10 Wasiat Imam Hassan Al-Banna

Siapa sebenarnya Imam Hassan Al-Banna? Dulu zaman sekolah saya memang pernah hafal nama ini*sebab masuk exam*. Sayangnya bila dah kerja, jadi lalai alpa leka. Lagi kenal artis segala bagai dari tokoh ilmuan Islam. Dari Mariah Kari sampailah Tom Kurus tapi tidak kenal siapakah Hassan Al-Banna ini. Maklumat lanjut tekan sini.

Sekadar sedikit perkongsian petang Jumaat barakah ini. Trimas kaksurin kerana menyegarkan ingatan. Jadi kita share dan ambil iktibar. 10 wasiat beliau yang bunyinya seperti mudah kacang goreng tapi sangat susah dipraktikkan ialah *saya olah pakai ayat sendiri* :

1) AZAN Jangan lengahkan solat. Bila dengar azan terus solat. InsyaAllah kita jadi insan yang menepati masa dan berdisiplin. Sebab pengalaman sendiri, bila tak jaga waktu solat, kerja lain takkan settle pun.

2) AL-QURAN – Jadikan rutin harian. Banyakkan buku-buku berfaedah. Jauhi perkara tak berfaedah.

3) BAHASA ARAB Bahasa Al-Quran. Pelajarilah, kalau tak nanti rugi. Dulu zaman sekolah pernah belajar tapi sebab tak praktik, lupa dah. RUGI.

4) JANGAN BERTENGKAR – benda sekecil kuman pun jangan gaduh. Tak ada faedah langsung. Kata pada hati supaya sabar sebab pertengkaran cuma menjahanamkan diri dan ikatan ukhuwwah.

5) JANGAN BANYAK KETAWA – Gelak boleh tapi kalau lebih-lebih nanti hati mati.

6) JANGAN BANYAK BERGURAU – Sebagai umat Islam akhir zaman, sepatutnya mesti serius dan fokus. Tahu apa yang diinginkan.

7) JANGAN BERCAKAP NYARING – Nanti pitching lari.

8) BANYAKKAN BERCAKAP PERKARA KEBAIKAN -Selalu yang terjadi adalah satu keburukan kecil seseorang boleh menutup 1000 kebaikan yang dia ada. Kenapa? Jadi tukar mentaliti, cakap yang baik-baik saja, jauhi mengumpat dan mengadu-domba.

9) BERKENAL-KENALAN SESAMA MUSLIM- Banyak faedahnya. Contoh diri sendiri, rujuk ini

10) KEWAJIPAN LEBIH BANYAK DARI MASA – Semua orang diberi 24 jam sehari. Ingat semula surah Al-‘Asr. Sebenarnya kita dalam kerugian.

Ingatan untuk diri sendiri, jadilah sibuk seperti kumbang, sibuknya disukai. Janganlah jadi sibuk seperti nyamuk, sibuknya dibenci. *sharing is caring, and caring is loving*

Advertisements

5 responses

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s