Biro Tata Negara dan kamu.

AMARAN : ENTRI INI SUDAH BERUMUR HAMPIR 3 BULAN. TIDAK BERNIAT MENYINGGUNG MANA-MANA PIHAK BERHALUAN KIRI ATAU KANAN. SELEPAS DIJERUK LAMA DALAM DRAFT, SAYA BERKEPUTUSAN (aiceh, ayat skema-rama) UNTUK MENERBITKANNYA (publish).

Sebelum hadir kursus BTN, tak banyak yang saya tahu tentang Malaysia. Dulu belajar Sejarah sebab nak pass exam. Walhal, tanpa sejarah, siapalah kita. Kena toleh ke belakang untuk maju ke depan. Negara tercinta kita ni, dah dijajah 446 tahun rupanya. Dan merdeka baru cecah 52 tahun. Dulu, lepas Portugis, Belanda, lepas tu British, Jepun, British balik, dan Komunis jajah beberapa belas hari sebelum tarikh keramat 31 Ogos 1957. Kalau nak tahu, mereka jajah tanah ini sebab 4G, bukan 3G dah. 4G-gospel-glory-gold-geography. Nak dapatkan merdeka tu bukan senang. Harta masa jiwa tenaga semua habis datuk nenek kita korbankan. Nak pertahankannya? Tak mudah. Cuba bagi sebab kalau ada yang kata senang.

Politik memang penting. Sebab itu macam kuasa untuk tentukan hala tuju rakyat. Kan ini negara demokrasi berparlimen raja berpelembagaan. Demokrasi – from the people, by the people, for the people. Saya tak pandai berkata-kata, atau menabur janji manis, atau cakap berapi-api sampai orang menangis dengar. Sekurang-kurangnya kita mesti tahu apa tu kontrak sosial, bukan cuma tahu laman-laman sosial. Bukumuka lah, kawanster lah. Perkara 3, 181, 152 dan 153 sebagai galang ganti kepada perkara 14. Mahal tu dan tak ternilai sebenarnya. Banyak yang digadaikan demi menuntut keharmonian dan perpaduan antara kaum.

Cuma, sekarang, politik tu dah jadi pelik-pelik pulak. Macam lari topik. Lari tujuan. Matlamat ke mana. Nanti takut menang sorak, kampung tergadai. Kemusnahan Iraq, bukan salah US sepenuhnya. Tapi salah rakyat tu sendiri. Bila bertelagah sesama puak, US pun masuk. Bila ruang dah terbuka, pucuk dicita ulam mendatang la nampaknya. Inilah yang jadi bila agama tu dipisahkan dari politik. Padahal politik atau siasah dalam bahasa Arabnya ni la sebahagian dari agama. Waspada ya, Malaysia ini, Barat masih mahu menjajah. Cuma tunggu peluang dan ruang saja. Sekarang pun sudah masuk menjajah. Jajah melalui 3F-food-fashion-fun. Malaysia memang amalkan dasar pintu terbuka. Langit terbuka. Dunia di hujung jari. Tanpa sempadan. Kalau semua terbuka, apa yang masih ada untuk ditutup dan dipelihara. Globalisasi. Dan apa-apalah yang sensasi. Jangan sampai basi sudah.

Bila tengok tivi, muak kan dengan politik wang la, hape la. Balik-balik isu yang ubah mindsetting rakyat – politik tu kotor – macam habuk. Habuk pun tak kotor camtu.  Padahal sepatutnya tak macam tu. Rakyat tak dapat saluran yang sebetulnya. Cuba lihat Britain, bukan nak ambil model pemerintahannya, Cuma sekadar pendapat. Kat sana, pihak pembangkang ada platform sendiri untuk sampaikan pendapat mereka. Mereka bebas bersuara dengan had-had tertentu. Kiranya pihak pembangkang tu macam cermin pada pihak satu lagi. Cermin. Supaya ada keseimbangan kat situ. Taklah terlalu selesa. Terlalu selesa tu bahaya. Tak mahu think out of the box.

Jadi, BTN adalah satu proses indoktrinasi? Apa pendapat anda? Setakat ni, dah berjuta-juta orang hadir kursus BTN. Tak ada pun rusuhan kaum gila-gila terjadi. Apa pula pendapat anda tentang SPIES? Barangkali pernah hadiri? Atau pernah baca tentangnya? Pendapat saya, agama itu tunjang. Pernah dengar ‘demi agama, bangsa dan negara’? Tepuk dada, tanya iman, tanya akal.

Advertisements

3 responses

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s