Tragedi Balik Raya Syawal 1430H

Entri ni adalah entri terlewat. Jadi bayangkan keadaan pada Khamis 17 September 2009. Bukan hari anda membaca entri ini. Patah kaki kami raya kali ni. Kenapa? Betullah malang tu tak berbau. On the way balik kampung 17.09.09. Adik telefon ‘Kitorang salah jalan ni’..5 minit lepas tu, telefon lagi ‘Kami eksiden ni’. Aku terkedu. Selalu aku camtu. ‘Ok tak? Cedera ke?’. Aku. Risau. ‘Ok. Takde pape. Tapi kereta kemek kat depan’. Adik. Okay, aku tak tipu bila aku kata aku still xdapat fokus. Terkejut. Sekejap lagi aku akan tanya habis-habis detail (lepas aku dapat fokus).

Maka, bermulalah episod aku naik komuter Seremban-Nilai dalam renyai-renyai hujan rahmat 27 Ramadhan 1430H (bapak nak ambik kat Seremban mulanya). Berbuka dalam komuter. Nilai-KLIA aku naik Airport Coach (AC-nama macam gah, bas je sebenarnya). Fuh, lama aku tak jejak pengangkutan awam zaman belajar dulu.

Okay, dalam AC aku dihidangkan macam-macam budaya. Satu couple Melayu ku pikir Indonesia dok berpegang tangan macam ntahpape!. Aku pandang je ala-ala khusyuk. Bagi malu sikit.Depan aku, 2 warga Nepal. Muka ala-ala Jeki Chan. Tiba-tiba cium pipi kawan sebelah dia. Lelaki. Hah! Lepas tu, dia p pasang lagu amende ntah. Dok encore lagu tu banyak kali. Pakai loudspeaker lagi. Eh, aku pun ade handphonela!. Tak pasang kuat-kuat pun lagu. Lagi, dalam AC tu, ada warga Bangladesh, etc. Lemas! Rasa asing lak kat negara sendiri. Agak-agakla, kalau aku berdiri, pergi depan, buat announcement ‘Siapa warganegara Malaysia sila angkat tangan’, mungkin tak sampai 10 orang..Huu, beraninya aku…

Sampai kat KLIA 8.00malam. Untung boleh jamak. Tiba-tiba rasa tak mau menyusahkan sesape. Aku decide tunggu bas. Ye, naik bas. Duduk dalam bangunan KLIA yang sejuk. Tunggu bas. Telefon adik. ‘Kat Balai Polis Bangi ni, buat report’ kata dia. Sambil bagi kata-kata perangsang, hati berkata Diorang owe me an explanation ni..’

Sambil tu, aku perasan, ramai manusia lalu lalang pandang aku. Excuse me, hari ni Khamis, logikla aku pakai kain baju batik! Logik gak aku bawak beg banyak. Isi kuih raya tu!

Hmm..aku nampak bas Sepang ( dulu selalu aku naik bas ni, OL-Seremban sambil dihidangkan dgn lagu2 India sepanjang  jalan + gaya bawak bas yang boleh buat orang tersungkur menyembam lantai bas). Drift habis! Okay ini sudah banyak iklan, back to topic, ‘Tragedi Balik Raya’. Tunggu punya tunggu, aku dibagitau bas Sepang ni jalan pukul 12.00 malam.See..sebab tu aku malas  naik bas, bukan sebab manja minta diambil…Hmm, apa aku nak buat 3 jam tu. Tawaf pusing KLIA? 

Akhirnya, jam 11.30 malam, bas City Liner merah a.k.a. bas baru lagi cantik ada untuk membawa aku balik kampung untuk beraya. Penat pun penatlah,tapi apa cerita dengan bapak, adik dan WJN 9736?Risau aku sepanjang jalan. Rasa macam bertahun-tahun. Telefon saja tak cukup. 

Berhenti saja bas depan Shell baru OL, WJN 9736 sedia menunggu. Cuma, dengan gigi sengih lebar lebih dari biasa. Kenapa? Bumper depannya dah rongak. Gigi dah sumbing. Kemek sungguh!! Memang kami patah kaki untuk beraya jauh-jauh kali ni. WJN 9736 cedera! Takpa, kalau nak 1000 cara kami boleh beraya.

Dan lepas tu, aku tau yang accident tu jadi kat Bangi.. Kes salah masuk jalan!..Ini explanation dari kedua-dua insan yang terbabit.  :

Bapak : Jalan licin sangat. Orang depan brek mengejut!

Adik : Bapak bawak laju sangat. Macam biasalah..

Aku dalam hati : Apa-apalah, yang penting semua selamat. Tapi, you kiss, you pay! Lain kali hati-hati. *Paling tak boleh lupa ayat Bapaku “Dah 34 tahun bawak kereta, nilah eksiden pertama, dah tulisanNya. Sapa pun xboleh elak..”

…entri ini ntahpape kerana tidak bermood untuk menulis di petang raya. tapi perlu ditulis. adik aku insist!

Advertisements

10 responses

  1. act not the 1st time bapak xcdent, huhu…
    dlu mk pnh citer time bapak nk g keje or time bile tah, bapak penah tlanggar owg…. not sure sala siape…. but evrything okey da…. huhu…..
    owg kate, if ad sesuatu bende yg malang tjadi, sure2 kt depan nyer ad hikmah yg besa n baek menanti…. AMIN….. but, dont mengharap2 sgt k….. ape yg penting keje same (wonderpet) ahak hak…..
    next time b careful 🙂

  2. klu korang nk tau akula yg tlibat skali dlm kmlgn 2..jd co-pilot..klu korang nk tau kpla aku trntuk kt cermin dpn sbb aku x pkai belt..retak ooo crmin nye..nsb bek cermn ori,klu x da tcmpak aku kt luar..alhamdulillah umur aku msih panjang..aku bsyukur kpd tuhan..kesimpulannye,time ujan jgnla nk bwk kete laju2..buruk padahnye…slamat memandu…….

  3. alhamdulillah sume selamat..adohai,,,cla cepat2 la amik lesen memandu..takpun bila dah ade lesen try kumpol duit beli kete..la ni org asing je naik public transport..bahaya la… nway selamat hari raya…eh hajar jemput sok..kalau ko pi aku kim salam..aku kat phg

  4. esah : xpe, kadang2 dugaan macamni la yg mematangkan kita. sebab kita tak tau bila kita diuji. kena terima dan cari jalan penyelesaiannya, haha..xtau pon kes yg lagi satu tu. aku xpernah diceritakan pon pasai tu..tu semua pengalaman & pengajaran..

    apeape aka jemi : test power je ke..

    jemi : ha..ni baru betul komen..syukur alhamdulillah xde pape. lain kali jgn lupe pakai seatbelt..penting. keta kite tak mahal so takde airbag. huhu..jadi, pakai seatbelt sbab keslamatan, bukan time ade road block ja..

    p/s : ekceli aku yg berjaya ‘memaksa-rela’ 2 adik2 aku utk tulis komen. sebab diorg pon terlibat dlm cerita ni..keji tak aku..hehehe

  5. li n : aku ade lesen r li n. keta moto pon ade. mmg nak bli keta:) nnti nk letak la wishlist aku dlm blog ni. so, krg da tau, krg bole tlg tunaikan hajat2 aku tuh..hihi. hmm..mmg lemas. kat klia pon byk gak warge asing. rasa macam bukan kat mesia pon..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s