Bola bola bola

Selama hidup kat dunia ni, tahun 2010 ni pertama kali saya menjerumuskan diri dalam bidang perbolaan. Minggu lepas kali pertama tertengok match Portugal lawan Ivory Coast. Tak sia-sia tidur rumah Kak Syikin. Kebetulan Kak Syikin bukak channel tu jadi kitorang pun tengok. *Saya tengok dengan bosan*. Lama-lama jadi seronok. Terlelap-lelap jugak. Terus saya jadikan Portugal sebagai pasukan kegemaran. Akhirnya frust menonggeng sebab draw 0-0.

Malam tadi best. Portugal menang over Korea Utara 7-0. Nombor faveret saya 7. Baru saya tau perasaan bila tengok pasukan agak faveret anda jaringkan gol. Walaupun terlepas tengok gol pertama dijaringkan sebab kitorang sibuk cerita benda lain. Dulu, saya rasa tengok match bola sepak adalah satu benda yang tak logik sebab kita cuma tengok bola tu golek-golek sana-sini. Sekarang saya tarik balik sebab saya rasa best gila tengok skills pemain, dan kegembiraan peminat2.

Saya = peminat bidan terjun Portugal. Kalau orang tanya kenapa, ini jawapan dia :

1) Match pertama yang saya tengok setakat 25 tahun 6 bulan hidup kat mukabumi ni adalah match Portugal-Ivory Coast. Itu pun secara tak sengaja tertengok.

2) Bangsa Portugis pernah jajah tanah Melayu. Kira ada hubungkait dengan Malaysia lah. (alasan tak boleh blah)

3) Nombor faveret saya 7. Cristiano Ronaldo pakai jersi nombor 7. Portugal-Korea Utara 7-0. Maaf saya tak sokong Korea Utara sebab negara tu buat ujian nuklear.

go go Portugal!!!

Kak Gee, sekarang saya dah tau Nelson Mandela bukanlah tokoh bolasepak Afrika Selatan. Konpius dengan Maradona deh. Sekarang saya sudah tidak buta bolasepak. Mungkin masih buta isu semasa. Lepas demam bola habis, kita tengok National Geographic pula ya kawan-kawan.

Advertisements

9 responses

  1. Pingback: wrap-up | sil.entnur

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s