Saya fikir, elok kita balik kampung dulu.

Nampaknya azam tahun baru zikir+fikir tak berjaya jadi kenyataan. Ehem. Buat masa nilah. 2011 panjanggggggg lagi kan. Sebab lately ni selalu 2 situasi ni terjadi. Either 1) Bila gabra selalu cakap tanpa fikir. or 2) Nak cakap tapi selalu tak dapat keluarkan dari otak amende yang nak dicakapkan tu. Macam neuron2 dalam otak ni lembap dah disconnected. Takkanlah salah raja semut ni?. Hesh tak baik salahkan binatang.

Nak bukti? Meh saya bagi 3 bukti kukuh problemo fikir2 ni.

Bukti 1

Suatu pagi kat depan thumbprint.

Kak A : Axxxxx, kenapa thumbprint lambat haritu? Nama naik J*** tau.

Saya : Err err. Jammed. (dalam hati, ohh yang lambat 8 menit tuhh)

Dan terus pergi cepat2 lepastu baru sedar kalau kau memang duduk ceruk tok kun ni ha mana mungkin jammed oiii. Padahalnya nak cakap lain tapi keluar ayat lain. Sebenarnya pagi tu bertolak dari Banting jadi tak dapat estimate masa nak sampai. Dahtu, malam sebelum tu saya tidur lewat tengok AJL lalu bangun lewat so jadilah lewat sikit. Hehe. Jadi lepas tu jumpa kakak tu explain perkara sebenar. Nak buat camne, pagi tadi otak saya tak dapat cernakan soalan kot jadi terus merapu bagaiii.

Bukti 2

Suatu pagi kat depan thumprint. Ait, thumbprint jugak?

Hari itu hari Rabu. Ambience rona-roni makaroni ehh rona-rona kehijauan jelas bertebaran satu ofis. Sudahlah lewat mau thumbprint, baru terperasan diri jadi wanita melayu terakhir *haha perasan* sebab pakai baju kurung padahal big boss dah pesan pasal formal attire on Wednesday. Udahla tu, dan-dan terserempak pulak big boss kat thumbprint.

Saya : Uhukk uhukk (dalam hati ‘apasalkah mulut ni gatal nak batuk depan big boss’. Rasa nak jadik invisible je masa tu. Kenapa masa saya berbudi pekerti mulia rajin bekerja tak pulak terserempak dengan bos tapi masa nak lewat thumbprint+tak pakai formal attire tu jugakla nak terserempak? Why o whyyyyyy)

Big boss : Demam ke?

(hallamak padahal saya budget dia nak tegur sebab tak ikut dressing code hari tu). Nak petik jari pastu ghaib boley???

Saya : Errr. Tak berapa demam~~~

(apa gred punya jawapanlah. Nasib baik big boss tak tanya lanjut. Tapi dah terlepas cakap ni camne? Malu OH malu. Mulut ni cakap tak fikir dulu. Rasa nak balek rumah tukar baju masa tu jugak lepastu datang tayang depan big boss ‘oh saya penjawat awam gred A, tukar baju sepantas superman’. Dahla malu, kena gelak dek preggy mommy tu pulak. Ekskius mi, i bukan mintak simpati big boss tau. Batuk tu tindakan refleks sebab kegabraan. Haishhhhhh.

Bukti 3

Ekceli Khamis lepas saya puasa ganti jadi berazam kurangkan cakap. Kalau boleh, tamau cakap bila tak perlu. Niat nak kurangkan dosa. eceh. Tapi ada sekali masa miting tu bila nak cakap terus tak mau keluar amende yang nak dicakapkan. Ada dalam kepala tapi bila nak cakap tak boleh. Macam ada short-term memory. Sungguh seram bila mengenangkan. Bukannya tak fokus tapi memang tak dapat fikir. -__-

Atas dasar itulah, saya ambik cuti seminggu sempena sambutan CNY ni. Saya fikir, elok kita balik kampung dulu. Bagi rehat sikit otak kat kampung. ^_^ i like!

Sah, memang sah!

Apa nak jadi apa nak jadi sampai sekarang tak insaf lagi EH Eh eh. Nyanyikan gaya Tan Sri SM Salim. Dah terhantuk baru tengadah. Apa daya nasik dah jadi bubur. Dah sakit baru nak insaf. Typical manusia. Mudah lupa. Arakian yang kengkawan tau, aku sangat lemah a.k.a. lembik. Sakit sikit, frust sikit dah kalah ayam berak kapur. Baru panjat Gunung Ledang sikit dah pancit. Tak fit. Bak kata Samy Vellu, stamina illek. Eh citer Gunung Ledang ni citer lain, jadi tak harus stori mori kat sini.

Harini tak sihat kot. Sebab simptom-simptom pelik spt :

1. Pergi tandas tadi air paip dia rasa macam baru cair dari salji. Sejuk gila macam air paip kat kampung buat ambik wudhu’ Subuh. Ke kulit i sensitip? Tak pernah la pulak i pi stay obersi walau sehari dua sepanjang  hidup. Oh, ada sehari. Pi Singapura. Eh tapi tu tak kira obersi ada salji kan.

2. Sakit tekak sepanjang hari memuramkan dunia. Jadi terpaksa kurang cakap sampai orang ingat aku demam. Oh ye, memang i demam, demam kura-kura. Jadi silalah dengar bunyi batukku yang merdu bak buluh perindu ni.

3. Sejuk organ dalaman. Sakit pinggang. Urat saraf rasa bisa2 manja. Mata panasss. Sekejap sejuk lepastu panas. Sakit kepala lagi fening sampai tak mampu buat kerja secara laju-laju dan rajin. Alasan maha kukuh padahal hari-hari pun produktiviti ciput je.

Hai cepat2lah hari ni berlalu. Cepatlah pukul 5. Nak balek lepastu landing tanpa kena makan ubat. Tak suka obat. Hai obat hai obat jauhlah dari saya.

Setelah dikaji selidik, rasanya ni bukan demam kura2, tapi keracunan makanan la. Mari detektif bentangkan hasil kajian. Teringat dulu aku makan lauk kenduri campur2 & malam tu pulak makan sup daging+nasik+air susu. Sungguh padanan sesuai, akibatnya esok mc tak pasal2. Semalam pulak, sarapan nasik lemak lauk ayam goreng, tengahari makan nasik lauk ikan talapia goreng berlada, petang makan dasyat berupa pakej nasi putih+sup kosong+sambal belacan+tomyam campur+kerabu sotong+kerabu mangga+kailan ikan masin+daging goreng kunyit. Kepada bakal mak mertua, saya tak selalu macam ni. hehe.*segan*.Makan bertiga okeyyy. Dan, selamat datang hari ini yang tak menyihatkan 😦

Sah, memaaaang sah!!!!Aku keracunan makanan dan pemalas jumpa dokter. Merintihlah sampai jam 5 ya! tahniah (yang sarkastik). Insaflah yang aku memang kena makan berjaga-jaga. Harus ade padanan makanan yang sesuai. Takde kerabu-kerabu sotong dah! Perut kiter kater, sekali sekala bukan hari-hari tau lepasni. Camne nak diet poket ni?