if.you.are.a.pure.javanese

Kali ini, aku akan ber-aku-aku.

Okey, entri ini sama skali tidak kena mengena dgn bulan Ramadhan yg mulia. Tajuk omputeh *macam dasyat..macam je la..*

Cerita 1.

UTM. 2nd year. B04,FAB. Ethnobotany amende.ntah.

Esok kena bentang asg budaya kaum di Malaysia.. mcm Banjar, Minang, Hakka, & xt’tinggal, Jawa. Aku org Jawa, proudly memilih tajuk ‘Javanese : Origins & Cultures’*kot*. Last minute kerja, malam tu jugak habiskan masa kat PSZ, search for ‘javanese’ kat internet.

Start lewat, ktrg tak tidur. Board tunggang langgang. Copy paste sana-sini *Jahatnya!*Pagi tu, lewat p klas! Kelam kabut ke B04 dari KRP. Tak prepare, terus present. Dgn mamai. Masa present, tiba2 t’dengarlah rakan sperjuangan aku a.k.a grup member m’present dgn yakin :

…Javanese have a long, silky coat, that comes in a variety of colors..are noted as being very intelligent and talkative..

hah..

ape tu..

orang Jawa ada long, silky coat?

Dush..inilah akibat copy-paste merata2. sila.jangan.tiru.macam.saya. Dan, kami terkujat kat situ. *En.Hakim dah perasan kami silap!*Malu!Malu!Malu!Malu! Kenapa? sebab description tu, sebenarnya kami sedang m’ceritakan characteristics kepada ‘javanese’ yg ini..klik sini

Cerita 2.

Somewhere in Kedah. Julai 2009. Kursus.

Pak Penceramah : Siapa orang Jawa kat sini? (p/s: pak penceramah adalah org Banjar)

Maka, aku bangga mengangkat tangan. Pandang keliling. Aku sorang ke?

Pak Penceramah : Jangan terasa ya, saya nak tanya, apa maksud bert*mp*k bagi orang Jawa?

Aku geleng-geleng. Sumpah xtahu! Emm..’menjerit’ kot?

Pak Penceramah : Macam mana tak tau? Okey, es-em-es orang tua kamu, sedara mara tanya ape maksud. Yang lain, nnti tanya kawan kamu ni..

Wah, kes serius ni!

Balik kursus, aku tanya pakcik makcik. Dan, bila tau maksud, sejujurnya, aku memang baru tau!. Malu!.Malu!.Malu!.Malu!.

Buat semua orang Jawa, if you are a pure javanese, korang tak akan melalui saat2 memalukan macam aku ni! Aku pun pure, cuma xhabis bljr je..

Advertisements

9 responses

  1. 1. saya gelak guling2 baca…aahahaha kucingggg…. jenis javanese…eh boleh tak saya nak baca asg tu? emel saya boleh? nak tahu gaks.

    2. bert*****k wakakakaka…sah kalu xtahu ni bukan jawa sebenar…ishh lucahhh tuuu…posa posa….ekekekeke

  2. 1. huhu..mmg malu tahap ttinggi la mase tu..bole je, tapi kena cari dulu..xtau p mana dah.. emelnya ape ye?

    2. of kos nyong jowo original..cuma xhabis mengaji ja..naseb baek p’ceramah 2 ja yg tau mksudnya. malu…

  3. Salam ramadhan,

    sil, teringat juga time tu, tapi seriusnya, gue ngga perasan bab salah tu, sebab muka kalian kelihatan amat yakin* (saje nak ambik hati kamu). Hahaha.

    Best sekali time dr.hakim bagi kenyataan bahawa, jawa dan banjar tak sebulu, selalu gaduh. Dan tak leh jadi jodoh. Betul ke? awat kamu dengan kita ok kamcing je… haha (perasan). Mungkin ku sabar melayan kejawaan mu kot. Hehe (lagilah perasan).

    p/s: bab lu*** tu u cerita dekat i aritu eh? Sah sangat tak ber etika penceramah tu. Kabare wak? ayat ni je yang kita faham dari dulu :p

  4. haha..baru aku baca blog kamu nih…dah berguling2…haha sila dah pandai wat lawak…spesis pemalu sila ni berbakat besar menghiburkan aku..

  5. NahwanNur : hehee..i mmg slalu buat2 yakin pdhal rase cacamerba..emm, rasenye pnceramah tu cume nk crita kplbagaian loghat2 kat mesia kot..dgn mndalam..

    cikpingu : mmg direct..naseb baek mmg xpaham. buat muke innocent jek..

    liyana : li n. siap da guling2? kalo ak buat entri baru ni, mau ko lbih dr guling2..haha.p/s : ak mmg cmni dr dulula..

    Acaii : pncramah tu sopan la bahase dy. agaknye sj nk test power wong2 jowo yg xbrp ‘pure’ mcm sy. baikla, no more copy-paste, skrg style cut-paste trus..haha

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s