Sang Pemikirku

Kalau rasa pernah dengar tajuk ni, mungkin sebab banyak sangat baca novel Andrea Hirata lah ni. Cuma aku menulis, eh menaip versi orang biasa-biasa. Kalau dibilang dengan jari, hidup aku bertuah kerana dikelilingi kawan-kawan dan sahabat-sahabat yang mempunyai kerja sampingan tak berbayar sebagai sang pemikirku. Kalau ada soalan, ajukan saja pada mereka-mereka ini, dan jawapan yang aku dapat memang buat aku rasa seronok sebab dapat tambah ilmu.

Sang Pemikirku ini memang ramai. Terima kasih. Yang nak aku cerita ni pasal kesayanganku yang jauh di mata. Rindu sangat nak jumpa. Aku tau kau takkan baca sebab kau sibuk. Lepas tu tak aktif facebook, sebab setiap kali aku ada entri baru akan dengan sengaja letak link kat facebook. Kesayanganku ini dalam kesedihan. Nanti aku dan Li En datang jumpa ya!! (weh li en, aku promote nama kau ni;D )

Aku jamin kau akan jadi seorang dokter yang berjaya. Sebab kau rawat pesakit dengan hati yang suci murni. Kau yang aku kenal takkan melepas batuk di tangga. Aku ni selalu berminat tanya soalan yang pelik-pelik. Kau mesti jawab siap dengan fakta-fakta sains yang memikat, buat info tu terpahat dalam kepala. Macam kau dah kaji benda tu dengan detail. Jadi, kau sesuai jadi saintis sebenarnya, instead of jadi dokter. Haha.

Dan, kesayanganku lagi seorang ni.  Ada keluarga yang ceria. Aku rasa si dia ni lagi sesuai jadi ahli politik. Walaupun belajar kat Bumi Anbiya’ sana. (Tiap kali aku ulang tayang filem KCB, serta merta aku menjadi jealous kerana tak dapat ke sana).

Dia ini, Sang Pemikirku juga.Contoh soalan bodoh aku untuk dia jawab:

Betulke kalau kita lupa surah yang kita hafal dalam Qur’an, berdosa?

Jawab dia : Mana satu lagi mudharat? Kau hafal lepas tu lupa ke, kau tak pernah ada inisiatif untuk hafal, ataupun baca?

Satu lagi soalan aku, agak pandai dari soalan atas tadi.

Betulkan berdosa bila artis tuttt belai-belai anjing? Tapi mazhab lain kata tak haram?

Jawab dia : Mana satu lagi dosa besar? belai anjing tu ke? Kenapa orang tak pertikai pun pasal artis tuttt tu tak tutup aurat? Tu kan lagi dosa besar?

Aku terkesima. Betul. Aku anugerahkan kesayanganku ni award ‘SANG PEMIKIRKU PALING LOGIK’. Dia kata umat Islam sekarang ni lagi banyak bahaskan isu-isu yang kecil dan tak nampak problemo yang lagi besar. Macam “Kuman Di Seberang Laut Nampak, Gajah Di Kelopak Mata Tak Nampak” ataupun “kera di hutan disusukan, anak di rumah mati kelaparan”. Eh eh, boleh pakai ke peribahasa ni. Aku copy-paste je tu.

p/s : Aku ni sang pemikir jugak kot. Banyak sangat fikir. Haha.

Advertisements

7 responses

    • liyana :
      sang penulisku? bestnye dengar..heheh. macam tajuk lagu. kite kena start rancang time dari skarang ni. nnti diskas kat fb ya!

      nahwanNur :
      Waalaikumsalam. Entri ini utk sang pemikir versi olak lempit. Utk versi UTM dan ke atas nanti ada gak:). Pelan-pelan kayuh.

  1. sil, hang pun adalah salah seorang sang pemikir…..
    akak suka kawan dengan hang sebab hang suka memikirkan benda2 yang ada dalam memori kita tapi kadang2 kita lupa…..
    seperti contoh “sapa nama lelaki yang berlakon dalam filem pirate of carribean?”
    orang len mesti tak mau tolong pikir kan tapi hang mesti suka tolong pikirkan tuk akak….tq soo much sil….pasni kita pikirkan benda2 yang lebih ilmiah yer….=)

  2. geehusni :
    ini sang pemikir versi olak lempit. kiranya cerita ni banyak version gitu. to be continued some fine day.

    liyana :
    setuju. kita dah jauh ni agak payah la, so kena well-planned. takde pun kita belasah je gi nanti..

    Asyikin _nam :
    no sweat lah kak..sebab kite pon suka fikir benda-benda gitu. seronok gak train otak. ahaha..jack sparrow kan? eh bukan, johnny depp kan. lawak betullah masa tu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s