramai-ramai. Dengan syarat tunggu dia balik dari surau.

Maka segerombolan kami pun bergerak ke kedai makan tu lebih kurang jam 10.30 malam lepas bapak balik surau. Tak jauh, dalam 20 minit sampai dah. Orang memang ramaiii sangat. Dan ajaibnya sekali lagi, walau kami order dengan sangat banyak lauk tapi sangat cepat makanan sampai. Ok tipu. Taklah cepat sangat macam 2 saat tapi kalau dah yang kami order tu kerapu 3 rasa, tomyam campur, kailan ikan masin, telur bistik, puyuh goreng, daging goreng kunyit, telur dadar ,nasi putih untuk 7 orang makan, tak sampai 10 minit penantian perut berakhir sebab semua makanan dah terhidang atas meja. Alhamdulillah rezeki kami. kira cepat la kan. Plus, pelanggan tengah ramai masa tu. Jadi bagi warga-warga yang kelaparan di malam hari wajarlah menghadirkan diri le kedai ini. Wah promo promo :). Satu je yang lupa order, kerabu sotong kegemaran. Sebab agak kelabu mata dengan menu-menu lain maka faveret terus diterlupakan.

Seperti dijangka, akibat mengorder secara kurang kawalan maka kami decided untuk menapau balik hasil tangkapan eh? err makanan yang masih ada untuk dibawa pulang. Here’s the beauty of this story. Kami susun semua pinggan mangkuk setempat dan mana-mana tulang belulang (tadi kan order puyuh goreng bagai) setempat. Lauk yang masih ada kami kumpul dan mintak adik pelayan tolong bungkus. Tulang tadi pun kami minta dia bungkuskan. Untuk bekalan kucing-kucing kat rumah. Jadi in a way, kami dah mudahkan kerja adik pelayan tu sebab tolong kemas pinggan semua dan sapu habis semua isi dalam pinggan. Termasuk tulang. Jadi semua orang gembira. Kerja adik pelayan dah kurang, kucing pun dapat makan, saya pun tak perlu masak sarapan esoknya dan semua orang kenyang. Yela membazir kan saudara syaitan. Kalau perasan, semua benda yang kita buat boleh mendatangkan manfaat. Cuma bagaimana kita realisasikannya.

Yang penting, jadikan semua benda yang kita lakukan bermanfaat. Kecil atau besar itu cerita lain. Bukankah Nabi pernah berkata Walaupun esoknya kiamat, tanamlah sebiji benih hari ini kerana insyaAllah ada manfaatnya 🙂

Oh lupa, makanan kat Sunita Seafood tu sedap sangat!!! Highly recommended 😀 dan harga berpatutan sangat. Lagipun tauke kedai ni suka bagi diskaun sesuka hati hehe. Bagus! Semoga murah rezeki.

La tay’asu

La tay’asu – jangan mudah menyerah – jangan putus asa – never give up.  Suntikan semangat!!! Dah masuk pertengahan Mei. SEMALAM SAMBUTAN HARI IBU. Yelah, setiap hari adalah hari ibu. Semoga aku bertemu ibu di syurga kelak. Aamiin Ya Rabb. sob sob. jelesnya bila semua orang post tentang hari ibu kat fb. Asyik terbayang wajah dan memori segala bagai dengan arwah mak. 2006-2012. Rasa sekejap sangat-sangat. Macam semalam terbayang-bayang, terkenang-kenang. Tapi, perlu teruskan hidup. Perlu stay kuat harimau!!!

Aritu, aku ada janji nak tulis cerita pasal kursus dengan Dr. Fadzilah Kamsah. Kire acilah aku taip sekali harung kat sini. Kalau tak, memang ke laut cina selatan la cita-cita nak cerita pasai tuu. Arakian, DMFK yang pandai membaca personaliti dan sikap manusia tu telah termemilih nama aku yang indah (ehemm, puji nama sendirila kan kan, bapak bagi spesel tuu) masa aku hadir kursus DMFK kat KPT suatu hari di bulan Mac 2012 dolu.

Dia tanya, aku orang mana. ‘Banting’. Ohhh satu gengla kita, jawab DMFK. Hehehe geng Jawalah apa lagiiii. Err, nyong orak iso ngomong jowo secara fasih. Lepas tu, lama dia tenung nama aku, dan keluarlah ayat macamni ‘xxxx, bapa awak cakap awak pandai, mak awak cakap awak degil, betul?’. Waaah betullah!!!, jawab aku dalam hati. Jawab pada DMFK secara sopanlah, ‘betul’. Lepastu banyaklah lagi dia teka pasal aku yang mana kebanyakannya betul. DMFK banyak pengalaman dan ilmu, sebab tulah majoriti tekaan beliau benarrr belaka. Nak cerita banyak-banyak aku seganlah. Tinggal satu je yang tak sempat nak tanya, agak-agak saya bakal dapat suami camne nanti ye Dokter?. Ehehe, tapi soalan tu simpan dalam hati je.

Bukan tu yang aku nak fokus kat sini. Cuma ayat beliau ‘Mak awak cakap awak degil kan?’ tu seriusss betullll. Walau aku tak kelihatan degil pun, tapi mak juga yang tahu perangai anak dia yang seorang ni. sob sob. Pernah sehari lepas hari tandatangan report card (alaaaa yang mak bapak / penjaga datang kena sain report card anak-anak tuu), cikgu buat announcement ‘saya tak naklah bagitau siapa murid ni, tapi mak dia cakap murid ni kalau tengok tivi memang tak dengar apa-apa lain dah. Janganlah kacau. walaupun dia nampak macam tak pernah belajar sebab asyik tengok tivi saja tapi saya tau, dia adalah belajar tu’. Cer tekaaaa mak sapa cakap gitu. Mak aku rupanya T_T. Degil ya amat aku ni dulu, sebab apa yang aku nak, memang aku buat. Contoh, aku suka sangat tengok tivi. Belajar dalam tivi pon boleyy apa. Yang penting, niat ekeke. Hasilnya, aku rabun hingga kini.

Mak saja yang paling kenal aku. Bila mak pergi, separuh jiwa aku pun dibawa. Hakikatnya, Allah sayang mak sebab tu mak diambilNya lebih awal. Mak,  i love you so much that no words can describe how much i love you. Rindunyaaa.  Al-Fatihah,Mak, moga sentiasa digolongkan dalam kalangan mereka yang beriman dan beroleh syurgaNya…

p/s: bila dengar lagu kat bawah ni air mata asyik meleleh je.

 

So Soon

By: Maher Zain

Every time I close my eyes I see you in front of me
I still can hear your voice calling out my name
And I remember all the stories you told me
I miss the time you were around (x2)
But I’m so grateful for every moment I spent with you
‘Cause I know life won’t last forever

Chorus:
You went so soon, so soon
You left so soon, so soon
I have to move on ’cause I know it’s been too long
I’ve got to stop the tears, keep my faith and be strong
I’ll try to take it all, even though it’s so hard
I see you in my dreams but when I wake up you are gone
Gone so soon

Night and day, I still feel you are close to me
And I remember you in every prayer that I make
Every single day may you be shaded by His mercy
But life is not the same, and it will never be the same
But I’m so thankful for every memory I shared with you
‘Cause I know this life is not forever

CHORUS

There were days when I had no strength to go on
I felt so weak and I just couldn’t help asking: “Why?”
But I got through all the pain when I truly accepted
That to God we all belong, and to Him we’ll return, ooh

CHORUS

Lyrics: Bara Kherigi, Maher Zain & Mohamed El-Kazaz
Melody & Arrangement: Maher Zain
Mixing: Ronny Lahti

credit: http://www.islamiclyrics.net/maher-zain/so-soon/

Discovery of The Day

Tidur lewat dengan saya bagaikan langit dengan bumi. Berukben ni pulak lembap-lembap siput. Tapi demi mengenangkan sumbangannye terhadap pengurangan perlunye bayar cukai taksiran di tahun ni, i still love u lah berukben. Demi mengenangkan masa depan anak cucu (insyaAllah), saya rela korbankan masa tidur dan mengkhianati moto hidup sendiri zaman sekolah dulu ‘biar tak study, jangan tak tidur malam’.

 

Beberapa penemuan menarik hari ini. Perlu dicatat malam ni juga sebab bila esok datang, gerenti apa yang ada semalam tinggal kenangan yang tak terkenang.

 

Satu, saya mendapat tahu datang kerja lewat ada hikmahnya. Takdak lori yang suka block jalan mahupun pakcik bersiar-siar di pagi hari. Excuse me, lewat tu merujuk pada azam tahun baru saya. WP3. Baru 1 hari dengan jayanya harap-harap esok lusa tulat tubing selama-lamanya pun begini juga (insyaAllah).

 

Dua, saya mendapat tahu walau betapa teruknya batuk / sakit tekak, kalau makan tengahari memang tetap order nasi goreng kampung bukan sup bukan air kosong. Harus ada pedas sikit, nama pun Jawa tak berapa nak asli. Ekeke

 

Tiga, saya masih susah mau fokus. Atau barangkali terlalu fokus sampai tak fokus? O pening. Petang tadi sekitar 5.30pm ++….

Bos : Panas ya takdak aircond…

Saya : A ah. Pukul 5.30 je memang aircond takdak

Bos : Oh ye ke 5.30 takdak aircond…

Saya : Tu la, saya pun baru perasan semalam, eh kelmarin.

(lepas dah cakap baru terperasan, semalam ka, kelmarin ka, cuti umum kot………sebenarnya nak cakap ‘minggu lepas’ tapi kenapa ntah termuntah perkataan lain.)

Sambil tu saya perhati bos. Rasanya beliau tak perasan. Lalu saya pun ketuk-ketuk sikit kepala sendiri kasi adjust balik neuron-neuron yang tak berapa nak well-connected. Adakah patut?

 

Empat, saya dah lama tau bapak saya memang suka dibodek. Umpamanya, ‘bapak, kawan-kawan makan la kuih / biskut / pisang / kismis yang bapak bekalkan tu’ (ayat bajet budak sekolah tadika). Lalu esok lusa dan selama-lamanya beliau membekalkan lagi bekalan-bekalan ringan ke tempat kerja.

 

Tadi, saya bodek beliau ‘bapak, kawan cakap kereta saya berkilat-kilatlah harini’ (almaklumlah beliau yang tolong basuh sentalkan Itam yang dah kelabu tu). Lalu saya berharap esok lusa dan selama-lamanya Itam akan ada insan yang rajin mandikannya. Err bukan ape, lelaki lagi terer jaga kereta compare to pompuan. Kot? Dasar anak tak sedar diri. Jangan bangun lewat sudah esok. Assalamualaikum!

p/s : Ya Allah, ku mohon Kau berikanlah hambaMu ini ilmu yang baik untuk diamalkan dan dikongsi untuk dunia, dan akhirat yang paling utama. Amiiiin

Mengukur Jalan

dari Putrajaya – Seri Kembangan – Ampang – UIA Gombak – Petaling Jaya – Klang – Banting.

161 km. Jumlah jalan yang berjaya aku ehh silap Itam ukur. Ternyata berbaloi-baloi sampai terlajak kata boleh diundur, terlajak servis melayang RM.

Petang – Malam Khamis

Sampai Ampang, dengan Fadh & Kak Tikah & Kak Liza. Melawat2 beberapa tempat.

Tidur UIA & habiskan masa macam zaman dulu2 tengok filem kat laptop. Abandoned tajuk citer, sampai aku berjaya abandon citer tu dan tidur. Seperti kebiasaan.

Khamis

Datang rumah Janna kat PJ. Keluar sama If sekali makan tengahari kat Restoran Jaring. Jatuh simpati kat pakcik jual buah lalu beli buah dengan kuantiti sangat banyak sebelum tau citer sebenar.*****HUhuuuuuuuuuuu

Petang balik singgah JJ Bukit Tinggi. OHHH ade J Card Day rupenye. Pening sungguh ramai sangat orang, memang tak beli apela. Ukur luas JJ pakai kaki je la.

Jumaat

Dating dengan Hamnah servis kereta & jalan2 cuci mata. Macam zaman dulu kala. Seronoknya bermuhasabah diri hihi.

Sabtu

Dating dengan Azzuri gi kenduri kawen Liyana. Dan pusing2 pekan Banting di waktu hujan lebat.

Ahad

Dengan Azzuri & Khana gi kenduri kawen kawan diorang. Pantang orang lapar diajak. Walau agak musykil awal tu bolehke datang kenduri orang tak jemput? Err, anggap temankan orangla.

Aku ni dahla jarang bukak fb / emel, sekali cek emel, ada tugas yang harus dilaksanakan.Nampaknya esok harus kerja. Tengah pikir cara kerja ‘smart and steady’ ni. HAHA. Bawak dalam mimpi dulu. Esok kita selesaikan. Layan bola dulu. Ke bola yang layan aku nanti.

Sahabat2 semuaaa, time kasih atas hadiah dari korang. Tak kiralah dalam bentuk hadiah betul / masa / tenaga / semua gelak ketawa / perkongsian cerita juga. Sedih sebenarnya. Perkataan stress macam dihantar bertalu2 ke otak. Sedih bila teringat semua makin berubah dan masa lalu tak mungkin berulang. Sorang2 kawen, dan tanggungjawab dah ke arah lain. Takdelah jalan-jalan cari makan etc lagi kan pasni? Time kasih pada puan2 yang sudi temankan saya sebab suami masing2 takde atas hal kerja. Yang cik2 dan bakal2 puan tu pun, seronok dapat mengenang masa lampau. Masa depan untuk dihargai, masa lalu kan untuk dikenang. Salam Maal Hijrah semua! sob sob sedih pulak.

Suatu Ketika

Umum tau, aku memang senang ikut orang. Senang cerita, aku suka temankan orang g mana-mana pun. Suatu pagi yang hening, aku separuh rela temankan bapak g Klinik Kesihatan Bukit Changgang. Bapak kena buat regular check-up dia. Cek darah, cek kesihatan. Orang situ mesti tau betapa penuhnya klinik tu. Kenapa separuh rela?

1. aku sedih tengok orang-orang sakit

2. aku tau memang kena tunggu sampai tengahari walaupun datang pagi

3. siapa suka datang klinik?

Memanglah. Datang pagi-pagi jam 12 lebih baru keluar. Lama tunggu je. Sabarlah hati. Kata suka teman orang. Balik dari situ bapak ajak pergi pekan Banting pulak. Your wish is my command. Asalkan bukan saya yang drive. Hehehe. Apa punya anak kan? Camni mengaku mithali? Memang tak lah. Teman pergi sana-sini. Pastu temankan makan kat Bazaar Banting. Boleh je, asalkan bukan saya yang belanja. Hehehe. Memang belum capai tahap mithali lagi. Yela, siapa ajak, dialah belanja.

Sebab bapak belanja, aku pun ambik 1 mangkuk masak lemak siput sedut. Banyak kolestrol tapi, orang belanja kan.

Tengah makan, keluar dialog ni;

Bapak : Dulu, wak *** selalu datang dating kat sini. Dengan orang kedai ****(sambil tunjuk ke satu kedai dekat situ)

Aku : Oh ye ke, bukan dia duda ke?

Bapak : Tula, tapi sekarang dah takde lagi. Tula, kalau bercinta, semua nampak cantik. Padahal bila jumpa ada syaitan kat tengah-tengah. Kang jadi yang bukan-bukan. Dah takde pape la tu.

Aku : sebab tak tau mau komen apa, aku pon pura-pura khusyuk memamah siput sedut yang lazat tu.

Lepas kenyang alhamdulillah, aku pun tunggu bapak bayar. Yang agak memusykilkan kepala otak aku ni, apsal bapak aku tau banyak sangat apdet pasal orang-orang kampung aku ni? Kaki gosipkah beliau sebenarnya? Atau aku yang ketinggalan zaman? Entah.

 

Celebrating Failure

Tajuk berlagak. MACAM ORANG PUTIH. Semalam berangan nak dapatkan buku ni, harini dah dapatkan pengalaman hidup celebrating failure meraikan kegagalan. Sedih kisahnya. Sediakan tisu siap2 biar boleh cover kalo rasa mau nangis di hujung cerita.

Dalam pukul 11 pagi tadi saya keluar ofis (halal okeyyy, mintak kebenaran keluar) sebab mau matikan setem kat pejabat LHDN. Sebab PTPTN Ujrah la ni. Dah sebesar alam kat Putrajaya ni takde, terpaksalah ke LHDN Kajang. Sejarah hidup dulu membuktikan KAJANG tempat yang membawa mimpi ngeri. Rujuk sini dan sini. Dan satu2nya kenangan indah hanya semasa makan sate Kajang. Oh dan makan hotel yang agak sedap tu.

Beli setem hasil kat Anjung, pusing2 tak jumpa parking. Akhirnya sukahati letak kereta tepi simpang jalan besar. Bahaya, tapi doa n tawakkal kan senjata orang mukmin. Heheeee. 11.30 lebih baru keluar dari Putrajaya ke LHDN Kajang yang tak tau kat celah mana. Di saat tu baru menginsafi diri tak rujuk kat map Lebai Google. Dan tak berapa nak ingat pelan yang diberi. Cuma ingat Balai Polis Kajang je landmark dia.  

Saya macam biasa lah, pakai 3 gandingan – signboard, tawakkal, naluri. Terlajak sana-sini. 12.10, tak jumpa gak. Telefon Kak Asykin. Banyak cubaan ala2 pemandu pro dah saya buat. U-turn sesuka hati. 12.30, baru jumpa bangunan tu. Laaaaaaaaa, kat situ rupanya. Hentian Kajang yang saya tak pernah tau nama. 2 3 kali pergi pon tak tau jalan.

Resam padi berisi tunduk. Resam pejabat kerajaan 12.15tghari – 2.45 ptg tutup. Alang2 menyeluk pekasam, tunggu sampai 2.45 la kau. Sedih tau. Lewat 15 minit je….Jadi untuk meraikan kegagalan matikan setem tengahari tu, saya pon merancang jadual tengahari tu.

12.30 – 1.30 : Lepak kedai mamak. Order milo ais + roti telur + roti sardin (RM7.00. Diskaun RM0.70). Celebrating failure. Nampak macam ini wanita kesepian putus cinta lalu berduka lara dengan makan banyak di kedai mamak. Tu kot pandangan orang. Tapi saya tak peduli. Saya makan bayar okeh. Yela, sekejap2 mamak tu datang tanya saya nak kari ayam ke, kari daging ke, sekejap itula, inila. Saya bukan kesepia, saya kebosanan!

1.30 – 2.15 : Suraula mana lagi. Qailulah hehehehee.

2.15 – 2.45 : Pusing2 sampai kepala pusing.

2.45 : LHDN here I come. Lepas mati setem, pos. Balikkkkkkkkkkkkk.

Sedih kan cerita saya celebrating failure. Lambat 15 minit je. Dan ia mengubah macam2.

p/s : patut ke tambah GPS dalam wishlist? penting ke?