Dunia Baru

BERSEMPENA JUMAAT YANG BARAKAH INI, KATA GANTI NAMA YANG DIGUNAKAN ADALAH SAYA. sila skemakan diri.

Tau tak cabaran apa yang buat saya paling seriau sekarang ni? Jawapan dia, travel hari-hari pergi kerja balik kerja. Saya pemandu amatur. Tiap-tiap hari kena menggeletarkan lutut semua masa pergi kerja balik kerja. Baca doa naik kenderaan sampai 2 3 kali barulah berasa safe and sound untuk ke tempat kerja. Itu baru cabaran pergi kerja balik kerja. Cabaran kat tempat kerja? huk huk huk.

Sekarang, ini semua dunia baru bagi saya.

 

Dulu, 6.45 pagi kadang-kadang boleh golek-golek lepak-lepak kat rumah. Lagi 10 minit nak pukul 8 sempat lagi baru keluar rumah.

Sekarang, 6.45 pagi dah kena keluar pergi kerja. 45 minit bersesak-sesak baru sampai tempat kerja.

Persamaannya, saya tetap tido awal macam biasa hehe.

 

Dulu, jalan pergi tempat kerja lengang gila. Boleh pilih option A bawak laju-laju, atau pilih option B bawak macam kura-kura.

Sekarang, jalan pergi tempat kerja mencabar gila. Belok-belok tak sampai-sampai. Harapan palsu kalo mengharapkan jalan lengang.

Persamaannya,  pakcik bersiar-siar di pagi hari yang dok keluarkan tangan kat pintu kereta sambil mengasap atau lori besar gedabak tetap wujud di mana-mana. Jenuh beratur semua kereta kat belakang tu macam anak ayam ikut mak dia. NAK POTONG TAK BOLEH. Selalu ada jugak yang kureng berhemah dok cilok-cilok. Expert tiada tandingan.

 

Dulu, balik kerja boleh golek-golek tengok tivi dengan hausmet.

Sekarang, hehe sama juga dengan famili. Kecuali sekarang boleh lepak-lepak kat laman atau menyembang di rumah pakcik makcik atau sahabat handai.

 

Banyak lagi cerita DULU yang tak sama dengan SEKARANG. Tulah, dunia baru ni sekarang. Hadap je lah. Alhamdulillah.

Advertisements

11 responses

  1. azzuri : amiiiiiin. gigil tak gigil kena gagahkan kaki gak. takde sape nak anta g keja ni huhu

    sol : camne aku boley transfer? aku mintak pindah pastu dapat. alhamdulillah.

    anon : rasenye ni kak surin ni kan. hehe insyaAllah kalo ade kesempatan ape salahnyer.

    kak syikin : kite rasa kak surin la ni. dia saja je la tu nak usik2 ekekeke

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s