kittun…#3

1st  raya, zaman sekolah rendah, suatu masa dahulu…

 

1990-an, pagi raya pertama yg indah nan permai, aku cari Comot, kucing kesayangan. X jumpa. Gelabah…habis satu pagi aku merajuk. X mau g beraya. Habisnye, satu family x beraya pagi tu (jahatnya aku dulu, sangat selfish)..macam2 dah bermain kat fikiran aku, especially yg xbaik2, t’masuk yg agak xlogik lagi karut : comot diculik alien..agak penuh fiksyen, standard budak2 yg suke tgk kartun pelik2 kat tv)..and, kan syaitan and all the demons kena lepas after ramadhan habis..

 

:(

😦

            Dan tengahari tu, jiran kami datang beraya kat rumah (tradisi sejak zaman berzaman kami). Aku protes, xmau keluar bersalam. Dan satu khabar buruk aku terima dari dalam bilik, ’Comot dah kena buang dgn p** *** a.k.a. jiran sebelah, malam tadi sebab pecahkan telur utk buat kuih kat rumah’ dan demi m’dengar berita tu, aku terus menangis..menangis dan menangis..habis bapak aku kena kerah cari Comot (difahamkan dah dibuang kat ujung kampung). X jumpa.

 

Natijahnya, sampai petang aku menangis..Sepupu aku datang petang tu, ingat nk ajak beraya..tapi diorg end up dgn penuh kemusykilan dan hajat yg xkesampaian. Sesi bermaaf2an dibuat dalam tangisan. Sape yg menangis? Of kos aku sorang. Di saat aku dpt berite yg so called buruk tu, ak dah tanam azam : dendam dgn p** ***, x mau cakap dgn family die dah, boikot. Kucing tu xberakal, cume nakal. Mane ade kucing yg m’jaga adab sopan. Cume comot agak t’overdose nakal, main terjah rumah orang..and, guess what, dendam aku x lame. Adela 2 minggu sebelum aku sedar, tu semua lumrah hidup…satu lagi kenangan...tq p** *** sebab dlm usia2 aku menginjak alam dewasa, byk tlg aku…and Comot, goodbye…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s