Selamat hari Jumaat untuk entri yang dah lewat

Hai lama sudah tak berblog. Kesian kat otak sebab semakin lama semakin berkarat. Memang sia2lah sewaktu kecik2 dulu meletakkan hobi suka membaca dan menulis. Ternyata palsu belaka. Sebenarnya, saya suka hari Jumaat yang redup dan sejuk ini. Ehh amende statement bunyi macam budak sekolah rendah bercerita pasal cuaca nian indah. Okeh, mula balik. Saya suka hari Jumaat. Haa, kan lagi pendek dan straight to the heart point. Walaupun hari ni Jumaat tapi isi cerita berkisar pasal Sabtu dan Ahad lepas. Biasalah backdated. Asalkan bukan back to the future sudah.

 

 

 

 

 

Pagi Sabtu

Kami (saya dan bapak-terserlah status anak mithali kononnye di situ) ke Mydin Putrajaya. Kononnya nak menunjuk kat bapak betapa murahnya harga barang2 Mydin. Walau berangan nak pergi awal pagi tapi terlajak keluar lewat so Mydin memang penuh dah. Yang tak syoknya, harga dia taklah semurah gila yang saya gebang kat bapak. Sebab tulah sampai balik Mydin sepanjang jalan kena bebel betapa mahalnya kicap kat Mydin berbanding pasaraya2 lain kat Banting kesukaan bapak. Percayalah, kicap pun boleh jadi topik hangat sepanjang jalan. Oh, diselang-selikan teguran cara saya memandu. Boleh pulak.

 

 

Petang Sabtu

Sudah hujan ditimpa bantal pulak. Hajat di hati nak tengok Sivaji the Boss tapi hujan. Tak clear. Rumah kayu, pohon2 merendang tepian rumah. Nyaman. Apalagi, paham sendirilah. Orang mengantuk disorongkan bantal, memang zzzzzzzzz lah. Anak dara siapa ni.

 

 

Pagi Ahad

Anak dara bapak sayalah sebab tu rajin di pagi Ahad buat kerja rumah. Dan agaknyela kan, sebab rumah saya dekat tak dekat jugaklah dengan KLIA maka adalah sorang mat saleh nama Mr. Nando datang rumah saya dan jual chain saw kat bapak saya yang tengah melepak dengan kawan2 dia. Katenye nak balik Jerman dah nak jual kira cincai je barang dia tu. So bapak saya beli 3 bijik RM1500. Err murah ke?Takpelah lama nak beli dah kata bapak. Dalam hati saya, banyaaaaaaaaknye beli nak watpe. Pastu siap ada warranty bagai lagi. Ntahlah tak paham saya. Asalkan mereka bahagia sudah.

 

 

Tengahari sampai petang Ahad

Pergi rumah Azzuri setelkan hal yang tak setel, dia bagi jambu madu kat saya. Tengkiu.. Tapi petang tu kat rumah, baru saya perasan apsal jambu tinggal sikit padahal takde tanda orang makan pon. Setelah disoal-siasat, bapak pon cakap camni ‘Oh tadi ambik 4 bijik, 1 bagi arnab, 1 bagi kambing besar, 1 bagi kambing betina, 1 buah yang ada semut tu bagi kambing kecik a.k.a anak kambing’ Ohhhh apakah motip bagi anak kambing jambu yang ada semut? Nak uji daya tahan kot. Sabar jela.

Begitulah hujung minggu saya, seorang anak konon mithali. Haha gurau je. Manusia biasa je ni, tak sempurna pon.

Advertisements

Tersedar

p/s : Entri ini telah selamat ditaip tengahari tadi dan hilang macamtu je. Problemo. Jadi harus ditaip semula dengan kadar ingatan yang semakin berkurangan.

floria 2011. xde kena mengena dengan tajuk entri

Tanpa sedar, ramai antara kita yang terjaga tapi sebenarnya tidur dalam sedar. Ayat tu sebenarnya merujuk pada tuan empunya blog yang semakin hari semakin lalai, tak tahu apa yang dikejar. Betullah pakcik kata, apa pun jangan dikejar nanti dia lari, jadi berjalanlah seiring bersama-sama menuju bahagia. Ecehh.

Petang Jumaat ni eloklah bermuhasabah diri sendiri menyuburkan jiwa yang kadang-kadang kekeringan dengan siraman taqwa dan iman. Sibuk mengejar dunia sampai tertinggal akhirat. Padahal tak ke mana. Azam memang bertambun tapi setakat angan-angan di angin lalu. Betullah orang selalu cakap (okehh tukar bahasa jap); Life’s a journey not a destination. Tapi saya mau tambah, kita ada destinasi di alam seterusnya dan apa yang kita lakukan sepanjang perjalanan tu la yang akan tentukan destinasi kita. Insaf sekejap T__’.

Ingat 5 perkara, sebelum 5 perkara,

Sihat sebelum sakit,

Muda sebelum tua,

Kaya sebelum miskin.

Lapang sebelum sakit,

Hidup, sebelum mati.

———————————–> lagu Raihan tapi lirik ni tunggang-langgang sikit, tak hafal.

Sebut pasal azam, banyak dah wishlist, tulis banyak-banyak pun tak guna sebab azam tu dah disemai ditanam tapi tak dibaja dengan usaha. Jadi, langkah pertama dah berjaya dilakukan tengahari tadi dengan _ _ _ _ _ _ _ _dot dot dot. Hehheeeee setelah sekian lama berjaya akhirnya. Boleh strike satu item dalam wishlist dan tick dengan tanda right kat belah tepi item tu. Seronok. Ala-ala cikgu tanda latihan budak. Tapi kegembiraan ni datang 1 pakej dengan kebahayaan, kalau tak dikawal. huhuuuuuu.

Jumaat yang indah lagi barakah, walaupun hadirmu hari ini bersekali dengan suka, duka, tawa, tangis, gembira, pasti ada hikmah tersembunyi di sebalik macam-macam yang terjadi harini. Duka dan kesedihan boleh jadi satu kebahagiaan sebenarnya, sebab bahagia datang dari dalam diri. Apa pun yang terjadi, Allah knows best!

Wake me up when September ends

Haaa. September ended already. Too much pressure yet it’s calming. Because of Eid. And Ramadhan of course. This blog has been neglected for more than a month++. Even Spiderman cannot bear to build his web here. Sooo bersawang (maafkanlah penulis yang ketandusan vocabulary). I think i need to improvise my English. Not speaking in that language for a long time (last that i could recall was about 4 years ago, doing final presentation) has blocking my mind to speak, and even writing in English. I need to work harder and smarter.

Thanks to October, and November, yet to come, i woke up when September ended. This song is specially dedicated to me as a symbol of apologizing to the blog.

“Wake Me Up When September Ends”

Summer has come and passed
The innocent can never last
wake me up when September ends

like my father’s come to pass
seven years has gone so fast
wake me up when September ends

here comes the rain again
falling from the stars
drenched in my pain again
becoming who we are

as my memory rests
but never forgets what I lost
wake me up when September ends

summer has come and passed
the innocent can never last
wake me up when September ends

ring out the bells again
like we did when spring began
wake me up when September ends

here comes the rain again
falling from the stars
drenched in my pain again
becoming who we are

as my memory rests
but never forgets what I lost
wake me up when September ends

Summer has come and passed
The innocent can never last
wake me up when September ends

like my father’s come to pass
twenty years has gone so fast
wake me up when September ends
wake me up when September ends
wake me up when September ends

I’ll make sure to update from now on. As i’ve lost so many things, so many memories due to my bad. I’m working on it. Pray for me. Need someone to talk with me, in that language.