Tersedar

p/s : Entri ini telah selamat ditaip tengahari tadi dan hilang macamtu je. Problemo. Jadi harus ditaip semula dengan kadar ingatan yang semakin berkurangan.

floria 2011. xde kena mengena dengan tajuk entri

Tanpa sedar, ramai antara kita yang terjaga tapi sebenarnya tidur dalam sedar. Ayat tu sebenarnya merujuk pada tuan empunya blog yang semakin hari semakin lalai, tak tahu apa yang dikejar. Betullah pakcik kata, apa pun jangan dikejar nanti dia lari, jadi berjalanlah seiring bersama-sama menuju bahagia. Ecehh.

Petang Jumaat ni eloklah bermuhasabah diri sendiri menyuburkan jiwa yang kadang-kadang kekeringan dengan siraman taqwa dan iman. Sibuk mengejar dunia sampai tertinggal akhirat. Padahal tak ke mana. Azam memang bertambun tapi setakat angan-angan di angin lalu. Betullah orang selalu cakap (okehh tukar bahasa jap); Life’s a journey not a destination. Tapi saya mau tambah, kita ada destinasi di alam seterusnya dan apa yang kita lakukan sepanjang perjalanan tu la yang akan tentukan destinasi kita. Insaf sekejap T__’.

Ingat 5 perkara, sebelum 5 perkara,

Sihat sebelum sakit,

Muda sebelum tua,

Kaya sebelum miskin.

Lapang sebelum sakit,

Hidup, sebelum mati.

———————————–> lagu Raihan tapi lirik ni tunggang-langgang sikit, tak hafal.

Sebut pasal azam, banyak dah wishlist, tulis banyak-banyak pun tak guna sebab azam tu dah disemai ditanam tapi tak dibaja dengan usaha. Jadi, langkah pertama dah berjaya dilakukan tengahari tadi dengan _ _ _ _ _ _ _ _dot dot dot. Hehheeeee setelah sekian lama berjaya akhirnya. Boleh strike satu item dalam wishlist dan tick dengan tanda right kat belah tepi item tu. Seronok. Ala-ala cikgu tanda latihan budak. Tapi kegembiraan ni datang 1 pakej dengan kebahayaan, kalau tak dikawal. huhuuuuuu.

Jumaat yang indah lagi barakah, walaupun hadirmu hari ini bersekali dengan suka, duka, tawa, tangis, gembira, pasti ada hikmah tersembunyi di sebalik macam-macam yang terjadi harini. Duka dan kesedihan boleh jadi satu kebahagiaan sebenarnya, sebab bahagia datang dari dalam diri. Apa pun yang terjadi, Allah knows best!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s