Berkuasa @ Berpuasa?

     Zaman kecik2 dulu,  otak kita memang masih bersih lagi. Termasuk aku. Tapi ada 1 kes yang aku hampir lupa, tapi skrg tibe2 teringat, jadi aku coretkan dlm ni, as one of my so called beautiful childhood memories.

     Masa sekolah rendah dulu, kite kena hafal Rukun Iman, Rukun Islam kan? Masa tu, darjah 2..Ustazah yg b’dedikasi ajar kami Rukun Islam yg 5. Zmn dulu tulis dgn kapur, bhs jawi. Ustazah tulis kat blackboard (i wonder y, warne hijau tua, tapi knapa ‘blackboard’?). Ustazah sebut, kami ikut. Dgn bersemangat waja.

     Dan aku paling tak setuju bila ustazah sebut ‘yang kelima, naik haji bagi yang berkuasa’. Dalam hati, ‘ish, tak logik ni, ustazah mesti salah tulis, takkan orang yg kaya je boleh g haji..'(berKUASA dlm erti kata lain, aku faham as kaya raya & byk harta!)..lalu aku tafsirkan yang kelima tu sbg ‘naik haji bagi yang berpuasa..So, di saat kawan2 lain dok mengikut ustazah menyebut ‘…berkuasa’, aku dgn yakin ‘…berpuasa’, sebab aku yakin hanya orang2 yg baik (orang yg puasa lah!, xpuasa xlayak g haji)je layak pergi tunaikan haji…

     Natijahnya, aku meneruskan kefahaman yg agak songsang tu lama jugak la. Ustazah tak tegur bile aku tukar ‘berkuasa’ dgn ‘berpuasa’. Mungkin ustazah rasa ustazah tersalah dengar kot..
     Dan akhirnya, kesalahfahaman aku dibetulkan oleh seseorang, dan aku malu sendiri kerana sebenarnya..ustazah aku tak buat silap pun, yang silap adalah aku, kerana salah tafsir. ‘Berkuasa’ adalah maksud lain bagi orang yang mampu dari segi fizikal, mental, kewangan etc. utk pergi naik haji…

Ohh..malunya..!!!

Advertisements

4 responses

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s