Bukan kebanggaan. Tapi kenyataan.

Bukanlah kebanggaan. Tapi kenyataan.

Bukan kebanggaan 1.

Korang ade gambar dengan artis? Ade? Takde kan? (ayat destinasi bajet bangga kunun).  Saya ada okeh. Dengan err err Fasha Sandha. Tapi bukan gambar xxx yang kat Bali tu okeyyy. Definitinely NO NO NO. Itu statement zaman kegelapan dulu. Sekarang zaman pertengahan usia. Insaf dah.

Sebenarnya masa tu kat Terminal 1. Tunggu bas nak balik UTM. Jalan-jalan rupanya Pak Nil baru habis buat promosi Cicakman kat stage. Eh eh lepastu FS pulak buat promosi. Ada contest sapa dapat teka jawapan betul dapat hadiah. Saya pun selit-selit la kat crowd. Sekali soalan tu saya tau jawapan. Alamak tangan ni terangkat lak. Camne ni. Nak turunkan balik tangan tak boleh. Rasa tamak pulak. Ah cincailah. Bukan ada ex-skulmet ke,bakal suami ke, orang kampung ke, ketua kampung ke kat sini. Sini kan Seremban, bukan Banting. Pengacara tu pun panggillah ‘okeh adik pakai baju biru sila naik atas pentas jawab’.

Saya pun naiklah dan jawab. Betul jadi dapat hadiah t-shirt Cicakman. Kehkeh. Bukannya nak sangat pun. Konon. Tapi apa salahnya kan kan. FS dah nak bagi. Lepastu saya buat muka tak malu ‘bang bang tolong ambik gambar saya dengan FS’. AHAHA dapatlah gambar sekali dengan FS + Cicakman sekali. Ada intebiu sikit. Nebessssss i. Iyela depan crowd. Memang doalah ketua kampung takde kat situ nanti dia canang satu kampung sape yang malu. Keluarga jugak.T__T. Ada satu soalan tu, adik dari mana? Bila saya jawab Banting dia dengar Mantin kot. Hmm biarlah. Mantin pun Mantin lah.

Lepas sesi FS, ada sesi sign poster dengan KRU pulak. Saya pun tak sangka diri sendiri naik atas pentas ambik poster lepastu mintak sign Edry Norman Yusry. Hahaha.

Balik UTM siap tampal poster kat bilik. Sekarang taktau pi mana ntah poster cicakman tu. Agaknya kalau jual kat fanatik KRU boleh dapat duit x?. Erm yang gambar dengan FS tu ada lagi. Nak buat camne nak bakar tak boleh. Gambar ada soft copy je. Kamera digital kan. Takkan nak bakar lappy sekali???? Terpaksa simpan buat kenangan.

Bukan kebanggaan 2.

Kecik-kecik dulu mi segera cap Megi perisa kari tu faveret saya. Gila-gila suka. Ibaratnya Megi = kekasih hati. Sedahsyat tu. Tahap addicted = Boleh makan hari-hari. Takdelah tipu. Salahkan bapak boleh tak sebab dulu bapak suka beli sekali banyak 1 kotak Megi untuk jadi supply di waktu lapar yang tak sepatutnya. Asal Megi je mesti sekotak, asal sekotak je mesti Megi.

Tahap addicted sebenar dapat diukur di sini : Ada sehari tu kenduri rumah makcik sebelah rumah. Tengah rewang ni tiba-tiba teringat kat Megi terus lari balik rumah. Geledah-geledah jumpa stok.. Lalu saya bukak 2 paket Megi ambil perencah dia saja lepastu bancuh dengan air panas. Lepastu tak sedar diri pergi hirup tepi tingkap dapur. Gila ah perasaan macam hirup sup cendawan kat hotel 5 bintang ke ape ntah. Dah habis hirup kuah dia terus basuh mangkuk lepastu pergi balik rewang macam takde pape berlaku. Bajet basuh mangkuk + simpan Megi tadi hapuskan buktilah.

Tapi anda nak tau tak bila saya kantoi??? Tak lama lepastu ntah bila, ahlil keluarga teringin nak santap Megi. Cek-cek tinggal 2 paket. Lepas dah rebus baru perasan Megi tulah yang saya curik perencah dia. Oleh kerana dilahirkan perasan bijak, maka i gantilah perencah tu dengan serbuk kari. Warna dia kan sama. Tapi rasa dia, masyaAllah!!! Maka kantoilah saya. Bijak tak?

Bukan kebanggaan 3.

Kecik-kecik dulu memang pantang ada sesiapa suruh pergi kedai. Memang tak mau. Hisshh takut gila dengan orang kedai. Mana-mana kedailah. Kalau kat rumah bolehla buat perangai tak mau pergi kedai. Tapi ada sekali ni tidur rumah mak cik (satu habit saya, boleh tidur kat rumah sesiapa pun tanpa keluarga). Satu pagi tu mak cik suruh pergi kedai, takkan cakap tak mau kan. Terpaksa gagahkan diri. Tapi dah sampai kat muka pintu, tiba-tiba jadi takut balik. Terus takmau. Mak cik pelik lalu terus pujuk pergi kedai. Tak mau tak mau. Tau tak, lepastu saya terus nangis sambil peluk pintu kuat2. Buat drama swasta pagi-pagi sebab tak mau pergi kedai.

Lama-lama mak cik give up lalu dia yang pergi kedai dan balik bawak jajan nak pujuk saya biar tak nangis dah. Cengeng betullah kecik-kecik dulu. Memang bukan satu kebanggaan. Bila besar sikit baru berani pergi kedai. Itu pun arwah mak tuliskan siap2 senarai barang dan saya tinggal pas kat orang kedai. Asalkan tak payah cakap i okayyy.

p/s 1 : sampai sekarang tak berjaya nak buat entri yang menyentuh hati. Rahsia hati, biarlah kusimpan sendiri. Ecehhh.

p/s 2 : entri sebelum ni (bercerita tentang cinta) tak sengaja tarikh dia 14/2/2011. sebenarnya dah lama dalam draft. Sebelum berhabuk saya publishlah. Baru perasan tarikh dia tu sama macam VD. Saya tak iktiraf VD, dah tentu anda juga kan!

Advertisements

5 responses

    • tulah li en. memang bukan kebanggaan, dahla tu memudaratkan kesihatan plak. nak buat macammana, dah kenyataan -__-.

      saja tukar design pakai template yg ader. sekali sekala.hihi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s