Pilih-pilih, terpilih

  • Aku nak kejar kuota  at least 5 entri setiap bulan untuk pedoman masa akan datang. Manalah tau anak cucu aku (insyaAllah. ish, malulah pulak) nanti nak dengar cerita-cerita, aku ada jugak bahan rujukan. Itu pun kalau zaman belum berubah 100 persen. Semua yang kita lalui sekarang kan penambah perisa hidup-pahit, manis, tawar, kelat.

 

  • Arwah ibu aku dulu selalu cakap aku ni asyik pilih-pilih, lepas tu terpilih. Bukan ayat macam “Tahniah, anda terpilih jadi pemain badminton gantikan Dato’ Lee Chong Wei” (kuciwa weh, Malaysia terpaksa say gudbai semi final lagi), tapi aku ni selalu ‘ter’pilih – tak sengaja. Contohnya, aku pernah pilih-pilih lauk ayam masak kicap, konon nak bahagian ayam paling best, dan end up terambik bahagian leher. Yang paling aku tak suka.

 

  • Kalau kita perasan, benda yang kita tak suka tulah yang selalu kita dapat. Kadang-kadang, benda yang kita benci tulah sebenarnya yang terbaik untuk kita. Tapi bahagian leher ayam tu terbaik ke? Musykil. ALLAH beri kita hujan guruh petir sebab lepas tu DIA nak bagi kita pelangi yang indah. Pelangi dan mentari, bergandingan mewarnai alam ini. Cewah.
Advertisements

2 responses

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s