La tay’asu

La tay’asu – jangan mudah menyerah – jangan putus asa – never give up.  Suntikan semangat!!! Dah masuk pertengahan Mei. SEMALAM SAMBUTAN HARI IBU. Yelah, setiap hari adalah hari ibu. Semoga aku bertemu ibu di syurga kelak. Aamiin Ya Rabb. sob sob. jelesnya bila semua orang post tentang hari ibu kat fb. Asyik terbayang wajah dan memori segala bagai dengan arwah mak. 2006-2012. Rasa sekejap sangat-sangat. Macam semalam terbayang-bayang, terkenang-kenang. Tapi, perlu teruskan hidup. Perlu stay kuat harimau!!!

Aritu, aku ada janji nak tulis cerita pasal kursus dengan Dr. Fadzilah Kamsah. Kire acilah aku taip sekali harung kat sini. Kalau tak, memang ke laut cina selatan la cita-cita nak cerita pasai tuu. Arakian, DMFK yang pandai membaca personaliti dan sikap manusia tu telah termemilih nama aku yang indah (ehemm, puji nama sendirila kan kan, bapak bagi spesel tuu) masa aku hadir kursus DMFK kat KPT suatu hari di bulan Mac 2012 dolu.

Dia tanya, aku orang mana. ‘Banting’. Ohhh satu gengla kita, jawab DMFK. Hehehe geng Jawalah apa lagiiii. Err, nyong orak iso ngomong jowo secara fasih. Lepas tu, lama dia tenung nama aku, dan keluarlah ayat macamni ‘xxxx, bapa awak cakap awak pandai, mak awak cakap awak degil, betul?’. Waaah betullah!!!, jawab aku dalam hati. Jawab pada DMFK secara sopanlah, ‘betul’. Lepastu banyaklah lagi dia teka pasal aku yang mana kebanyakannya betul. DMFK banyak pengalaman dan ilmu, sebab tulah majoriti tekaan beliau benarrr belaka. Nak cerita banyak-banyak aku seganlah. Tinggal satu je yang tak sempat nak tanya, agak-agak saya bakal dapat suami camne nanti ye Dokter?. Ehehe, tapi soalan tu simpan dalam hati je.

Bukan tu yang aku nak fokus kat sini. Cuma ayat beliau ‘Mak awak cakap awak degil kan?’ tu seriusss betullll. Walau aku tak kelihatan degil pun, tapi mak juga yang tahu perangai anak dia yang seorang ni. sob sob. Pernah sehari lepas hari tandatangan report card (alaaaa yang mak bapak / penjaga datang kena sain report card anak-anak tuu), cikgu buat announcement ‘saya tak naklah bagitau siapa murid ni, tapi mak dia cakap murid ni kalau tengok tivi memang tak dengar apa-apa lain dah. Janganlah kacau. walaupun dia nampak macam tak pernah belajar sebab asyik tengok tivi saja tapi saya tau, dia adalah belajar tu’. Cer tekaaaa mak sapa cakap gitu. Mak aku rupanya T_T. Degil ya amat aku ni dulu, sebab apa yang aku nak, memang aku buat. Contoh, aku suka sangat tengok tivi. Belajar dalam tivi pon boleyy apa. Yang penting, niat ekeke. Hasilnya, aku rabun hingga kini.

Mak saja yang paling kenal aku. Bila mak pergi, separuh jiwa aku pun dibawa. Hakikatnya, Allah sayang mak sebab tu mak diambilNya lebih awal. Mak,  i love you so much that no words can describe how much i love you. Rindunyaaa.  Al-Fatihah,Mak, moga sentiasa digolongkan dalam kalangan mereka yang beriman dan beroleh syurgaNya…

p/s: bila dengar lagu kat bawah ni air mata asyik meleleh je.

 

So Soon

By: Maher Zain

Every time I close my eyes I see you in front of me
I still can hear your voice calling out my name
And I remember all the stories you told me
I miss the time you were around (x2)
But I’m so grateful for every moment I spent with you
‘Cause I know life won’t last forever

Chorus:
You went so soon, so soon
You left so soon, so soon
I have to move on ’cause I know it’s been too long
I’ve got to stop the tears, keep my faith and be strong
I’ll try to take it all, even though it’s so hard
I see you in my dreams but when I wake up you are gone
Gone so soon

Night and day, I still feel you are close to me
And I remember you in every prayer that I make
Every single day may you be shaded by His mercy
But life is not the same, and it will never be the same
But I’m so thankful for every memory I shared with you
‘Cause I know this life is not forever

CHORUS

There were days when I had no strength to go on
I felt so weak and I just couldn’t help asking: “Why?”
But I got through all the pain when I truly accepted
That to God we all belong, and to Him we’ll return, ooh

CHORUS

Lyrics: Bara Kherigi, Maher Zain & Mohamed El-Kazaz
Melody & Arrangement: Maher Zain
Mixing: Ronny Lahti

credit: http://www.islamiclyrics.net/maher-zain/so-soon/

Advertisements

Now or Never

Entri ni agak rojak buah sikit. BM+BI dan nasib baik tak boley taip dalam BA kalau tak maunya lagi cacamerba. Okay, it is now or never, so i’ve decided, tonight is the time. Or else, ntah bilakah blog ni akan kembali bernyawa. Nyawa-nyawa ikan kaloi barangkali T_T. Letak dalam bentuk point jelah, baru nak warm-up kan. Kalo taip dalam essay nanti kang termuntah. Dahlah memang ada sindrom selalu nak loya + muntah tiba-tiba. Eh eh.

1. Walaupun pernah bergebang mau tukar blogspot, setakat ni tak jadi sebab banyak sebab. Nama blog yang berkenan di hati dah diambil orang. Barangkali aku yang terlewat. Huhu padahal jenuh jugak menggembleng idea mencari nama 😦 Jadi, buat masa ni, i’ll stick to this beloved blog. Sayanggg silentnur, jodoh kita masih kuat. Benarlah, kalau dah jodoh tak ke mana. Kan dah ditetapkan Allah. Kita pula, perlu usaha+berdoa. Eh eh dah lari tajuk pulok. Officially, entri selamat tinggal aku sebelum ni tu kira batallah.

2. Motto hidup kini dan insyaALLAH selamanya ‘Sabar (+syukur), Istiqamah, Lapang hati’ = SIL. It’s now or never untuk bina motto hidup. Lekat kat dinding hati biar tak lupa 🙂

3. Senarai calon-calon entri akan datang. Biar korang decide yang mana satu pilihan kalbu. Hehe ataupun aku sendiri decide ikut pilihan hati.

3.1 Entri Dhiya Khairina & Ahmad Deedat. Makcik tulis khas untuk both of you.

3.2 Entri Dr. Mohd Fadzilah Kamsah -kursus dengan beliau

3.3 Entri Prof. Dr. Muhaya -KBD PICC Putrajaya

3.4 Entri Mangifera indica  😉

 

Lain kali akan tulis semua ni.

Sekian saja. Bye!

Nak berfalsafah sikit. Sikiiiit je. ‘Sinaran mentari+siraman hujan akan menerbitkan pelangi 7 warna di hati kita’. Kalau salah satu xde, x jadila pelangi kan kan kan. Faham-fahamlah maksud tersiratnya taww

 

Seseorang

Lewat hari ini, Cikgu Kehidupan ajar aku sesuatu : SETIAP ORANG ADALAH SESEORANG. Contoh, pakcik / makcik menunggang motosikal di jalanraya adalah seorang mak / abah kepada seseorang. Berbanding kita yang naik kereta ni, alangkah bertuahnya. Tak perlu berhenti berteduh bawah terowong kala hujan lebat, atau meredah hujan dalam kebasahan yang dahsyat. Aku taulah, suatu masa dulu pernah merasa itu semua. Bersyukurlah bersyukurlah bersyukurlah wahai diri sendiri.

Lalu, tika berkereta (eh apakah bahasa?) berilah laluan pada motor-motor ni. Jarakkan sikit dengan diorang. Apatah lagi pejalan-pejalan kaki. Mereka adalah seseorang. Bayangkan jika kita yang ada di tempat mereka. Bayangkan. Bayangkan tengah penat berjalan kaki di bahu jalan, tiba-tiba kereta lalu tepi laju-laju lalu terpercik air, atau debu-debu jalan.

Petang semalam. Hujan lebat di Putrajaya. Lebat selebatnya. Hujan laju-laju dan berat. Kereta banyak. Awan makin berat memuntahkan isi. Aku berhenti kat lampu isyarat merah. Presint 8 kot. Lampu hijau, kereta pun bergerak. Samar-samar di tengah jalan antara divider, aku ternampak seorang pakcik tua bertongkat. OKU, kelihatannya seperti tiada penglihatan. Diapit oleh dua remaja lelaki lingkungan usia mungkin 13-16 tahun. Hujan lebat membasahi baju mereka, lencun selencun-lencunnya.  Aku nampak dari cermin sisi, seorang dari remaja tu cakap sesuatu pada orang tua itu. Mahu melintas jalan barangkali, tapi tiada kereta mahu beri laluan. Hati tersentuh. Aku nak reverse. Ahh, belakang ada kereta.

Terus kereta bergerak ke depan. Aku berfikir-fikir. Mau u-turn atau tak. Fikir lagi. Fikir lagi. Aku perempuan. Seorang. Bahaya, dah petang ni, detik hati aku. Mau belok kiri? jalan balik rumah. Mau u-turn? Atau tak? U-turn? Atau tak? Macam mana kalau pakcik tu dah takde? Kan sia-sia?

Akhirnya, aku u-turn. Sah, mereka dah tak ada. Rasa bersalah menyelubungi. Macam-macam bermain di benak fikiran. Kenapa aku tak bantu dari tadi? Entah-entah tadi aku pun jadi tukang percik air kat diorang, menambah lencun diorang. Kenapa aku selfish? Kalau aku tolong dari tadi, mungkin situasi akan jadi lagi mudah. Masa tu hujan dah tak lebat sangat. Terjenguk-jenguk aku kiri dan kanan. Tiada bayang mereka (oh, memang takde bayang. waktu hujan matahari menyorok). Akhirnya, aku give-up, dan bergerak pulang penuh penyesalan. Emm mungkin mereka dibantu orang lain, mungkin mereka dah safe and sound sampai ke rumah (yang mana agak mustahil) ataupun sebenarnya semua tu bayangan aku je. Tuhan nak uji betapa aku ni selfish atau tak.

Siapa pun mereka, aku harap mereka selamat walau di mana mereka berada. Pasti ramai lagi insan kat bumi bertuah ni yang prihatin.Err kalau benda ni terjadi kat korang, apa yang korang buat ye?

 

 

1,2 & 3

1

Hidup ini tak adil. Memang takkan pernah adil. Selalunya apa yang diharapkan takkan jadi kenyataan. Jadi terpaksa jangan berharap barulah akan jadi kenyataan. Macam berharap bulan jatuh ke riba. Memang tak akan jadi laa. Atau berharap kucing bertanduk. Memang tak akan lah. Kecuali Doraemon kot. Ohh Doraemon sejenis kucing ke?? Ehh bukan, Doraemon sejenis kartun yang makan Dorayaki. Sebab takdak kucing kat dunia ni yang ada poket apatah lagi badan kaler biru.

2

Hidup ni penat kan?Penatlah setia pada yang satu. Yang lain banyak yang menanti. Berbaris untuk dipilih. Sekali-sekala harus tukar selera. Tak taulah kalo itu dikatakan curang tapi guna ayat ‘tukar selera’ lagi bunyinya berhemah dan bersopan santun. Ibarat wanita Melayu terakhir. Apakata setia pada Allah saja, sebab DIA tak akan curang apa lagi kecewakan hamba-hambaNYA. Kita saja yang selalu curang, tidak meletakkan yang utama di tempatnya.

3

Alasannya sibuk. Sebenarnya tiada idea mau update blog. Macam dah tiada cerita nak dikisahkan. Rasanya otak dah merudum dum dum kualitinya. Seorang bff pernah bagitau bila usia mencecah 27 dan ke atas, otak memang akan berkurang kualiti kecuali diasah semula dengan banyak-banyak membaca buku, buat latihan kira-kira atau senang cerita, sambunglah belajar.

Konklusi 1, 2 & 3

1

Saya mau berhenti berharap akan menang Pertandingan Esei xxxxx yang saya masuk suatu masa dahulu. Memang takkan menang hatta mendapat sijil penyertaan pun kot T__T. Maka berhentilah browse nama sendiri kat Lebai Google dengan harapan nama akan muncul untuk dapat sijil peyertaan pun jadilah kalau ada. Memang takkan ada. Huuuu.

2

Setia? Selama 2 tahun lebih sejak Jun 2009 memang saya setia pada si dia yang satu. Tapi ada sesuatu yang membuat saya ingin curang. Ehemm, menukar selera sebenarnya. Dari Encik WordPress ke Encik Blogspot ke, Blogger ke, Bla Bla Bla ke. Haa, kan berbaris tu. wordpress ni akan jadi nombor satu, dan saya mau buka buku baru yang kedua kat mana lepas ni ya. Tunggu dulu, takdak idea.

3

Saya akan mengaku sudah 28 selepas tanggal 12.11.2012 nanti. Kononnya sekarang masih 27. Tujuh nombor faveret. Tapi, ada apa dengan nombor faveret? Dan, ada apa dengan usia kalau tak dimanfaat sepenuhnya?Otak oh otak, ada tak saya ini menggunapakai anda seoptimumnya? Tetttt. Jawab otak :  jangan pakai saya saja, pakai akal juga.

 

 

***Ini entri perpisahan dan selamat tinggal. Sedih?

***Setau saya, adil adalah meletakkan sesuatu pada tempatnya. Bunyi macam senang. Hakikatnya, susah.

Nostalgic November

November sikit lagi nak melabuhkan tirai. 2011 pun sama. Pejam celik nak masuk 2012 dah. Tahun depan dah masuk 28 usia. Sikit lagi nak masuk 3 series. Tapi kan, sekarang masih lagi mood tahun baru. 1433H. Banyaknya resolusi dalam kepala yang mau dilaksanakan. Apapun, November memang satu bulan yang serius untuk dikenang. Ala-ala nostalgia pulak sebab menghabiskan masa 12/11/2011 kat Melaka. Kat bumi Kesang Pajak. Dan sungguh sedih menghabiskan hari lahir dengan mensetelkan urusan tugasan yang tiba-tiba datang. Kata nostalgik.

Dan di malam selepas hari lahir mendapat panggilan telepon yang bagitau kat rumah Banting ada seorang insan mulia buat surprise dengan belikan satay dan kek. Manakala anakanda yang kurang pengajaran ni masih bersantai kat Melaka menonton Anugerah Industri Muzik kat ASTRO. Huhu. Soalan, siapakah insan mulia tersebut? Saya sudah bagitau insan mulia tersebut mahu duduk Melaka pada hujung minggu menjenguk Khairina dan mamanya T_T. Maafkanlah anakanda yang kurang berintegriti ini. Eh tiba-tiba. Mungkin saya kelihatan seperti anakanda tak mengenang budi. Ampun. Balik Banting nanti denda la apa saja.

Mama Khairina, timekasih atas soto yang sedappppppppp tu. Seribu kali makan tetap rasa sedap hehee. Mama Aleesya & Amani, timekasih atas lawatan. Saya masih kekok nak pegang baby Amani huhuuu. Kena praktis lagi gigih ni.

Sebelum ni, bila hampir tiba hari lahir, mesti terasa poyo bercerita itu ini. Kali ni, mungkin dah matang jadi dah nak ujung November baru nak cerita. Sekian, terima kasih.

p/s : rujuk lah kajian Dr. Fadzilah Kamsah pasal bulan kelahiran tu. Dengan penuh perasan, saya umumkan rasanya 83% ciri-ciri November ada pada saya 😉 😉 😉

Mengukur Jalan

dari Putrajaya – Seri Kembangan – Ampang – UIA Gombak – Petaling Jaya – Klang – Banting.

161 km. Jumlah jalan yang berjaya aku ehh silap Itam ukur. Ternyata berbaloi-baloi sampai terlajak kata boleh diundur, terlajak servis melayang RM.

Petang – Malam Khamis

Sampai Ampang, dengan Fadh & Kak Tikah & Kak Liza. Melawat2 beberapa tempat.

Tidur UIA & habiskan masa macam zaman dulu2 tengok filem kat laptop. Abandoned tajuk citer, sampai aku berjaya abandon citer tu dan tidur. Seperti kebiasaan.

Khamis

Datang rumah Janna kat PJ. Keluar sama If sekali makan tengahari kat Restoran Jaring. Jatuh simpati kat pakcik jual buah lalu beli buah dengan kuantiti sangat banyak sebelum tau citer sebenar.*****HUhuuuuuuuuuuu

Petang balik singgah JJ Bukit Tinggi. OHHH ade J Card Day rupenye. Pening sungguh ramai sangat orang, memang tak beli apela. Ukur luas JJ pakai kaki je la.

Jumaat

Dating dengan Hamnah servis kereta & jalan2 cuci mata. Macam zaman dulu kala. Seronoknya bermuhasabah diri hihi.

Sabtu

Dating dengan Azzuri gi kenduri kawen Liyana. Dan pusing2 pekan Banting di waktu hujan lebat.

Ahad

Dengan Azzuri & Khana gi kenduri kawen kawan diorang. Pantang orang lapar diajak. Walau agak musykil awal tu bolehke datang kenduri orang tak jemput? Err, anggap temankan orangla.

Aku ni dahla jarang bukak fb / emel, sekali cek emel, ada tugas yang harus dilaksanakan.Nampaknya esok harus kerja. Tengah pikir cara kerja ‘smart and steady’ ni. HAHA. Bawak dalam mimpi dulu. Esok kita selesaikan. Layan bola dulu. Ke bola yang layan aku nanti.

Sahabat2 semuaaa, time kasih atas hadiah dari korang. Tak kiralah dalam bentuk hadiah betul / masa / tenaga / semua gelak ketawa / perkongsian cerita juga. Sedih sebenarnya. Perkataan stress macam dihantar bertalu2 ke otak. Sedih bila teringat semua makin berubah dan masa lalu tak mungkin berulang. Sorang2 kawen, dan tanggungjawab dah ke arah lain. Takdelah jalan-jalan cari makan etc lagi kan pasni? Time kasih pada puan2 yang sudi temankan saya sebab suami masing2 takde atas hal kerja. Yang cik2 dan bakal2 puan tu pun, seronok dapat mengenang masa lampau. Masa depan untuk dihargai, masa lalu kan untuk dikenang. Salam Maal Hijrah semua! sob sob sedih pulak.

ironi

Saya ada tabiat ni. Bila berselisih kereta kat jalan sempit (contoh, Jalan Sentosa-jalan nak masuk rumah saya tu la) saya suka berhenti tepi pastu bagi orang lalu dan berharap orang yang saya bagi laluan tu angkat tangan. Rasa macam ada hubungan harmoni sesama insan gitu. Bila orang lain bagi jalan kat saya, saya memang poyo dan beria nak angkat tangan. Tanda terima kasih daun keladi kalau ada bagila jalan lagi. Tapi taklah sampai poyo angkat tangan kalau jarak sebatu tu haaa.

Dan memang cukup pantang (walaupun belum pernah mengandung dah siap ada pantang bagai) bila orang yang saya bagi laluan tu tak bagi tangan pun. Buat dek je. Takde rasa terima kasih langsung. Tangan tu Tuhan bagi bukan untuk letak kat stereng doploh pat jam. Angkat tangan pon boleh tunjuk terima kasih, fyi. Bencilah. Memang saya akan kutuk orang gitu sebab tak puas hati.

Ironinya, minggu lepas waktu lalu jalan sempit tu otak saya ni tengah gigih fikir pasal apa ntah (cop, bukan berangan okehhh) saya pulak buat benda yang saya pantang tu. Ada satu kereta tu bagi jalan kat saya tapi saya, jangankan angkat tangan, pandang apatah lagi. Tak perasan. Bila dah lepas, baru tersedar. Takkan nak patah balik pastu angkat tangan kan?

Yang manakah paling tepat dengan saya;

a) baling batu sembunyi tangan

b) mengata dulang paku serpih, mengata orang dia yang lebih

c) nasi tak retak pinggan tak dingin, engkau tak hendak aku tak ingin

d) sayangkan anak tangan-tangankan

Bulatkan jawapan yang betul mengikut citarasa sendiri.

Err, mungkin b) jawapan paling cocok. Moralnya, janganlah berlebih-lebih membenci sesuatu sebab suatu masa nanti mungkin ia akan tuding kat diri sendiri. Encik yang bagi saya jalan, semoga dirahmati Allah selalu. Encik yang tak angkat tangan bila saya bagi jalan, pasni saya akan fikir positif – anda juga kuat berfikir macam saya sampai tak perasan ada orang lain baik hati dah bagi laluan. Heheeee

Tersedar

p/s : Entri ini telah selamat ditaip tengahari tadi dan hilang macamtu je. Problemo. Jadi harus ditaip semula dengan kadar ingatan yang semakin berkurangan.

floria 2011. xde kena mengena dengan tajuk entri

Tanpa sedar, ramai antara kita yang terjaga tapi sebenarnya tidur dalam sedar. Ayat tu sebenarnya merujuk pada tuan empunya blog yang semakin hari semakin lalai, tak tahu apa yang dikejar. Betullah pakcik kata, apa pun jangan dikejar nanti dia lari, jadi berjalanlah seiring bersama-sama menuju bahagia. Ecehh.

Petang Jumaat ni eloklah bermuhasabah diri sendiri menyuburkan jiwa yang kadang-kadang kekeringan dengan siraman taqwa dan iman. Sibuk mengejar dunia sampai tertinggal akhirat. Padahal tak ke mana. Azam memang bertambun tapi setakat angan-angan di angin lalu. Betullah orang selalu cakap (okehh tukar bahasa jap); Life’s a journey not a destination. Tapi saya mau tambah, kita ada destinasi di alam seterusnya dan apa yang kita lakukan sepanjang perjalanan tu la yang akan tentukan destinasi kita. Insaf sekejap T__’.

Ingat 5 perkara, sebelum 5 perkara,

Sihat sebelum sakit,

Muda sebelum tua,

Kaya sebelum miskin.

Lapang sebelum sakit,

Hidup, sebelum mati.

———————————–> lagu Raihan tapi lirik ni tunggang-langgang sikit, tak hafal.

Sebut pasal azam, banyak dah wishlist, tulis banyak-banyak pun tak guna sebab azam tu dah disemai ditanam tapi tak dibaja dengan usaha. Jadi, langkah pertama dah berjaya dilakukan tengahari tadi dengan _ _ _ _ _ _ _ _dot dot dot. Hehheeeee setelah sekian lama berjaya akhirnya. Boleh strike satu item dalam wishlist dan tick dengan tanda right kat belah tepi item tu. Seronok. Ala-ala cikgu tanda latihan budak. Tapi kegembiraan ni datang 1 pakej dengan kebahayaan, kalau tak dikawal. huhuuuuuu.

Jumaat yang indah lagi barakah, walaupun hadirmu hari ini bersekali dengan suka, duka, tawa, tangis, gembira, pasti ada hikmah tersembunyi di sebalik macam-macam yang terjadi harini. Duka dan kesedihan boleh jadi satu kebahagiaan sebenarnya, sebab bahagia datang dari dalam diri. Apa pun yang terjadi, Allah knows best!

Wake me up when September ends

Haaa. September ended already. Too much pressure yet it’s calming. Because of Eid. And Ramadhan of course. This blog has been neglected for more than a month++. Even Spiderman cannot bear to build his web here. Sooo bersawang (maafkanlah penulis yang ketandusan vocabulary). I think i need to improvise my English. Not speaking in that language for a long time (last that i could recall was about 4 years ago, doing final presentation) has blocking my mind to speak, and even writing in English. I need to work harder and smarter.

Thanks to October, and November, yet to come, i woke up when September ended. This song is specially dedicated to me as a symbol of apologizing to the blog.

“Wake Me Up When September Ends”

Summer has come and passed
The innocent can never last
wake me up when September ends

like my father’s come to pass
seven years has gone so fast
wake me up when September ends

here comes the rain again
falling from the stars
drenched in my pain again
becoming who we are

as my memory rests
but never forgets what I lost
wake me up when September ends

summer has come and passed
the innocent can never last
wake me up when September ends

ring out the bells again
like we did when spring began
wake me up when September ends

here comes the rain again
falling from the stars
drenched in my pain again
becoming who we are

as my memory rests
but never forgets what I lost
wake me up when September ends

Summer has come and passed
The innocent can never last
wake me up when September ends

like my father’s come to pass
twenty years has gone so fast
wake me up when September ends
wake me up when September ends
wake me up when September ends

I’ll make sure to update from now on. As i’ve lost so many things, so many memories due to my bad. I’m working on it. Pray for me. Need someone to talk with me, in that language.

money money

Oh tibe2 tercetus idea pulak jam 4.50 ptg ni. Cerita yang menarik kalau kau banyak duit. Dan sebaliknya kalau kau tak berduit. Sebab when it comes to money, aku memang agak fail lah. Aku memang terasa diri perlu pergi AKPK. Kenapa? Sebab aku memang lemah dalam pengurusan kewangan ni. Bukanlah macam aku ni banyak duit jadi boleh belanja sesuka hati. In fact, aku bukanlah suka membeli pun.

Aku pernah pergi Shah Alam dengan duit tunai tinggal RM4.00 je. Campur syiling yang sesat dalam kereta. Sebab kad bank rosak dan tak rajin nak pinjam duit dengan orang. Dah otw baru perasan dari Putrajaya – Shah Alam kan ada tol. Duit kalau tak cukup kau nak bayar pakai ape? Kad kredit? Mau kena lempang laju-laju sebab poyo. Syukurlah selamat cukup2 duit dan selamat pergi rumah makcik dengan duit tinggal berapa sen ntah.

Jadi, di bulan Ramadhan yang mulia ni, berjimat cermat harus diamalkan. Lagi2 roadtax dah nak mati, duit bonus tak masuk lagi, dan kau tak berapa nak menyimpan. Jadi, pakai talian hayat adik beradikla apa lagiiiiiiii. Okeyyy selamat berbuka semua. Jangan membazir!