money money

Oh tibe2 tercetus idea pulak jam 4.50 ptg ni. Cerita yang menarik kalau kau banyak duit. Dan sebaliknya kalau kau tak berduit. Sebab when it comes to money, aku memang agak fail lah. Aku memang terasa diri perlu pergi AKPK. Kenapa? Sebab aku memang lemah dalam pengurusan kewangan ni. Bukanlah macam aku ni banyak duit jadi boleh belanja sesuka hati. In fact, aku bukanlah suka membeli pun.

Aku pernah pergi Shah Alam dengan duit tunai tinggal RM4.00 je. Campur syiling yang sesat dalam kereta. Sebab kad bank rosak dan tak rajin nak pinjam duit dengan orang. Dah otw baru perasan dari Putrajaya – Shah Alam kan ada tol. Duit kalau tak cukup kau nak bayar pakai ape? Kad kredit? Mau kena lempang laju-laju sebab poyo. Syukurlah selamat cukup2 duit dan selamat pergi rumah makcik dengan duit tinggal berapa sen ntah.

Jadi, di bulan Ramadhan yang mulia ni, berjimat cermat harus diamalkan. Lagi2 roadtax dah nak mati, duit bonus tak masuk lagi, dan kau tak berapa nak menyimpan. Jadi, pakai talian hayat adik beradikla apa lagiiiiiiii. Okeyyy selamat berbuka semua. Jangan membazir!

Advertisements

Wordless Monday

Wordless Wednesday adalah hari di mana blogger akan post gambar tanpa apa2 penerangan, gambar je. Tapi sebab harini Monday dan aku pun dah tulis sepotong dua ayat, jadilah ia Wordless Monday. Ekceli ini bukti kemalasan dan kekeringan idea tuan punya blog untuk tulis2. Jadi gambarlah yang ada. Layan jela.

Gebu
@tebing. rindunyaaaaaaaaa
kalau lapar boleh dijadikan sumber inspirasi yg x brapa inspiring

Minyak o minyak

Petang2 ni rasanya ada mood nak update la. Bulan puasa memang bagi impak yang besar. Rasa makin bertenaga, bersabar dan berlapang dada terima semua dengan redha. Ececeh. Hikmah bulan puasa.  Tapi apa kaitannya dengan minyak? Naik minyak di bulan puasa ke? Bukan. Dan, janganlah. Takmau.

Cerita 1

Yang ni bukan masa bulan puasa. Pagi tu, minyak kereta tinggal 2 bar je. Sebab malas isi petrol, gamble je bawak kereta dari Banting – Seri Kembangan. Konon cukuplah. Sebab biasanya memang cukup. Sekali jammed teruk daaa. Polis buat roadblock sempena perhimpunan BERSIH tu. Kat Banting, kat Putrajaya n all the way to Seri Kembangan. Bayangkanlah betapa nebesnye i bila minyak tinggal 1 bar lalu berkelip2 indah laksana bulan mengambang? Yelah, dah brek jalan brek jalan manalah minyak tu tak abes cepat.

Lalu di saat genting tu dan aku tersedar kalo tengah2 jammed ni kereta ni abes minyak lalu mati camne? Dahla begitu poyo memandu kat lane kanan. Berfikir 10 minit. Aku nampak signboard arah UPM kat sebelah kiri. Ntah2 ada stesen minyak. Dan gamble kat celah-celah banyak kereta supaya tak terlepas simpang. Akhirnya, berkat ikut naluri wanita ini, ada sinar harapan bila nampak stesen minyak. Berjaya penuhkan perut Itam, berjaya gi kerja dan seterusnya BERAZAM TAK MAU MALAS ISI MINYAK LAGI.

Cerita 2

Sayang sejuta kali sayang AZAM tinggal kenangan. Kali kedua jadi masa bulan puasa. Hari pertama puasa wajarlah balik sharp on time. 4.30 pm. Oleh kerana kali ni naluri wanita salah, minyak yang tinggal 2 bar akhirnya jadi 1 bar dan berkelip2 indah mintak diisi. Jammed punye pasal. Kali ni kat Putrajaya. Tak keluar gi jalan utama lagi dah jammed. Tak boleh nak salahkan sesapa lah, ni memang salah sendiri tak ambil iktibar dari pengalaman. Dan usaha serta tawakkal membuahkan hasil bila bawak pelan2 sambil tutup air-cond sambil berpeluh-peluh memandu, dan berjaya ke stesen minyak terdekat yang memang jauh.

Sabor ajelah dengan diri sendiri. Kalau Itam boleh bercakap, konfem ni ayat dia ‘Kalaulah dapat tuan tak rajin isi minyak camni, baik letak aku kat garaj pastu tak payah bawak gi mana2, buat nebes i jer’.

Dan, kerana ini bulan puasa, maka bersabarlah dengan semua rencah hidup ini. Selamat berbuka 🙂

Ramadhan Kareem

Bye bye Julai. Selamat datang Ogos. Saya sukalah Ogos sebab ada aura semarak merdeka gitu. Ohoho kononnye. 1 Ogos = 1 Ramadhan 1432H. Harapan biarlah Ramadhan/Ogos ni saya jadi insan yang lebih baik yang mampu berbudi pada orang lain dan berdiri atas kaki sendiri. Macamlah sebelum ni pinjam kaki orang lain -__-.

TAPI, Tapi, tapi, ianya Isnin. Dan Isnin selalu warna biru. Biru gelap pulak tu. Tengahari tadi kitorang dah buat kerja gila yang biarlah rahsia. Oh ye, Jumaat ni dan Isnin depan saya cuti 🙂 Boleh book saya awal-awal lah yer kengkawan. ehehe macamlah kau tu laku sangat sampai orang kena tempah.

Ramadhan kareem semua. Maka bermulalah episod harus jadi rajin masak sebab dah duduk kat rumah sendiri. Harap petang ni dan esok lusa takkan ada hujan maupun banjir akibat saya rajin masak. Errr…saya memang ada bakat terpendam masak2 ni cuma bakat lain macam kemas rumah sapu sampah bla bla bla lagi terserlah. Haha poyosss.

Sebab Isnin jadi alasan, jadi waktu yang ada ni saya kena setelkan kerja2 yang ringkas dan berfaedah dengan ayat yang skema.

Ok. Salam Ramadhan dan Salam Kemerdekaan!