Menyahut cabaran di Nur Bukit Unggul. tajuk sedikit poyo.

Harini genap seminggu tarikh pulang dari teambuilding kat Nur Bukit Unggul, jadi harus bukak cerita zaman lampau untuk dijadikan pengajaran. Yolah asyik dok mengadap kertas A4 ni rasa lemau dah macam kertas. Take a break. Masa kat Nur Bukit Unggul tu aku cuba semua aktiviti keras. Walau orang macam aku lagi suka aktiviti duduk diam-diam baca novel kat tangga rumah yang nyaman. Oh patutlah tak kahwin-kahwin. Tempat tak stategik. Okeh tukar tukar. Baca novel kat tepi sungai. Romantik sikit.

Keras dalam kamus aku adalah aktiviti2 macamni – flying fox, abseiling, masuk hutan, masuk air, rentas desa, rentas obstacles, survive dalam hutan dan yang paling parah – berkayak. Physically mentally KO. Dah puas kot dahulu kala kecik2 terjun sungai main hujan bagai (tak selalu pun). Sebagai nilai tambah, aktiviti kesukaan kecik2 – main pondok-pondok, kawin-kawin dan masak-masak bagi menonjolkan identiti kewanitaan di situ. Tapi zaman remaja yang tak berapa produktif sebab selalu ikut aktiviti luar tapi skip aktiviti keras di sana-sini.

Alkisah 1 : Program kat Gua Musang dulu, i dapat buat aktiviti abseiling ya kawan-kawan. Tapi tak cukup berani buat flying fox. Tolak satu markah di situ kerana ketidakberanian.

Alkisah 2 : Yang ini paling ralat. Macam ralat angkup vernier. Punyalah berhempas pulas tunggang terbalik exercise tambah stamina tiap-tiap hari ramai-ramai dari kat Skudai Johor sampai kat UMS Sabah akhirnya kecundang juga bila tiba masa nak mendaki Gunung Kinabalu ramai-ramai tu. Akhirnya end-up mendaki kaki Gunung Kinabalu dan sesat sebentar di Poring Hot Spring. Gunung Kinabalu tu beb. Rugi tak terkata bila terkenang. Give-up di saat akhir. Takpelah kalau ada jodoh jumpa lagi. Lepas ni daki Gunung Bukit Broga jelah. Sesal dahulu pendapatan sesal kemudian?

Alkisah 3 : Nasib baik luka diubati bila dapat daki Gunung Jasar kat Cameron Highlands. Sejuk sungguh nyaman pendakian. Dapat pula periuk kera idaman. Walau berbuat dosa lepas tu sebab curi terung kat kebun tauke Cina mana entah. Dahsyat perangai dahulu kala. CH, ada rezeki memang teringin datang lagi 7 kali.

Alkisah 4 : FRIM pun seronok jugak. Dua kali pergi rasa nak pergi hari-hari. Dua2 kali naik canopy walk walau pendakian sangat penat. Stamina hampeh. Pancit. Kali pertama dengan coursemates. Kali kedua dengan Najwa. Night walk yang lawak sebab tengah2 malam pun boleh dengar bunyi lori kereta semua walau kami kat tengah hutanlah sangat. Dan tak mungkin dilupai sebab sampai sekarang parut leech tu masih ada. Dua leechs yang sampai diorang kenyang baru aku perasan. Nak pengsan rasa dahlah banyak darah. Eeeeeeeee. Harimau mati meninggalkan belang, aku balik FRIM meninggalkan parut. Cenderamata dari FRIM yang kekal sampai sekarang walau dah lebih 3 tahun. FOC. Tak payah bayar dan takmauuu lagi.  

Atas dasar insiden FRIM itulah aku tak rasa teringin nak buat aktiviti luar semua. Siapa nak tanggung kalau stamina aku kat paras negatif? Tapi atas dasar kerugian kecundang di kaki Gunung Kinabalu, aku gagahkan jugak buat aktiviti2 luar masa teambuilding tu. Dan alhamdulillah selamat mencuba semuanya. Yelah nanti kalau anak-anak tanya ibu ibu macammana rasa night walk flying fox berkayak bagai maka tidaklah hamba malu menjawabnya.

Sedar-sedar dah panjang entri ni. Kalaulah kerajinan menulis entri ditukar kepada bentuk kerajinan belajar dulu, semestinya aku dah jadi menteri. Parti ***.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s