MAS = EMAS

Kalau korang sebut emas (yes, I mean ‘GOLD’ in bahasa orang kampungku), sebutan dia emas atau mas – buang ‘e’ kat depan tu?. Aku tau, masalah pronunciation ini boleh lead kepada miscommunication, as what had happened to us. Macam ayam cakap dengan itik. Satu cakap ke utara satu lagi p selatan. Pi mai pi mai tang tu. Kalau tang ni?..Nabil cakap, lu pikirla sendiri.

Baca dialog ini.

S : Emas murah bile ye? (pronunsiasi = mas murah bile ye?)

G : Ikut time la, tapi hujung-hujung minggu or cuti sekolah, memang mahal. Harga naik.

S : Oh, sebab ramai orang beli la tu masa tu..patutlah…erm, masa raya mahal gak la kan..takda diskaun ke? (dalam hati fikir, weekends harga emas naik gak rupenye..)

G : Tengok masa, kalau cuti lagi mahal..

and the discussion goes on, until…

Suddenly, G dan S menjadi konfius kerana arah tuju perbualan semakin senget. Iaitu tidak difahami kedua2 belah pihak. Nak tau kenapa? Sebab sebenarnya G cerita pasal MAS = tiket penerbangan Malaysia Airlines (of course harga naik weekend/public holidays). S cerita pasal EMAS (which is GOLD – patutla pelik awat asal weekends je, harga dia naik..). See, konklusinya, pronunciation kena betul. Akhirnya, S dan G gelak-gelak je.

Buat Kak Gee iaitu pemilik nama ‘G’ di atas, you’re a happy woman now. Ecece..preggy mommy lah katakan. Tak sangka masa p Kabenzi aritu, kita survey bertiga rupenye.. Hehe. Now, lets go to Pak Din Bihun Sup..

Advertisements

5 responses

  1. hehe..memang lawak la masa tue..kelakar giler..apa2 pun alhamdulillah..i memang hepy..sebab dah nak jadi mama…hehe..papa yang kat sana tue pun hepy..anyway doakan kandungan akak selamat & xde alahan sampai my baby di lahirkan..semoga i akan jadi orang yang kuat dan tabah…

  2. nahwanNur : ces, kisah bwh pokok durian tu mmg meant to be xdak ending la..~~(alasan)

    cikpingu : tula, kitorang berdua pon dah awal-awal salah tafsir. misunderstanding~~

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s