Don’t judge the book by its cover

Atau versi aku masa sekolah menengah :Don’t judge the banana by its skin. Baca  ini :

21/01/2010. Khamis. Pekan Jasin. 7.15pm.

Kami berdua on the way ke kedai hardware untuk beli paip getah (info tambahan : kerana baru beli mesin basuh petang semalam!!!). Kak Gee excited nak basuh baju guna mesin basuh baru malam tu jugak. Tapi kedai dah tutup. Dari dalam kereta, aku nampak seorang lelaki India sedang duduk dalam gelap.

Aku : Kak, kita tanya lelaki tu la kot-kot ada tempat lain jual paip getah? Tapi takutla tengok, misai dia tebal. Macam jahat je…

K. Gee : Ala tanya je lah..takde pape kot

Aku dengan konon-konon konfiden pun tanyalah dari dalam kereta.

Aku : Uncle, kat mana ada jual paip getah kat sini?

Lelaki : Ya kak, (die panggil aku kak?)..Oh, itu sini sudah tutup. Sudah malam. Kakak datang pagi dia bukaklah bla..bla..bla..(panjang explanation dia)

Aku : Ye ke..takpela. Terima kasih la ya.

Lelaki : Okey, terima kasih kak..(dia pulak cakap terima kasih kat kami?)

Sejurus lepas itu, dia ketuk cermin kereta.

Lelaki : Cuba akak pergi kedai 2 ringgit. Mungkin ada. Cuba cari dulu..

Lepas cakap terima kasih, kami pergi ke kedai 2 ringgit. Jumpa!

Kak Gee : Tulah, lain kali don’t judge the book by its cover. Tengok, lelaki yang ko kata macam jahat tu baik sebenarnya. Panjang pulak tu dia bagi maklumat. Siap dia pulak yang cakap terima kasih.

Aku setuju. Mulai hari ini, don’t judge the banana by its skin. Kadang-kadang yang baik tulah jahat sebenarnya. Beware. Jangan biarkan hidup anda diselubungi misteri…

p/s : semoga lelaki India yang baik itu dikurniakan kemudahan baginya kerana kebaikan yang diberi pada kami. Kalau orang malas nak bantu, dia mesti cakap ‘tak tau’ je. As simple as that. But, its those simple things that make us different from each other.

Advertisements

5 responses

  1. haish..sil..kdg2 kene gak ati2..adik aku baru pas kene samun dlm kete..siap gune pisau rambo lg ok..org tu nk mintak tlg kononnye antakan g stesen minyak terdekat..alasan,motor xde minyak..siap bwk tong minyak xtahan…adik aku sian..tgk org tu peluh2..last2 kene samun..seb baik xtgglkan adik bongsu aku tu kt mane2..amik kete ke..n thanks to Allah die x diapa2kan..huhu..pengajaran…

  2. ye ke janna..tula yang aku xberani ekceli. buat2 berani je. nasib baik lelaki india tu baik even muka dia garang. haha. pengajaran kan. kadang2 baik sangat pun menyusahkan diri. kesian adik ko..syukur xde pape jadi..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s