Mengidam

Di satu petang Khamis yang saaaaangat mengantuk ni terasa mengidam benda-benda ni :

1) Buku Celebrating Failure, penulis Ralph Heath.

2) Buku The 360o Leader, penulis John C. Maxwell.

3) Kek iniiii. Yogurt Cheese Secret Recipe. Nak beli sepotonglah pastu makan penuh perasaan.

sumber : Lebai Google

 

Nombor 1 dengan 2 tu sebab tadi baru balik bengkel jadi terbersemangat nak cari dua buku tu. Sekarang ni kerajinan cuma di tahap membaca blog artis saja, agak memalukan. Jadi harus berubah.

Nombor 3 tu memang mengimbau kenangan lalu. Dengan teman-teman. Ingat lagi Ecah belanja kitorang ramai-ramai waktu reunion tipu-tipu dulu tu.

Ngantuklah. Nak Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.

p/s : ni semua baru masuk dalam wishlist. makin lama makin banyak senarai dia yang tak pernah berkurang. *sigh*

Wordless Monday

Wordless Wednesday adalah hari di mana blogger akan post gambar tanpa apa2 penerangan, gambar je. Tapi sebab harini Monday dan aku pun dah tulis sepotong dua ayat, jadilah ia Wordless Monday. Ekceli ini bukti kemalasan dan kekeringan idea tuan punya blog untuk tulis2. Jadi gambarlah yang ada. Layan jela.

Gebu
@tebing. rindunyaaaaaaaaa
kalau lapar boleh dijadikan sumber inspirasi yg x brapa inspiring

Johor – Melaka – Selangor

Lagi lebih kurang sebulan insyaAllah akan pindah ke Putrajaya. Tak sangka apa yang pernah aku tulis dalam blog ni 2 tahun lepas akan jadi kenyataan.  Tuhan maha berkuasa. Dia tak makbulkan doa kita masa kita mahu, Dia makbulkan masa kita perlu. Dulu masa zaman uni pensyarah aku pernah tanya apa cita-cita kitorang semua. Ada kengkawan jawab nak jadi pengarah JLN etc. Aku jawab camni je ‘Saya tak tau nak jadi apa tapi saya nak kerja kat Putrajaya’ ala-ala konfiden. Banyak benda yang nak dikotakan kalau betul-betul ini terjadi.

Aku ingat lagi zaman Putrajaya baru dibangunkan. Kitorang g jalan-jalan dan aku seriussss kagum dengan senibina dia. Teringin lak nak kerja sini, kata hati aku. Well, sejarah kehidupan aku tak semudah yang macam ‘oh aku nak kerja situ’ dan terus dapat. Tak tak. Belajar jauh nun kat Skudai sana (okey, nun tu macamlah jauh sangat yang kau duduk oversea kan kan), lepastu kerja kat Melaka, dan semakin hari semakin ayu eh bukan. Merepek. Semakin hari semakin dekat. Dari Johor – Melaka – Selangor. Akhirnya.

Ini permulaan sebenarnya. Banyak lagi yang perlu ditempuh. Tinggalkan masa lampau. Jadikan ianya lipatan sejarah. Buka buku baru, balut cantik-cantik dan isi dengan tulisan-tulisan hidup yang bermakna. Buku lama, simpan untuk jadikan rujukan. Buruk atau baik, itulah yang mencorakkan kita siapa adanya ^_^.

Doakan yang terbaik untuk kita semua ya kawan-kawan. Yang terbaik tu datangnya dari Allah, dan yang buruk tu datang dari manusia sebab ditiup angin was-was dari syaitan. Nauzubillah~~~

p/s  : cabaran pergi kerja semalam – hujan lebat gila sepanjang jalan. terpaksa fokus 200%. adehhh. cabaran pagi tadi, adik g letak kereta belakang Itam pulak. Dahla sudah lambat, makin lambat! Harus pecut g kerja~~~Esok azam 6.45pagi!!!!!

5 dalam 1 – wrap-up Mei

Semuanya demi blog yang hidup segan mati tak ready lagi ni. Walaupun mata pun dah segan-segan nak terbuka, tapi aku gagahkan juga demi blog. Dan cubaan gigih ni diserikan lagi dengan gambar-gambar eksklusif yang rasanya kalau jual, sekeping mau dapat juta2 ni. Jutaan terima kasih hehe.

Kita mula dengan gambar yang direkodkan paling awal (5/5/2011), jatuh tempat nombor 5.

Kalau dalam entri lepas, aku namakan dia ni Mang-mang, sekarang nak tukarlah. Goli den. Oh ye, entri tu ditulis dalam emo emo jadi tiba2 terus bagi nama manja kunun-kunun dekat di hati la tu cewahhh. Padahal nama cenggitu, mau cikgu tadika aku muntah lagi2 kalau tau aku ni umur 27. Jadi dengan penuh professional, aku tukar nama dia jadi Mangga. Eh macam nama majalah yang gitu2 tu pulak. Tukar lainlah. Tapi ape ye? Okeylah, buat pertandingan sapa dapat bagi nama ni hadiahnya “percutian sukati sampai bila2 takde tarikh luput ke Lestari Height”=D

lama dah tak naik atas borak-borak, jauh bebenor rasenye ye

 

Nombor 4 (8/5/2011)

Saja je beli ni masa Hari Usaha1 Lestari. Esoknya bila aku ambik gambar ni, dah berbunga riang! Tengok tu, duduk dalam plastik lagi. Terbaik dari ladanglah. Dulu kat rumah aku banyak Portulaca grandiflora & Portulaca Oleraceae ni tapi habis diracun rumpai dek bapak aku. Beliau kata ‘baik tanam cili dapat juga hasilnya’. Tapi bila aku bawak pokok cili balik Melaka, bantut pulak. Tak berhasil-hasil pulak tu. Ke dasar malas jaga? Habislah Kak Shima nanti pokok orkid yang dia mintak tolong jaga terabai huhu. Takpe takpe pokok orang insyaAllah saya jaga baik2, siram seminggu sekali no sweat lah 🙂

gemok kan. Boleh beli kat gerai unit SLP & Yap. Murah dan segar

 
 

 Nombor 3 (19/5/2011)

Las menet baru aku perasan nombor ni. Lepas tu terus gelabah nak berenti ambik gambar. Biasala kot, perempuan. Semua benda kecik pon dianggap penting untuk lipatan sejarah. Henpon aku murah jadi kalo ambik gambar sambil drive mau gambar goyang lalu menghasilkan efek seram. Nasib baik jalan Selandar-Kesang Pajak ni tak banyak kereta. Kalau kat highway, takkan la nak tipu pakai lampu hazard lepastu berenti tengah jalan? Kau ingat kereta kau je ado? Yelah, 12345. Cantik kot. Kalau terlebih 1 km, dah jadi 12346. Tak cantik. Takkanlah nak tunggu 123456. Pehhh, doblas ribu dengan seratus doploh tiga ribu. Jauh tu beza. Kena tunggu beranak pinak hehe.

jadilah warga berhemah dengan memasang signal yang betul bila berenti tepi jalan

 

Nombor 2 (21/5/2011)

Jeng jeng jeng. Ni gambar terbaru paling eksklusif. Paparazzi pun tak upload tapi aku upload. HAHAHAHA. Gelak jahat gaya sopan. Dengan kebenaran empunya badan  yang diraikan okey. Li En, heppi la tu hehe. Ni gambar ramai2 dengan ex-skulmet. Aku ingat nak buat pangkah kat muka kengkawan yang dah kawen (dapat idea dari gambar Kak Syikin dgn coursemate dia) tapi tak sampai hati la pulak. Diorang bayar zakat kan, aku pulak sukati pangkah silang. So, yang baris belakang tu semua dah kawen dan bakal berkahwin. Yang baris2 depan pulak pon akan berkahwin, cuma bila di mana bagaimana dengan siapa tu jeng jeng jeng la. Wallahu a’lam.

Oh ye, aku bakal mendesign kad kahwin Li En ni. InsyaAllah. Dah ada contoh design kad dari pihak dia. Kot2 la aku boleh buat bisnes design kad kahwin nanti.

=)

 

Nombor 1 (23/5/2011)

Bunyi drumroll sikit. Ni gambar paling baru dalam henpon aku. Cakk! Ada awek comel la kat JB60**. Nama baby ni Dhiya Khairina, anak Kak Gee. Khairina ni tak banyak kerenah, buktinya aku tak pernah pun terjaga malam hari dari tidur. Sebab Khairina waktu malam tidur sampai pagi dan takde menangis2. Ke aku yang tidur tak sedar? Bila ada baby kat rumah ni, barulah aku belajar sikit2 pasal bayi. Celoteh, tidur, main, nangis pon comel. Rasa nak cubit2 sebab geram. Aku tak pernah ada pengalaman jaga baby atau ada adik kecik sebab tu biasanya rasa kekok.

Memang besarlah pengorbanan ibu2 jaga anak. Banyak yang perlu dikorbankan – masa tidur, rehat makan, semualah. Tapi penat tu semua berbaloi sebab yang sedang dididik tu bakal pemimpin masa depan. Oh ye, macik belum belikan Khairina hadiah. Macik bagi pakej Babytv tu nak? Sebab Khairina selalu ralit tengok benda bercahaya, bergerak dan berbunyi. Ekekeke padahalnya Babytv tu free. Gurau jela. Nanti macik beli. Surprise

satu pesanan macik, jangan curik2 tengok tivi dalam gelap masa kecik2, nanti jadi macam macik ni haaa~oh rasa tua

 

Okeh, dah wrap-up untuk bulan 5.

Macik yang gigih,

25/5/2011 11.57 pm

Bola bola bola

Selama hidup kat dunia ni, tahun 2010 ni pertama kali saya menjerumuskan diri dalam bidang perbolaan. Minggu lepas kali pertama tertengok match Portugal lawan Ivory Coast. Tak sia-sia tidur rumah Kak Syikin. Kebetulan Kak Syikin bukak channel tu jadi kitorang pun tengok. *Saya tengok dengan bosan*. Lama-lama jadi seronok. Terlelap-lelap jugak. Terus saya jadikan Portugal sebagai pasukan kegemaran. Akhirnya frust menonggeng sebab draw 0-0.

Malam tadi best. Portugal menang over Korea Utara 7-0. Nombor faveret saya 7. Baru saya tau perasaan bila tengok pasukan agak faveret anda jaringkan gol. Walaupun terlepas tengok gol pertama dijaringkan sebab kitorang sibuk cerita benda lain. Dulu, saya rasa tengok match bola sepak adalah satu benda yang tak logik sebab kita cuma tengok bola tu golek-golek sana-sini. Sekarang saya tarik balik sebab saya rasa best gila tengok skills pemain, dan kegembiraan peminat2.

Saya = peminat bidan terjun Portugal. Kalau orang tanya kenapa, ini jawapan dia :

1) Match pertama yang saya tengok setakat 25 tahun 6 bulan hidup kat mukabumi ni adalah match Portugal-Ivory Coast. Itu pun secara tak sengaja tertengok.

2) Bangsa Portugis pernah jajah tanah Melayu. Kira ada hubungkait dengan Malaysia lah. (alasan tak boleh blah)

3) Nombor faveret saya 7. Cristiano Ronaldo pakai jersi nombor 7. Portugal-Korea Utara 7-0. Maaf saya tak sokong Korea Utara sebab negara tu buat ujian nuklear.

go go Portugal!!!

Kak Gee, sekarang saya dah tau Nelson Mandela bukanlah tokoh bolasepak Afrika Selatan. Konpius dengan Maradona deh. Sekarang saya sudah tidak buta bolasepak. Mungkin masih buta isu semasa. Lepas demam bola habis, kita tengok National Geographic pula ya kawan-kawan.