Beberapa hari di beberapa Ramadhan

Alkisahnya di bulan Ramadhan yg sudah masuk hari ke 16 ni..Beberapa kisah benar yg boleh dikongsi utk pngajaran & pmblajaran, or dlm bahasa cikgu cikgi –P&P..

Kisah 01

Ini terjadi Ramadhan suatu ketika dulu, sewaktu Topical Studio. Niat baik tiba2 terbius ke dlm diri2 aku & bbrp sahabat. Lewat sore itu, kami xmelakukan aktiviti biasa-m’buat lawatan sambil m’beli di Bazaar Ramadhan, tapi kami melangkah penuh yakin ke MSI-Masjid Sultan Ismail. B’tadarrus-b’buka-b’terawikh di MSI. Sebenarnya, jarang aku ke sini, atas ‘alasan’ sbg student FAB-bukan brand sabun, dateline project makin dekat.

Antara maghrib ke Isya’, aku belek2 hp sambil b’borak2*sekejap je*. Dan after terawikh, dlm studio, baru aku sedar, handphoneku telah tiada!!!Kami pusing keliling masjid mencari. Tak ada!waaaa..sedih. Sapala yg buat projek tgh2 bulan posa, dlm masjid ni. Dulu prnh rosak sx, jatuh tandas. Ni, hilang pulok. Hmm..last2 aku redha, mudah2an diganti dgn yg lebih baik.

Moral : xperlu bawa hp ke masjid. Panggilan Illahi kan lagi penting!!!

 

Kisah 02

Ini berlaku smlm. Tik..(bunyi es em es)

J : Askum. balik bile?rumah nak cat ke?. Len macam lak kaler ni..

A : Wkmslm. Ptg ni balik. Jgn cat dulu. Bapak beli kaler pe?

J : Dah cat sikit..Bapak beli kaler tong gas

Dalam kereta, otw back home.

A : Cat kaler apa pak?

B: Cantik..kat rumah dah cat sikit. Warna ‘hijau merdeka.. Pekat warna dia, nampak mahal sikit..

Dalam hati aku..pekat?cantik ka..merdekalah pasni. Dan sepanjang perjalanan balik, aku imagine kaler ape sbnrnya ‘hijau merdeka’..Dan, melangkah naik rumah ja..guess what? Sesungguhnya interior rumah aku telah bertukar jadi stesen minyak Petronas, only without the logo & minyak. Namun,demi menjaga hati bapak, hmm..hijau tong gas pon hijaula..taram saja..Dan, sms entri ini ditulis, hijau itu makin semarak aku rasakan!

p/s : nak tau warna apa ruang tamu rumah aku? sila lihat tong gas rumah anda atau stesen minyak Petronas berdekatan.Full stop.

 

Kisah 03

Aku pernah melakukan eksperimen yg xberjaya di bulan puasa tahun ini. Kunun-kunun masak spagheti..Rupanya termasak guna tomato puree (salah beli! supposedly aku beli prego. Aku lgsung xreti msk guna tomato puree..harus guna yg instant!)alahai..terbazir semua..

 

Kisah 04

Ini yang paling menguji setakat ni. Semalam juga jadinya. 15 Ramadhan. Dalam komuter Seremban-Nilai.

Waktu itu aku khusyuk membelek Tuesdays with Morrie, page 11. Baru nak feel, tib2…

“Adik, mintak tolong boleh?”

Aku pandang makcik sebelah, serius(sila.jangan.ganggu.bila.saya.khusyuk.membaca). Cuba maniskan muka. Ya..

Dan makcik itu terus bercerita..sangat panjang. Kad ATMnya kena telan. Tak ada cash langsung. Nak ke Port Klang. Kerja. Nak pinjam duit aku. RM5, lepas tu, up RM10. Aku kata ok. (aku xlah baik sangat, tapi cuba b’husnus-zan. bulan puasa..). Dan after tu, macam2 dia tanya. Termasuk soalan yg xbrp appropriate. Dia tanya, belajar lagi ke? Aku iyakan je. (aku pakai sluar sukan ngan T-shirt masa tu, n beg balik kampung). 

Aku tengok tangan dia, penuh cincin, gelang.. Kenapa aku was-was ni? well, maternal instinct aku berkata ‘tolong je, xkemana RM10 tu..’.tapi, instinct lain aku kata ‘macam pelik je makcik ni, xmacam orang tengah susah je’. Aku cuba pakai psikologi, tapi tetap xdapat kesan sebarang penipuan. Ces, sia-sia aku jadikan The Mentalist & Lie To Me sbg cerita faveret aku..tapi, aku tetap was-was…

Bila dia mintak nombor hp, nk pulangkan duit aku,aku kata xpela, saya bagi je.(bukannya aku baik sangat, tapi aku rasa ini xperlu dipanjang-lebarkan lagi). Okey, bye..assalamualaikum. Kita xkan jumpa lagi..

Wah, setakat ni nampak macam aku jahat+xikhlas+penuh syak wasangka kan.

Lepas turun komuter, aku berlegar2 sat kat Mydin Mart, Nilai. Setengah jam lepas tu, alangkah terkejutnya aku,huh..aku terserempak dgn makcik tu, tgh b’shopping-moping dgn barang2 yg aku rasa lebih RM10 nilainya. Kata.tak.ada.cash.langsung!!!

Bila dia nampak aku tenung barang2 dia, dengan sengih kambingnya..’O..ni beli utk ayah akak..’dan terus berlalu. Aku rasa nak sergah, tapi itu di dalam Mydin. Waaa…aku kena tipu ka?????Ini.bulan.puasa.lah.makcik!!!!aku kena sabar.semoga dibalas Tuhan.

Moral : mungkin aku perlu tengok Lie to Me & The Mentalist lebih. Supaya aku dpt mengesan penipuan dgn lebih efektif!

Entri ini ditulis dgn ingatan tulus ikhlas, banyakkan sabar d bulan puasa…

Advertisements

13 responses

  1. Assalamu’alaikum sil, banyak poin kamu kali ni. Jadi kita ringkaskan pada point juga, haha.

    1. Hilang HP, sapa dok cari HP tu dengan kamu ya? siapa bersama kamu hari tu? maklumlah kita lupa, short-term punya ingatan.

    2. Hijau petronas itu hijau merdeka ke? Hahah. Kita, kalau hijau apapun, kira lawa lah tu. :p

    3. Eh bukan tomato puree pun boleh buat ke? Bezanya kalau guna tomato puree ingredient nya bertambah. Kalau prego tu instant punya kuah spegheti. Dalam prego tu pun salah satu nya ada tomato puree. Kalau tak salah la, try tanya chef zana tengok, dia pro bab ni 😀

    4. InsyaALLAH niat kamu dah terkira. Aparaa makcik tu mintak seploh, kalau kita, kita minta 50 terus, baru syiok wat shopping raya. Hehe. Err. Atau mungkin untuk ayah dia kot kan… wallahu’alam.

    p/s: pembetulan, bukan khusnus-zan… tapi husnus-zan. KH itu terjemahan huruf Kho, H itu untuk Ha. Wallahu’alam.

  2. geehusni : huhu..mmg sabor la mase tu..kot-kot la kt yg salah paham..

    cikpingu : xtlg mcm xpatut. nk tlg mcm pelik..xpela..halal je..

    nahwanNur : waalaikumsalam..ni dia jwpnnya..hehee..
    1. yg g MSI tu aku, kamu, simah n fizah kot..pastu dlm studio masa aku prasan hp tu ilang, ade janna yg aku ingat. yg aku da nangis sikit mase tuh. tension, dahle nk submit topical..huhuu
    2. ntah..ye kot. abis bapak aku kate cine yg jual tu bgtau ‘hijau merdeka’-lambang kebebasan-haha..yg ni aku + sndirik..
    3. mmg ye..tp masalahnye, aku xreti msk pakai tu..mmg xsedap + not edible at all lah! ahahaa cik janna musti gelak gile kalo tau..
    4. mybe utk ayah dia..wallahu a’lam..kalo dia mntk 50 tu ak bg 1/5 je..hehe..jahat x..

    okeh..trima kasih utk pmbetulan. noted, dah betulkan 🙂

  3. kenapa bisa jd begitu….wah..wahhh…org tu tau mmg asil byk duit mmg senang kene tipu..hahahahhaa..so..pengajaran kat cini…sendiri mou hengat!!!jgn percaya kat org len..even best prend pon..termasok aku la..hahahahah..jgn cayeeeee!!!!

  4. salam.hehe nak nyibuk leh..dah byk kali dtg blog nih tapi segan nak tinggal komen..pasal kes mak cik tuh,pus n husband ada citer lebih kurang serupa sket je la.mase tuh dalam perjalanan dari rumah emak pus ke rumah mertua kat puchong.so berhenti la kat persimpangan traffic light,tak silap kat jalan kebun,so berderet la keta.tertiba ada sorg mamat nih ketuk cermin keta mintak duit makan.katenye bagi je la RM5.pikir punye pikir,kesian punye pasal hulur la RM5,tetibe dia up lagi,mintak RM10.ada ker.pas tuh di pegi keta blakang lak..n keta seterusnye mintak duit.husband dah syak dah sebenarnye.pas tuh baru dia prasan mamat tuh macam semacam jer,menggigil2 macam penagih jer.tapi ape pun Allah jer yg tau niatnye.kesimpulannye org2 kiter nih prihatin,n ada sesetengah org nih amik kesempatan,huhu.kalo dia wat cam nih hari2 brape la dia dapat.

    mak pus pernah terkena gak.dulu mak pus berniaga dekat stesen minyak.ada la sorang mamat nih pinjam duit dgn mak pus katenye nak beli susu anak.last2 tak penah bayor pun.padahal tempat mak pus berniaga dekat dgn stesen minyak,memang tempat yg slalu org dtg nak beli minyak,takkan la tak sempat dtg,huuh,manusia skang macam2.
    macam2 lagi kisah la.mak pus penah berniaga pasu,pun org kelentong,amik tak nak bayor.n skang tak meniaga dah.berniaga jagung pun cenggitu gak..ape pun Allah Maha Mengetahui 🙂

  5. hai pus..sihat tak?hehe sesi beramah mesra plak…takpe kan cla…sian gile kamu…taper..setiap yg berlaku ade hikmah tu…pasni..takkan kena lagi..tp kalo aku minta tlg..amacam??haha leh tlg tak?

  6. puspa : wkmslm..tengkiu ye sudi jenguk blog kt ni. sangat dialu-alukan:) xsangka pus pun prnh kne gak..tu la kan, kdg2 kt xtau ble mase nk kne..halalkan jela nk wat cmne. Tuhan lebih tahu.. sian gak kat mak pus. hmm, org2 kat dunia ni mcm2..kdg2, tau hutang tp xmau bayar. xpe, mak pus byk m’beri dgn ikhlas, insyaAllah dpermudahkan rezeki olehNYA 😀

    liyana : haha..sesi bramah msra lak eh..i xkesah..btul, smua yg blaku tu ade hkmhnye..emm, kalo ko yg mntk tlg? bule je, no hal kalow bule dtolong..hehee

  7. haha..alahai pus..ye la tu sy…aka liyana comel atau liyana cantik..
    cantik n comel kerrrr?? hehe dah jd cikgu skang..semangat mendidik..geram btul kat budak tak pandai baca la ni..geramm gerammm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s