Melawat Melaka 2011

Untuk entri ni, aku rakyat Selangor dan melupakan fakta bahawa dah 2 tahun 3 bulan kerja kat Melaka. Malam akhir berbengkel adalah masa percuma (baca = FREE), jadi kami berlima jalan-jalan kota Melaka. Walaupun Melaka Maju 2010, tapi aku isytiharkan Melawat Melaka pada 2011 untuk aku. Kenapa? Okeyyy, sebab :

1) Kali kedua naik bot River Cruise. Kali pertama kureng perasaan, kali kedua penuh perasan. Yelah, sepanjang perjalanan 45 minit (bayar RM10) feeling perasan Puteri Hang Li Po gitu. Subhanallah, cantik gila. Tenang jiwa raga. ‘Bagai semua masalah telah saya dibungkus dan dicampak ke dasar Sungai Melaka’, kataku ketika diwawancara. Wahaha. Terbayang adegan filem Back to the Future versi Parameswara dan pokok Melaka. Cuma Micheal J. Fox bukan heronya dan aku bukan saintis. Wah review, tertarik tertawan teruja nak datang? Datang sendiri dan rasai, bagai berada di alam fantasi!

2) Ada pelancong dari Banting, Selangor beli cenderahati pertama dari Melaka, setelah 2 tahun 3 bulan. Yeayyy dapat beli pelekat peti sejuk. Tu je, cheapskate! Kat mana beli? Pahlawan Market. Sila datang, beli 1 percuma 0.

3) Bila berada di Kota A Famosa jam 11pm, jangan sesekali bercerita pasal tu pada bakal mak mertua walaupun anda tak ada modal bercerita. Paham-paham sendirik kenapa. Err, bukan apa makcik, saya kempunan nak lawat A Famosa, malam pon jadilah. Padahal dah duduk Melaka 2 tahun 3 bulan. Uhhhh.

Lawatan setakat itu, cukup membuktikan aku take things for granted. Tidak sedar apa yang aku ada ketika aku ada waktu. Oh ye makcik, sebab nilah saya bergentayangan kat Kota A Famosa pukul 11pm. Sebab ini sajalah masa yang ada walaupun dah duduk Melaka 2 tahun 3 bulan. Errr, alasan tak konkrit. Teeettttttttt~~~

Simbiosis

Assalamualaikum. Rajin rupanya malam ni. Kat hotel, boleyla bukak intenet malam2. Kalau tak, dah membuta kot. Apa khabar projek bukit kat kolej tu? Baikkah ataupun ku sangka panas hingga ke petang rupanya dot dot dot di tengahari? Kelmarin borak-borak dengan Mang-Mang(jangan muntah), dia makin sihat. Rasa nak borak hari-hari. Borak one way je la. Karang dia jawab balik sah-sah aku lariiiiiikkk tak naik atas bukit tu dah.

Terkilan gak tak dapat bantu diorang kat kolej. Yela, dekat seminggu kat sini berbengkel. Walau aku sedar kredibiliti aku dalam bidang landskap makin mereput(ekekek, ambik ayat Djay), aku tetap rasa perlu bantu. Mana yang mampu.

Lagi sedih sebab dapat mms tadi pokok2 hutan ada yang dah hidup segan mati janganla. Belum tanam lagi tu. Dah sebaldi aku nangis kat dalam bilik ni siap tengah perah airmata pakai tuala. Sayang sangat pokok hutan dan kelapa pandan tu sebab aku mohon sumbangan pokok2 tu. Ala-ala simbiosis sebab mereka bagi kita oksigen dan kita bagi CO2. Kalaulah orang2 yang bagi tu tau pokok2 tu dah syahid sebelum berjuang maunya dikejar aku pakai kapak.  Sekarang aku harap keajaiban akan berlaku. Kot-kotlah kesnya sama macam Mang-Mang. Aku dah slow talk dengan mereka semua sebelum pergi bengkel, siram dan bagi semangat.

Entah kenapa memang aku suka buat terapi kecantikan cakap dengan pokoklah, kucinglah, Itamlah,bla bla bla. Kengkadang cakap camni lagi kurang stress berbanding bila cakap dengan manusia. Sebagai pemangkin semangat, aku tukar wallpaper henpon dari gambar Cinggu jadi gambar pokok2 ni. 

Muka sedih sebab dah tak laku jadik wallpaper

Tolong hidup ya, kita wujudkan simbiosis!

1 Malaysia

Kalau boleh aku definisikan 1 Malaysia, mungkin 2 kisah ni bolehla jugak dikaitkan dengan 1Malaysia. Nak komen lebih-lebih, mungkin harus zip mulut lepastu mangga dan kuncinya simpan elok-elok lepastu kau lupa letak mana, terus jadi macam tagline Nazmi ‘aku lupa’ Tapi aku bukan pelupa -__-.

Kisah 1.

Thanks kepada Kakwidad yang sudi belanja aku dengan Kaksyikin makan kat Seoul Garden Rabu malam 20.04.2011 tu. Sebab kitorang pernah bantu dia. Ahaha, bantu Zzzzzzzzzzz kot. Kekekek. Agak lewat jugakla kami keluar dari SG tu, kedai banyak tutup dah. Nak dijadikan cerita, tak ada sorang pon antara aku ngan K.syikin ada duit RM1 mahupun syiling untuk bayar parking. Masa nak bayar baru perasan. Syiling yang ada tak cukup, duit merah pun mesin tu tak mau. Last2, K.syikin nak korbankan duit kertas RM2 kesayangan dia (ahaha kesayangan ke??) untuk bayar. Tapi mesin taknak gak. Camne ni, nak tukar duit. kedai sumer dah tutup. Orang pun dah tak ada.

Akhirnya, di saat tak dapat berfikir tu, Tuhan datangkan pertolongan bila ada sepasang suami isteri (@kekasih kot sebab muda) bangsa Cina nak bayar parking gak. Lalu aku dengan muka cun tanya kat dia ada duit tukar tak, dan bagusnyaaaa sebab laki tu ada duit tukar. Lepas aku cakap terima kasih dan bayar kat mesin lain. Lepastu baru aku perasan mesin tempat diorang nak bayar parking tu tak boleh guna, so aku pun bagitaula ‘Cuba pakai mesin sebelah tu, tadi saya try mesin yang ni memang tak boleh’. Terus diorang senyum dan kitorang bertukar ucapan terima kasih.

See, tak rugi kadang-kadang ringan mulut ni. Even dengan bangsa lain. Bukan apa, aku pun mengaku kadang-kadang dulu aku pun rasa ada gap antara bangsa (bukan international ehh). Tapi tak salah kan tolong menolong walaupun kaum berbeza sebab kita duduk 1 negara. Mungkin orang yang diharap dapat bantu tu tak dapat bantu tapi orang kita tak jangka akan bantu tu akan bantu. Paham? Ke tak paham?

Kisah 2.

Ini kisah fresh from the oven. Baru semalam. Taktaulah kenapa, atas khidmat nasihat K.widad, aku terasa rajin nak cabut rumput belakang rumah petang semalam. Padahal rumah tu dah disewa 2 tahun lebih tapi tak pernah nak cabut rumput bersihkan bagai. Bukan apa, belakang rumah tu ada ladang getah, jadi rasa seram sikit. Padahal alasan semata. Haha. Nasiblah jiran sebelah ngan tuan rumah rajin potongkan rumput. Kak, jangan naikkan sewa sudahla yer..

Bila aku jenguk je belakang rumah, tengok dah bersih dah padahalnya minggu lepas lalang naik mencanak-canak. Aku syak jiran sebelah tolong lagi. So aku cabutlah baki rumput yang ada. Setengah jam lepastu tuan rumah keluar (rumah dia selang 1 rumah je) dan bagitau dia yang suruh suami jiran sebelah potong rumput. Oh lupa nak bagitau muka terkezut dia tengok aku cabut-cabut rumput. Siap bagi pesanan tulus ikhlas lagi ‘lepasni ko tanam la cili ke hape ke tau’. Malu aku, lalu terus jawab ‘dah pernah tanam kak, tapi tak hidup’. Ehh aku tak tipu, sebab bapak aku pernah bagi bekalan 1 pokok cili masak ranum masa aku mula2 kerja sini dulu, tapi pokok tu mati 😦

Jadi aku pun buatlah 2 lubang kat belakang tu. Balik kampung nanti mintak pokok cili kat bapak. Gerenti dia gembira tengok anak dara dia rajin bercucuk tanam. Hihi. Eh, mana cerita 1 Malaysianya? Haa ni dia…

Tengah aku buat operasi tu tiba-tiba dengar suara orang panggil ‘Kak…kak’ dari belakang. Aiyooo tak berani aku nak toleh. Nak maghrib dah tu. Sekali ada 3 budak India daaa~~~Kakak dia umur 11 tahun kot ngan 2 adik dalam 5, 6 tahun. ‘Kak, kami jual mangga. Nak beli?’ ‘Yahooo’ dalam hati jela. Tuhan je yang tau betapa sukanya aku dengan mangga. Lagi-lagi mangga muda. (Zaman belajar dulu aku pernah letak password nama saintifik mangga –mangifera indica  untuk pc aku. gila tak komersial). Dan pernah berazam jadikan pokok mangga sebagai hantaran. Kekeke.

Bila aku tanya ‘mangga masak tak?’ muka budak tu macam sedih je. Mesti dia ingat aku tak nak beli kalau tak masak. Padahalnya mangga tak masak la yang aku tengah carikkk :). Terus aku tukar topik ‘ 1 biji berapa?’. ‘seringgit 5 biji’, kata budak India kecik tu. ‘Okeylah, bagi akak seringgitlah’. Aku pun datangla dekat pagar dan tengok. Besar tu mangganya. Kira untung gila lah 5 biji seringgit. Terus ketamakan melanda ‘takpe dik, akak nak nak 2 ringgit’. Dan muka dia jadi heppi. Aku tanya dia dapat mangga dari mana, rupanya mak diorang suruh jual, mangga depan rumah. Patutlah murah.

Dan malam tu, kami kenduri mangga. Kira sambil tengok konsert AF dinner mangga muda. Kan, perancangan Tuhan sangat adil kan? Cuba kalau aku tak tergerak nak g cabut rumput belakang rumah, takdelah terserempak dengan adik yang jual mangga tu. Kan kan. Inilah namanya keindahan hidup. Ibarat rezeki tergolek. Digolekkan oleh Tuhan =)

p/s : kini baru aku tau, profesion pembancuh air juga bukan tugas yang mudah. Semua tugas dan kerja seenteng manapun asalkan halal adalah berkat. Jangan pandang rendah pada sesiapa pun sebab kita jua manusia biasa.

p/s lagi : adik yang jual mangga tu duduk rumah mana ya? kakak nak beli mangga lagi lah. Nak buat kenduri mangga kat kampung pulak =D

Selasa

Ada satu perasaan tak best di sini : rasa tak rajin untuk hapdet blog. Jadi harini mesti qadha’ kisah-kisah lampau agar tak lupa. Nanti masa depan tak tau nak cerita apa kat anak2 boley refer sini. Kan kan. InsyaAllah kalau dipanjangkan usia.

Selasa 19.04.2011. Petang tu berderet aktiviti ke Jasin dgn agenda utama nak menulenkan diri balik mencari erti true beauty Malaysian. Lepas isi borang keluar ofis, aku ngan Kaksurin gerak ke Pejabat Pertanian dulu, setelkan urusan mohon sumbangan pokok untuk projek kat kolej. Main pergi je, kalau nasib baik akan dapat layanan mesra. Dan syukur sebab semua berjalan lancar. Ikut prosedur dan nak memudahkan kerja, kata staf sana. Alhamdulillah. Tapi aiyooooo, adakah pegawai tu ingat aku dah kawen. Baiklah. Bukan salah dia pon.

Tapi lepas beramah mesra barulah aku tau dia pernah kerja kat airport dan aku terus macam jadi bersemangat ‘Oh saya orang Banting, dekat je tu’ lepastu terus ukhuwwah terjalin. Ecehh. Dan kat Pejabat Pertanian gak kami setelkan urusan mohon sumbangan pokok kat Pejabat Perhutanan. Panjang kisahnya tapi ala-ala rezeki terpijakla. Killing two birds with one stone. Err, macam ganassss lak~

Lepas setelkan urusan lain, baru gerak ke tempat utama untuk menulenkan kembali diri. Lupa bagitau, awal-awal tadi singgah dulu Balai Polis, tapi rupanya sekarang kalau mykad hilang tak payah buat report polis, terus gi JPN. So dengan seronok aku g JPN sebelum tahu sekarang kena bayar RM110 kau!!! Tapi nasib baik kakak tu bagus jadi dia bagitau ‘takpe adik boley dapatkan pengurangan 50%, mintak surat sokongan kat JAPERUN’. Dah sudah aku menapak naik Itam ke Japerun. Nasiblah Kaksurin nak pulang buku juga, dan Japerun tu sebelah library Jasin. Kiranya sambil menyelam minum air. Pergi JAPERUN, pegawai dia pulak tak ada. Malassssnya nak datang lagi sok. Tapi, staf tu cakap, ‘takpe kak saya boleh sign bagi pihak’ Yes yessss. Sebagai tanda balas budi, aku pon borak-borak mesra dan lepastu baru tau kat Melaka je ada Japerun. Kat sini pon kakak tu tanya ‘Ni posting Melaka ikut suami ye?’ Ehh tak, saya belum kawen lagi’.

Bila dah setel dan pergi semula ke JPN, aku cakap dalam hati, kalau lepasni staf JPN tanya soalan yang sama macam kat atas tu, sok jugak aku kawen. Syukurlah tak ada yang tanya, kalau tak, mau naya. Huhu. Dan Kaksurin gelakkan bila aku isi borang alasan pengurangan tu sebab ‘TAK MAMPU MEMBAYAR’ padahalnya kat ruangan pekerjaan tu tulis ‘PENSYARAH’. Nak buat camne, aku tiru je alasan staf tu bagi. Dan alhamdulillah, selesai segala urusan. Dan aku bakal dapat mykad baru lagi sebulan dengan wajah yang lebih tembam sikit sebab pakai tudung ketat JPN. Aiii, salahkan tudung pulak???

p/s : Bulan lepas duit terbang  bayar saman, bulan ni pulak bayar denda mykad hilang. Ada kena mengenakah dengan azam nak bayar zakat pendapatan aku yang tak pernah kesampaian sampai sekarang ni? Hmmmm…

‘Aku Sedih’

Sebenarnya aku dah janji dengan diri sendiri, datang ofis hari Sabtu adalah untuk membuat kerja. Tapi lepas janji ditaburi dusta oleh diri sendiri (erm sebenarnya masih datang ofis, cuma peratusan bekerja hanya 50%) , aku decide untuk tulis sebuah entri sedih yang bertajuk ‘Aku Sedih’ walaupun sebenarnya lebih pada perasaan depresi, ke perasan depresi? Entahlah. Eh sebenarnya aku gembira, tapi nak jugak tulis entri sedih. Siapa yang tak gembira kalau long lost tak berapa lost friend (sebab masih kengkadang contact di fb) kau tiba-tiba menjelma depan mata dan menjadi sebegitu dekat lokasinya? Apatah lagi dapat bersama-sama menghabiskan masa menonton 3 Idiots (yang aku dah tengok 5 kali) sambil makan KFC (yang dengan jelas aku lebih pemakan berbanding dia).

Eh cerita sedihnya mana? Depresi gila tau, sampai nak cerita pun kena mukadimah kisah heppi. Aku kini dengan rendah hati harus memaklumkan aku mungkin bukanlah tulen Malaysian. Sebab ic hilang. Ke salah letak? Aku harap dengan menulis entri ni, sesiapa yang terjumpa ic aku ke, bolehlah datang pulangkan. Tak susah nak cam muka aku, sebab glemer selalu masuk tivi. Haha. Dah seminggu lebih aku cari, nampak gayanya kalau tak jumpa haruslah aku report polis sebelum nama aku masuk Buletin Utama sebab membuat onar kat Sg. Golok sana. Na’uzubillah.

Malam tadi adik aku telefon kata dia dah tolong cari 1 rumah tapi tak ada. Terus dia cakap aku ni pelupa sebab masuk kali ni dah 2 kali hilang ic. Oh, aku pun dah lupa pasal ic hilang kali pertama tu. Maksudnya, aku memang pelupakah?????? Dulu aku pernah sorokkan diari kesayangan dalam almari, dan kunci almari tu. Lepas tu aku lupa aku letak mana diari tu. Dah cari satu rumah, menangis bagai, baru teringat aku letak dalam almari. Masalahnya, aku lupa jugak mana aku letak kunci tu. Tak pasal-pasal kena kopak almari ;(

Bila dah kerja ni aku ingat tak lupa dah. Rupanya, selalu meja kaklin jadi mangsa sebab aku asyik tertinggal botol airlah, diarilah, kertaslah. Yang paling selalu lupa letak mana, botol air dan cermin mata. Kadang2 atas kepala sendiri pun boleh tak sedar. Sekarang korang tau kan kenapa aku pakai contact lens???  

Okeylah, nak pergi berjalan-jalan secara solo kat Mydin. Teman baru tapi lama i ada seminar harini. Wish me luck, jangan jumpa bapak polisi. Saya nggaak mau diantar pulang ke Indonesia pak, walaupun atuk nenek saya asalnya Tanah Jawa. Hihi.

Pondan bukan sebarang Pondan

Kisah seekor kucing yang nama dia Pondan. Dunia aku sejak kecil dikelilingi kucing, dan Pondan adalah kucing pertama dalam sejarah hidup sejak aku kenal makhluk Tuhan bernama kucing miaw miaw~~~. Dah nama pun Pondan, mesti bajet dua alam kan? Tak tak, dia kucing jantan sejati.

Setau aku, Pondan ni anak kucing kematian mak lalu dijadikan anak angkat ibu musang yang duduk tinggal kat loteng rumah arwah nenek aku. Ibu musang tu ada seekor lagi anak dan tambah Pondan, jadi dua anak dia. Arwah nenek cerita, Pondan dan anak musang memang disusukan oleh ibu musang. Diorang jugak selalu main kejar-kejar.

Kesimpulannya, korang cuba bayangkan musang dan kucing main kejar-kejar macam binatang jinak? Sangat manis kan. Macam dongeng pun ado. Sampai pakcik aku cerita, dulu orang TV3 nak datang rumah buat dokumentari pasal diorang. Tapi, ibu musang dapat tau jadi dia dan anak musang pun lari tinggalkan loteng tempat diorang tinggal, dan tinggalkan Pondan sendiri.

Tapi seingat akulah masa zaman budak-budak dulu, selain warga asal rumah tu dengan aku je yang Pondan nak dekat dan main-main. Bila balik kampung mesti aku cari Pondan. Ada satu pagi tu, makcik aku cari mana aku pergi. Rupanya tidur kat ruang tamu dengan Pondan. Satu rumah terkejut sebab Pondan yang ala-ala kucing liar tapi jinak-jinak merpati tu boleyy kamceng dengan i!

Sedangkan manusia pun ajalnya akan sampai, inikan pulak kucing. Pondan mati sebab sakit tua, dan sampai akhir usianya dia setia kat rumah arwah nenek. Ada yang cakap dia sentiasa tunggu ibu musang datang semula. Wallahu a’lam.

Aku pun tak pernah jumpa ibu musang dan anaknya. Agak-agak kalau zaman dulu ada kamera canggih boleh tangkap gambar diorang mesti boleh jadi bukti.

Rumah aku sekarang ni banyak sangat kucing. Asal adik aku jumpa tepi jalan je dia kesian terus bawak balik. Haish. Bukan saja kucing, bapak aku pun giat bela kambing. 2 ekor je pun. Tapi sempatlah jugak kambing berdua tu terlepas kandang lepastu sondol-sondol Itam. Kalau perhati betul-betul, badan Itam ada banyak tanda kenangan dari kambing2, kucing2 dan ayam2 kat rumah. Hadoiiiiiiiii~~~

p/s : in loving memory, Pondan. Yang tulen, dan tidak dua alam.

Surat buat kengkawan

Masa yang berlalu, memang tak dapat kembali. Pakcik aku kata, jangan kejar masa, nanti dia lari. Jadi, berjalanlah seiringan dengan masa. Cakap memang senang. Kalau yang tertinggal dengan masa, camne?

Surat ni ditujukan khas untuk kengkawan (korang tau siapa korang). Serius tak sangka akan jejakkan kaki lagi ke sini. UTM, Pasar Karat(serius baru aku tau kewujudan tempat ni, walaupun dulu2 masa buat asg urban, kat sinila kitorang berlegar2), Pasar Borong Pandan(ni pun tak pernah aku tau wujud walaupun 4 tahun kat UTM dulu).

Aku ringkaskan surat ni lah :

a) Janna, nak tau tak masa kitorang otw g Danga Bay malam 12 Feb 2011 tu, ada tayar bas kat depan tercabut, pastu tiba2 golek2 depan Itam. Nak elak ke kanan tak boleh, apa lagi ke kiri. Gila banyak kenderaan. Brek mengejut? Oh tak sama sekali. Syukur tayar tu golek ke tepi. Haha, kelakar seram masa tu. Nasib baik tak masuk berita pasal tayar bas tercabut lalu menimbulkan huru-hara kat area JB.

2) Fadh,  ingat tak kita naik Balai Cerap dengan sungguh ayu berbaju kurung sedondon, dengan K.Tikah sekali. Hehe, ayu? Ingat tak masa kita beli roti nak bagi ikan Tasik Tropika makan tapi tak sempat, last2 kita sedekah kat monyet2 kat Balai Cerap tu. Seram gila tengok taring depa sekoq2.

c) Kengkawan 1 studio semua, ingat tak masa buat asg urban Dr. Sarofil kat area Jalan Wong Ah Fook kot, kat area JB. Ntahpape gambar yang kita ambik. Dulu kita khusyuk dan tawadduk, tak banyak gambar posing. Sume gambar hardscape & softscape je. Kelmarin, aku jalan2 kat situ, senyum sorang2 bila teringat kenangan dulu.  Tapi ada 1 yang aku ingat tau, masa korang ambik gambar bajet S CLUB 7 ke hape ntah kat area Putrajaya masa aku dengan Pian menapak 4km lebih dari masjid Putra gi PICC tu.

d) Dulu bila kita pergi JB naik bas, mesti lalu M Suites Hotel, ekceli ada 1 rahsia, aku admire design dia dan aku tertanya2 bilalah dapat masuk sini.  Siapa sangka, ia dah jadi kenyataan.

e) Yang paling sedih tak tahan, semalam pergi pesta konvo UTM dengan kengkawan sebengkel, tiba2 teringat masa kita jalan ramai2 kat Pesta Konvo dulu. Heppi macam budak2 sekolah. Sekarang, bila tengok students kat situ, dah tua aku rupanya. Cuba cari muka2 familiar, tapi satu pun tak ada. Kengkawan, kita dah jadi super senior la~~~Tiba2 sedih. Terus berdoa, Tuhan datangkanlah seorang kawan yang pernah kenal masa study dulu.

Kengkawan, sorrylah surat ni bercampur baur. Kenangan yang indah bila dikenang jadi sedih sebab ianya dah berlalu. Sayang korang =D. So, the next reunion, bila dan di manakah? Hihi. Malacca welcomes all of you!

**entri ni patut publish dah las wik tapi aku malas. Janna, lepas ko called aritu bagitau ko ada kat UTM terus aku edit dan publish arini 😀