Saya fikir, elok kita balik kampung dulu.

Nampaknya azam tahun baru zikir+fikir tak berjaya jadi kenyataan. Ehem. Buat masa nilah. 2011 panjanggggggg lagi kan. Sebab lately ni selalu 2 situasi ni terjadi. Either 1) Bila gabra selalu cakap tanpa fikir. or 2) Nak cakap tapi selalu tak dapat keluarkan dari otak amende yang nak dicakapkan tu. Macam neuron2 dalam otak ni lembap dah disconnected. Takkanlah salah raja semut ni?. Hesh tak baik salahkan binatang.

Nak bukti? Meh saya bagi 3 bukti kukuh problemo fikir2 ni.

Bukti 1

Suatu pagi kat depan thumbprint.

Kak A : Axxxxx, kenapa thumbprint lambat haritu? Nama naik J*** tau.

Saya : Err err. Jammed. (dalam hati, ohh yang lambat 8 menit tuhh)

Dan terus pergi cepat2 lepastu baru sedar kalau kau memang duduk ceruk tok kun ni ha mana mungkin jammed oiii. Padahalnya nak cakap lain tapi keluar ayat lain. Sebenarnya pagi tu bertolak dari Banting jadi tak dapat estimate masa nak sampai. Dahtu, malam sebelum tu saya tidur lewat tengok AJL lalu bangun lewat so jadilah lewat sikit. Hehe. Jadi lepas tu jumpa kakak tu explain perkara sebenar. Nak buat camne, pagi tadi otak saya tak dapat cernakan soalan kot jadi terus merapu bagaiii.

Bukti 2

Suatu pagi kat depan thumprint. Ait, thumbprint jugak?

Hari itu hari Rabu. Ambience rona-roni makaroni ehh rona-rona kehijauan jelas bertebaran satu ofis. Sudahlah lewat mau thumbprint, baru terperasan diri jadi wanita melayu terakhir *haha perasan* sebab pakai baju kurung padahal big boss dah pesan pasal formal attire on Wednesday. Udahla tu, dan-dan terserempak pulak big boss kat thumbprint.

Saya : Uhukk uhukk (dalam hati ‘apasalkah mulut ni gatal nak batuk depan big boss’. Rasa nak jadik invisible je masa tu. Kenapa masa saya berbudi pekerti mulia rajin bekerja tak pulak terserempak dengan bos tapi masa nak lewat thumbprint+tak pakai formal attire tu jugakla nak terserempak? Why o whyyyyyy)

Big boss : Demam ke?

(hallamak padahal saya budget dia nak tegur sebab tak ikut dressing code hari tu). Nak petik jari pastu ghaib boley???

Saya : Errr. Tak berapa demam~~~

(apa gred punya jawapanlah. Nasib baik big boss tak tanya lanjut. Tapi dah terlepas cakap ni camne? Malu OH malu. Mulut ni cakap tak fikir dulu. Rasa nak balek rumah tukar baju masa tu jugak lepastu datang tayang depan big boss ‘oh saya penjawat awam gred A, tukar baju sepantas superman’. Dahla malu, kena gelak dek preggy mommy tu pulak. Ekskius mi, i bukan mintak simpati big boss tau. Batuk tu tindakan refleks sebab kegabraan. Haishhhhhh.

Bukti 3

Ekceli Khamis lepas saya puasa ganti jadi berazam kurangkan cakap. Kalau boleh, tamau cakap bila tak perlu. Niat nak kurangkan dosa. eceh. Tapi ada sekali masa miting tu bila nak cakap terus tak mau keluar amende yang nak dicakapkan. Ada dalam kepala tapi bila nak cakap tak boleh. Macam ada short-term memory. Sungguh seram bila mengenangkan. Bukannya tak fokus tapi memang tak dapat fikir. -__-

Atas dasar itulah, saya ambik cuti seminggu sempena sambutan CNY ni. Saya fikir, elok kita balik kampung dulu. Bagi rehat sikit otak kat kampung. ^_^ i like!

Advertisements

4 responses

    • ‘asyikin mohamed : baikkkkkkkk kak syikin, jap g nak balik saya akan berhati-hati. insyaAllah 🙂 bila pasal balik kg otak terus cerdas berfikir. yesza

  1. hopefully long holiday neh buleh merelaxkan minda asil ek..hehehhe=) enjoy ur holiday k..kdg2 ape yg kita ckp bukan keluar dr ape yg kita pk..so sng cte nak ckp takyah pk..ckp jerkk..dah pk takyah ckp..buat jerkk..hahahhaa;-)

    • yuffa : haha. suker suker! amiin insyaAllah. tapi tulah. benda yang best macam balik kampung akan jadi sedih bile masanya dah nak berakhir nanti :(. well, life has to go on and on and on.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s