Suatu Ketika

Umum tau, aku memang senang ikut orang. Senang cerita, aku suka temankan orang g mana-mana pun. Suatu pagi yang hening, aku separuh rela temankan bapak g Klinik Kesihatan Bukit Changgang. Bapak kena buat regular check-up dia. Cek darah, cek kesihatan. Orang situ mesti tau betapa penuhnya klinik tu. Kenapa separuh rela?

1. aku sedih tengok orang-orang sakit

2. aku tau memang kena tunggu sampai tengahari walaupun datang pagi

3. siapa suka datang klinik?

Memanglah. Datang pagi-pagi jam 12 lebih baru keluar. Lama tunggu je. Sabarlah hati. Kata suka teman orang. Balik dari situ bapak ajak pergi pekan Banting pulak. Your wish is my command. Asalkan bukan saya yang drive. Hehehe. Apa punya anak kan? Camni mengaku mithali? Memang tak lah. Teman pergi sana-sini. Pastu temankan makan kat Bazaar Banting. Boleh je, asalkan bukan saya yang belanja. Hehehe. Memang belum capai tahap mithali lagi. Yela, siapa ajak, dialah belanja.

Sebab bapak belanja, aku pun ambik 1 mangkuk masak lemak siput sedut. Banyak kolestrol tapi, orang belanja kan.

Tengah makan, keluar dialog ni;

Bapak : Dulu, wak *** selalu datang dating kat sini. Dengan orang kedai ****(sambil tunjuk ke satu kedai dekat situ)

Aku : Oh ye ke, bukan dia duda ke?

Bapak : Tula, tapi sekarang dah takde lagi. Tula, kalau bercinta, semua nampak cantik. Padahal bila jumpa ada syaitan kat tengah-tengah. Kang jadi yang bukan-bukan. Dah takde pape la tu.

Aku : sebab tak tau mau komen apa, aku pon pura-pura khusyuk memamah siput sedut yang lazat tu.

Lepas kenyang alhamdulillah, aku pun tunggu bapak bayar. Yang agak memusykilkan kepala otak aku ni, apsal bapak aku tau banyak sangat apdet pasal orang-orang kampung aku ni? Kaki gosipkah beliau sebenarnya? Atau aku yang ketinggalan zaman? Entah.

 

Advertisements

2 responses

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s