Discovery of The Day

Tidur lewat dengan saya bagaikan langit dengan bumi. Berukben ni pulak lembap-lembap siput. Tapi demi mengenangkan sumbangannye terhadap pengurangan perlunye bayar cukai taksiran di tahun ni, i still love u lah berukben. Demi mengenangkan masa depan anak cucu (insyaAllah), saya rela korbankan masa tidur dan mengkhianati moto hidup sendiri zaman sekolah dulu ‘biar tak study, jangan tak tidur malam’.

 

Beberapa penemuan menarik hari ini. Perlu dicatat malam ni juga sebab bila esok datang, gerenti apa yang ada semalam tinggal kenangan yang tak terkenang.

 

Satu, saya mendapat tahu datang kerja lewat ada hikmahnya. Takdak lori yang suka block jalan mahupun pakcik bersiar-siar di pagi hari. Excuse me, lewat tu merujuk pada azam tahun baru saya. WP3. Baru 1 hari dengan jayanya harap-harap esok lusa tulat tubing selama-lamanya pun begini juga (insyaAllah).

 

Dua, saya mendapat tahu walau betapa teruknya batuk / sakit tekak, kalau makan tengahari memang tetap order nasi goreng kampung bukan sup bukan air kosong. Harus ada pedas sikit, nama pun Jawa tak berapa nak asli. Ekeke

 

Tiga, saya masih susah mau fokus. Atau barangkali terlalu fokus sampai tak fokus? O pening. Petang tadi sekitar 5.30pm ++….

Bos : Panas ya takdak aircond…

Saya : A ah. Pukul 5.30 je memang aircond takdak

Bos : Oh ye ke 5.30 takdak aircond…

Saya : Tu la, saya pun baru perasan semalam, eh kelmarin.

(lepas dah cakap baru terperasan, semalam ka, kelmarin ka, cuti umum kot………sebenarnya nak cakap ‘minggu lepas’ tapi kenapa ntah termuntah perkataan lain.)

Sambil tu saya perhati bos. Rasanya beliau tak perasan. Lalu saya pun ketuk-ketuk sikit kepala sendiri kasi adjust balik neuron-neuron yang tak berapa nak well-connected. Adakah patut?

 

Empat, saya dah lama tau bapak saya memang suka dibodek. Umpamanya, ‘bapak, kawan-kawan makan la kuih / biskut / pisang / kismis yang bapak bekalkan tu’ (ayat bajet budak sekolah tadika). Lalu esok lusa dan selama-lamanya beliau membekalkan lagi bekalan-bekalan ringan ke tempat kerja.

 

Tadi, saya bodek beliau ‘bapak, kawan cakap kereta saya berkilat-kilatlah harini’ (almaklumlah beliau yang tolong basuh sentalkan Itam yang dah kelabu tu). Lalu saya berharap esok lusa dan selama-lamanya Itam akan ada insan yang rajin mandikannya. Err bukan ape, lelaki lagi terer jaga kereta compare to pompuan. Kot? Dasar anak tak sedar diri. Jangan bangun lewat sudah esok. Assalamualaikum!

p/s : Ya Allah, ku mohon Kau berikanlah hambaMu ini ilmu yang baik untuk diamalkan dan dikongsi untuk dunia, dan akhirat yang paling utama. Amiiiin