Saya fikir, elok kita balik kampung dulu.

Nampaknya azam tahun baru zikir+fikir tak berjaya jadi kenyataan. Ehem. Buat masa nilah. 2011 panjanggggggg lagi kan. Sebab lately ni selalu 2 situasi ni terjadi. Either 1) Bila gabra selalu cakap tanpa fikir. or 2) Nak cakap tapi selalu tak dapat keluarkan dari otak amende yang nak dicakapkan tu. Macam neuron2 dalam otak ni lembap dah disconnected. Takkanlah salah raja semut ni?. Hesh tak baik salahkan binatang.

Nak bukti? Meh saya bagi 3 bukti kukuh problemo fikir2 ni.

Bukti 1

Suatu pagi kat depan thumbprint.

Kak A : Axxxxx, kenapa thumbprint lambat haritu? Nama naik J*** tau.

Saya : Err err. Jammed. (dalam hati, ohh yang lambat 8 menit tuhh)

Dan terus pergi cepat2 lepastu baru sedar kalau kau memang duduk ceruk tok kun ni ha mana mungkin jammed oiii. Padahalnya nak cakap lain tapi keluar ayat lain. Sebenarnya pagi tu bertolak dari Banting jadi tak dapat estimate masa nak sampai. Dahtu, malam sebelum tu saya tidur lewat tengok AJL lalu bangun lewat so jadilah lewat sikit. Hehe. Jadi lepas tu jumpa kakak tu explain perkara sebenar. Nak buat camne, pagi tadi otak saya tak dapat cernakan soalan kot jadi terus merapu bagaiii.

Bukti 2

Suatu pagi kat depan thumprint. Ait, thumbprint jugak?

Hari itu hari Rabu. Ambience rona-roni makaroni ehh rona-rona kehijauan jelas bertebaran satu ofis. Sudahlah lewat mau thumbprint, baru terperasan diri jadi wanita melayu terakhir *haha perasan* sebab pakai baju kurung padahal big boss dah pesan pasal formal attire on Wednesday. Udahla tu, dan-dan terserempak pulak big boss kat thumbprint.

Saya : Uhukk uhukk (dalam hati ‘apasalkah mulut ni gatal nak batuk depan big boss’. Rasa nak jadik invisible je masa tu. Kenapa masa saya berbudi pekerti mulia rajin bekerja tak pulak terserempak dengan bos tapi masa nak lewat thumbprint+tak pakai formal attire tu jugakla nak terserempak? Why o whyyyyyy)

Big boss : Demam ke?

(hallamak padahal saya budget dia nak tegur sebab tak ikut dressing code hari tu). Nak petik jari pastu ghaib boley???

Saya : Errr. Tak berapa demam~~~

(apa gred punya jawapanlah. Nasib baik big boss tak tanya lanjut. Tapi dah terlepas cakap ni camne? Malu OH malu. Mulut ni cakap tak fikir dulu. Rasa nak balek rumah tukar baju masa tu jugak lepastu datang tayang depan big boss ‘oh saya penjawat awam gred A, tukar baju sepantas superman’. Dahla malu, kena gelak dek preggy mommy tu pulak. Ekskius mi, i bukan mintak simpati big boss tau. Batuk tu tindakan refleks sebab kegabraan. Haishhhhhh.

Bukti 3

Ekceli Khamis lepas saya puasa ganti jadi berazam kurangkan cakap. Kalau boleh, tamau cakap bila tak perlu. Niat nak kurangkan dosa. eceh. Tapi ada sekali masa miting tu bila nak cakap terus tak mau keluar amende yang nak dicakapkan. Ada dalam kepala tapi bila nak cakap tak boleh. Macam ada short-term memory. Sungguh seram bila mengenangkan. Bukannya tak fokus tapi memang tak dapat fikir. -__-

Atas dasar itulah, saya ambik cuti seminggu sempena sambutan CNY ni. Saya fikir, elok kita balik kampung dulu. Bagi rehat sikit otak kat kampung. ^_^ i like!

Advertisements

10 Wasiat Imam Hassan Al-Banna

Siapa sebenarnya Imam Hassan Al-Banna? Dulu zaman sekolah saya memang pernah hafal nama ini*sebab masuk exam*. Sayangnya bila dah kerja, jadi lalai alpa leka. Lagi kenal artis segala bagai dari tokoh ilmuan Islam. Dari Mariah Kari sampailah Tom Kurus tapi tidak kenal siapakah Hassan Al-Banna ini. Maklumat lanjut tekan sini.

Sekadar sedikit perkongsian petang Jumaat barakah ini. Trimas kaksurin kerana menyegarkan ingatan. Jadi kita share dan ambil iktibar. 10 wasiat beliau yang bunyinya seperti mudah kacang goreng tapi sangat susah dipraktikkan ialah *saya olah pakai ayat sendiri* :

1) AZAN Jangan lengahkan solat. Bila dengar azan terus solat. InsyaAllah kita jadi insan yang menepati masa dan berdisiplin. Sebab pengalaman sendiri, bila tak jaga waktu solat, kerja lain takkan settle pun.

2) AL-QURAN – Jadikan rutin harian. Banyakkan buku-buku berfaedah. Jauhi perkara tak berfaedah.

3) BAHASA ARAB Bahasa Al-Quran. Pelajarilah, kalau tak nanti rugi. Dulu zaman sekolah pernah belajar tapi sebab tak praktik, lupa dah. RUGI.

4) JANGAN BERTENGKAR – benda sekecil kuman pun jangan gaduh. Tak ada faedah langsung. Kata pada hati supaya sabar sebab pertengkaran cuma menjahanamkan diri dan ikatan ukhuwwah.

5) JANGAN BANYAK KETAWA – Gelak boleh tapi kalau lebih-lebih nanti hati mati.

6) JANGAN BANYAK BERGURAU – Sebagai umat Islam akhir zaman, sepatutnya mesti serius dan fokus. Tahu apa yang diinginkan.

7) JANGAN BERCAKAP NYARING – Nanti pitching lari.

8) BANYAKKAN BERCAKAP PERKARA KEBAIKAN -Selalu yang terjadi adalah satu keburukan kecil seseorang boleh menutup 1000 kebaikan yang dia ada. Kenapa? Jadi tukar mentaliti, cakap yang baik-baik saja, jauhi mengumpat dan mengadu-domba.

9) BERKENAL-KENALAN SESAMA MUSLIM- Banyak faedahnya. Contoh diri sendiri, rujuk ini

10) KEWAJIPAN LEBIH BANYAK DARI MASA – Semua orang diberi 24 jam sehari. Ingat semula surah Al-‘Asr. Sebenarnya kita dalam kerugian.

Ingatan untuk diri sendiri, jadilah sibuk seperti kumbang, sibuknya disukai. Janganlah jadi sibuk seperti nyamuk, sibuknya dibenci. *sharing is caring, and caring is loving*

Ianya Jumaat.(semalam)

Sebab ianya Jumaat, segala-galanya menjadi indah. Jumaat yang barakah. Dihiasi kicauan burung dan hujan di pagi Jumaat semalam, ianya sangat indah. Di hari pertama umurku genap 26 semalam, ianya menjadi lebih indah kerana ianya Jumaat. Terima kasih entri ini dalam Bahasa Melayu jadi tak payah aku pening2 past tense present continuous bagai. Entri ini entri terlewat.

Ianya Jumaat semalam dan hari ini dah Sabtu. Jumaat dah melangkah pergi meninggalkan aku dengan umur baru. Syukur dipanjangkan umur. Terima kasih pada kawan2 yang wish dan belanja makan dan adik sepupu yang belanja makan. Ehh ayat berulang tu. Tolak markah. Gambar2 tak taulah bila dapat diupload masuk fb kerana aku sangat malas upload gambar lately.

Hari tu Itam tersagat membuat hati aku tersayat. Tapi lagi tersayat sedih sampai nangis sebab kawan sangat baik i kahwin dah. Sob-sob. Sentimental rupanya aku. Siap nangis-nangis walaupun cuba berlagak cOOl di situ. Hambik kau terus kena cover macam-macam alasan dan tipu daya. Okeh, Assila dah tua genap 26 1 hari arini jangan nangis-nangis cengeng bila kawan baik kau kahwin. Benda baik patut didoakan dan terus tetap berdoa supaya terkena aura seri wajah. Haha tiba-tiba merepek.

Terima kasih pada insan2 yang sambut birthday saya. Takmau sebut nama kat sini nanti anda bangga lepastu terkurang pahala. Dapat pahala tau menggembirakan hati anak piatu macam saya. Serius terkejut. Terima kasih hadiah2 advanced yang sangat disayangi itu. Akan kujaga sepertimana aku menjaga Cinggu 🙂

Tuhan, atas belas ihsanMu aku dapat menyedut udara segar hari ini.

Arwah mak yang selalu didoakan, Tuhan lebih sayangkan dirimu. Sedih tapi harus tabah.

Bapak, terima kasih sebab sudi simpankan jering untuk saya. Siap called terus dari kebun lagi. Walau saya tak berapa makan jering, harus berpura-pura heppi bila bapak bagitau pokok jering telah berbuah.

Adik-beradik, kita akan sentiasa menyokong dan menyandar antara satu sama lain. No matter what. Just do it. Nike.

Kak Gee, selamat melahirkan baby tahun depan.

Kak Syikin, selamat pergi dan pulang dari Norway.

Kak Widad, selamat menjadi usahawanita tersohor di seantero dunia.

Kak Surin, selamat menjadi pembuat kek terhandal di pelosok dunia.

Kak Lin, terima kasih selalu baik dengan saya. Banyak bantu saya meniti hidup. Eceh.

Khairun Nasihah, terima kasih belanja makan semalam.

Hamnah, selamat menjadi isteri mithali dan berdedikasi. I sedih ni. Nak nangis kat bahu siapa?

Balqis, selamat menjadi doktor yang berkhidmat sedia untuk rakyat. Oh, agak berbaur politik.

Liyana, terima kasih sudi selalu menjadi teman kenduriku.

Fadh, Janna, If, Ina, Echa dan semua2, nanti2 kita ke PD lah ye. But i prefer CH tau.

Bro Acaii, terima kasih sebab membolehkan saya prektis ngomong Jowo selalu.

Bro Rudy, terima kasih sebab blog anda banyak menyuntik semangat saya.

Terima kasih buat semua-semuanya.

Oh Mydin

Malam tadi kitorang pergi beli barang kat Mydin MITC. Lepas beli-beli, kena bayarlah pulak kan. Eh ape isi tak penting ni tulis juga. Maaflah, perut separa kenyang jadi maklumat tak dapat disampaikan dengan jelas. Lagipun ada misi wajibun ni.

Okey, restart. Malam tadi kitorang pergi beli barang kat Mydin MITC. Masa dekat kaunter pembayaran, cashier yang tengah scan harga tiba-tiba berhenti buat kerja. Dia cakap,” Sekejap ye.”

Ada masalah kot, hati aku cakap sambil balas senyuman dia. Tapi,  2, 3 minit berlalu, dia duduk senyap tak buat apa. Lalu terbitlah terjahan-terjahan pelik dalam kepala otak aku. Justeru, sebagai pengguna bijak yang mengamalkan hak-hak kepenggunaan, aku buat-buat belek jam tangan dan tanya “Kenapa berhenti?”

Jawapan si cashier,”Tengah azan ni”.

Erk, nak undo soalan tadi tu boleh tak kawan-kawan. Baru aku perasan semua staf Mydin diam tak buat kerja. Azan Isyak tengah berkumandang dalam Mydin rupanya.

Lepas azan, cashier tu sambung balik scan barang. Titt, titt…

p/s : Aku bagi 5 bintang kat pasaraya Mydin! Insaf.

Cerita-ceriti

Petang Isnin yang biru ni, ada 2 ceritera yang nak aku kongsi. Sekadar perkongsian pengalaman hidup.

Ceritera 1-Laksa, bihun dan mi ternyata berbeza.

Korang tau kan beza mi, bihun dengan laksa?. Dari zaman sekolah rendah, aku sebut bihun tu ‘laksa’, dan bihun tu ‘mi’. Tak faham? Baca dialog ni :

Kawan SRAOL : Teringinnya kite nak makan laksa..

Aku : Kite selalu makan laksa kat rumah tau. Seminggu 2 3 kali.

Kawan SRAOL : Uii, kayanya selalu makan laksa (sambil pandang atas bawah budget aku menipu la tu)

Dialog lain :

Aku : Kite suka sangat makan mi. Sangat suka..

Kawan : Habis tu kenapa tak pernah beli mi kat kantin sekolah?

Aku : Tak suka lah mi besar. Suka mi halus nipis2 aje.

Sampai aku sekolah menengah baru aku tau, ‘laksa’ aku tu orang lain panggil bihun la!! Benda yang aku panggil ‘mi’ tu, bihun sebenarnya. Selama ni, aku selalu cuba tegakkan benang basah lah. Lagi-lagi masa dialog-dialog kat atas tu berlaku. Psst..I blamed my bapak for that ;D

 

Ceritera 2 -Bagaimana SILENTNUR ditubuhkan

Aku tak minat menulis blog. Suka baca blog kawan karib aku je. Sampailah satu masa dia nak tubuhkan blog bersama, maknanya aku atau dia boleh menyumbang entri. Dan diramalkan aku penyumbang pasif.

Penat kami fikir nama, yang gabungkan kami berdua. Aku -SIL. Dia -NUR. NURSIL? No. SILLIGHT? No. (Macam silat, atau macam silly light). Last-last, dapat nama silentnur. BUKAN CAHAYA YANG SENYAP okey. Itu kebetulan. Budget sedap je.

Tiba-tiba aku jadi penyumbang entri tidak ilmiah terbanyak dalam blog ini. Maafkan aku nahwanNur. Kau masih moderator blog ni. Boleh pangkah aku di mana-mana yang tidak appropriate.