Ekspedisi mendaki separuh je Gunung Ledang

Internet lari lembap di kala ini.

Kengkawan lain pakat upload gambar kat fb, maka saya pun upload gambar tapi kat sinilah. Baru aci kan? 5/12/2010 tu kami pergi kenduri kawen Tuty. Yang menariknya, lepas pengantin lelaki sampai terus emcee mintak semua hadirin yang ada aminkan bacaan doa untuk pengantin. Aura keberkatan dan tenang memang terasa. Doa dia ala-ala lagu Maher Zain baarakalluhuma~~ tu.

Petang tu, kami bertolak ke Hutan Lagenda Gunung Ledang. Yang kelakarnya, boleh pulak kat highway tu salah masuk arah gi KL. Syukur cepat perassan. Terpaksalah Echot reverse kereta. Sampai kat pintu masuk je, memang seramlah sebab takde sense of welcoming langsung. Ladang kelapa sawit! Rupa-rupanya, kena redah ladang tu jauh-jauh baru sampai kat tempat tu. Subhanallah cantik!

Yang bestnya, makanan kat situ memang tip-top. Sedap sungguh. Chalet pun besar, selesa lepastu kau tidur bertemankan bunyi unggas + air terjun, siapa tak suka? Walaupun malam last tu saya tak boleh tidur. Terkebil-kebil gara-gara diorang cerita h****.

Isnin 6/12 kitorang mendaki. Trail nak naik atas agak senang. Tapi bagi saya yang hari-hari bersenam kat mulut je memang pancit. Rasa mau give-up nasib baik kengkawan support. Trimas~~Kalau orang lain bangga dapat naik puncak, kitorang bangga dah sampai separuh Gunung Ledang. Main-main air kat kolam banyak ikan. Kesian Sol accident masa naik mendaki. Yang paling menggelabahnya, masa nak turun tu hujan. Kitorang jalan cepat, tak usah cakaplah jatuhnya, pacatnya bagai. Hujan kan. Tapi sempat berenti ambik gambar kat air terjun. Memang marbeles!

Oh ye, apa-apa barang yang dibawa naik atas mesti direkod dan kalau kurang kuantiti bila dah turun balik, kena denda. Polisi ni bagus untuk kekalkan kebersihan hutan kat Malaysia. Yang tak bagusnya, sayalah orang yang kena denda RM5 sebab hilangkan botol air.

Hari last, kami jenjalan kat kaki gunung sambil buat aktiviti biasalah. Hihi. Lepastu balik singgah Mydin MITC. Dah malam baru sampai rumah. Lepastu esok pagi saya balik Melaka semula sebab kerja. Oh sungguh bijak perancangan. Lepastu moody ½ hari sebab cermin kereta kena batu masa kat jalan balik.

Buat staf-staf PTNJ yang best, tahniah! Buat kengkawan yang best, tahniah! Esok lusa kita buat lagi. Heh, padahalnya kelmarin dah selamat beraktiviti jenjalan Morib. Sebelum kahwin nilah beraktiviti dengan kengkawan. Sekian, saya sudahi dengan gambar2 ini. Amacam cikgu BM, ada can tak saya dapat A+ untuk esei ni?

Advertisements

2 responses

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s