dua belas sebelas

Bismillahirrahmanirrahim.

Hari ni aku nak cerita 12 perkara menjelang masuknya bulan sebelas tahun ni.

1. Mengikut perkiraan hati aku, lagi 13 hari dari hari ini aku akan jadi lebih tua, yang mana sepatutnya aku mesti jadi lebih matang, berkeyakinan dan tabah menghadapi dugaan. Memperbaiki cara berfikir, cara bertindakbalas, cara menyerangbalas. Takdelah. Oh, bunyi macam ikrar saja.

2. Lagi 13 hari aku betul-betul dah suku abad. Bukan bertambah usia, Cuma dah berkurang usia. Makin tua.

3. Dulu aku lahir, bapa aku dapat ilham nak bagi nama aku masa beliau solat Asar. Masa baca doa iftitah. Sila baca dan translate doa iftitah, jadi akan dapat tau nama aku dan maksud. ‘bukratan wa asila’. Fuh, nasib baik tak bagi nama macamtu terus. Kecuali, nama aku sekarang dengan ‘double s’.

4. Masa sekolah agama dulu, ustazah kata, nama aku sepatutnya eja dengan ‘sin’, bukan dengan ‘sod’, sebab nama aku ada ‘double s’. tapi, sampai sekarang kalau kena tulis nama bahasa jawi aku tetap insist eja dengan ‘sod’ sebab macam best.

5. Dulu sekolah kebangsaan ada 3 orang nama macam nama aku. Cuma nama aku unik lagi. perasan. heh. Lepas itu, ada salah faham. Ramai orang ingat aku ada gastrik padahal yang-nama-macam-aku yang ada gastrik. Aku taula aku tak fit dan macam tak sihat sebab itu ramai ingat aku yang ada gastrik. Rupanya aku yang tak suka bersukan ni yang tak ada gastrik. Bagilah aku main congkak ke, batu seremban ke, main kad happy family ke, saidina ke. Ini suruh main netball la, handball la. memang sirius tak berbakat. DAN TAK SUKA.

6. Dua belas sebelas 2001, kawan-kawan 1 dorm belanja makan ramai-ramai. Nasi lemak kat kantin yang ramai orang keracunan makanan dan masuk suratkhabar (itu berlaku lama lepas aku habis sekolah). Hari itu, aku tak happy sebenarnya, sebab aku benci LK. Kawan-kawan 1 dorm semua happy sebab diorang ambik biologi. Hari tu SPM, paper LK dan Bio. Dan kenyataannya, aku memang tak suka LUKISAN KEJURUTERAAN dan aku dapat 7D. Kenapa masuk form 4 dulu aku gatal isi borang masuk sains kejuruteraan instead of masuk sains tulen?

7.Antara hadiah paling bermakna aku pernah bagi arwah mak, keputusan PMR aku. Masa tu, arwah mak dan jiran aku (cikgu SKBC) duduk kat tangga rumah aku. Aku tunjuk result kat mak dan cakap, mak, s* dapat 9A. Aku tak tipu, saat tu lebih menghepikan berbanding masa aku konvo. sebab arwah mak masih ada.8. Aku paling sayang mug yang umur dia 10 tahun ni. Kalu office mate perasan, mug ni selalu aku bawak ke hulu ke hilir.

9. Mug ni, hadiah AJK amende entah masa aku Form 3 kat SAMTTAR dulu. Beli kat MEGAH. Aku tukang beli hadiah, so aku pilih mug corak ni. Sayang mug ni. Jangan curi.

10. Lagi barang yang aku sayang, album gambar, beli masa jalan-jalan kat Taipan USJ. Barang aku selalu hilang. Well, album gambar ni tak pulak. Dia dah kekal dengan aku 9 tahun. Panjang jodoh kami 🙂 

11. Aku agak teruja bila tengok jam digital pada pukul 12.11pm atau am. Entahlah kenapa?

12. Dan, entri cacamerba ini ditulis sebab, 13 hari lagi adalah hari-lahir-daku. biarlah orang nak kata aku mencapub ke. Inikan blog aku. Sukahatilah nak tulis apa pun. Dua belas sebelas yang akan datang ni, aku tak expect apa-apa. Ada kursus pendek haritu. dan kelas akan kena tangguh.

*rindu dulu-dulu. selalu manja-manja dengan mak. kawan-kawan selalu cakap aku dengan mak macam kawan. Sekarang? aku tau, hadiah yang paling bermakna sekarang adalah doa sebagai ingatan. Al-fatihah.

Advertisements

4 responses

  1. Errr, haruskah hamba mengingati doblas seblas ini …

    andai dipanjangkan umur,semoga dipenuhi dengan amal soleh [baca ini pada 12.11 jam 12.11 am ok 😀 ]

    p/s: waiting for your call as promised :p

    • Yeee..tuan hamba harus mengingati tarikh tersebut. Harus je, tak sunat atau wajib..amiin, insyaAllah..

      Oh, macamne ni, hamba sudah ‘ter’ tak sengaja bacanya sebelum 12.11..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s