Writing under the silara: 01

Hmm..this is my first entry..mungkin tak berapa interesting, tapi cukuplah kalau dituliskan di sini, so aku ada mencoretkan kisah ini, even cuma di alam maya. Ceh..

11 Jun 2009, 5 minit ke jam 3 petang..agak terkocoh-kocoh sebab baru balik dari Mydin Bazaar 24 jam (baca : 24 jam!!!).p/s : atas nama membeli barang2 4 kursus pendek.haha..

Dari dalam kereta k.s* aku dah nampak sesusuk tubuh (jangan fikir blue..).wanita. Ala-ala 60 tahun. salah sorang peserta kursus pendek. Jalan dengan langkah perlahan ke arah dewan kuliah. K.s*,..ade yg dah sampai….aku jerit pada kak s*. Dalam hati aku fikir, xpelah, biar makcik tu tunggu. Boleh die rileks2 jap..

Dan aku pun semakin kelam-kabut, naik ofis, g admin ambik kunci..sebab jam dah masuk pukul 3. Hectic day! dalam hati…

Dan bile aku sampai depan dewan kuliah dgn kelajuan yang agak impak maksima, makcik tu dah xde..anda bayangkan, betapa rase bersalahnye aku masa tu…huhu..tapi aku teruskan kerja (kerja rutin aku tiap2 petang khamis..paham2la sendiri). N tak lame after that, makcik yang tadi sekonyong-konyong datang, dari arah bawah dan terus jalan ke arah dewan kuliah. Kami bersalaman. Makcik senyum. Aku pun senyum. Muka makcik tu agak keletihan. Duduk kat bench tepi dewan..n this is the saddest part yang menyentuh hati dan x akan aku lupekan sampai bile2..

Aku : makcik datang naik ape?
Makcik :  naik beskal..makcik tunggu2 dari tadi, ingat xjadi kursus. Makcik pon turunla nak balik. Pastu makcik nampak anak. Tu yang makcik naik balik..

basikal tua
source: ENIGMATIC DREAMER (do click picture)

Demi Allah, aku sangat terkesima mase dengar tu, tapi, part of my mind say that ‘bagusla makcik, naik beskal bule exercise, macam saya ni, muda2 dah pancit..exercise dalam mimpi je..’  hahaha..naseb baik tu sume cume terngiang2 dalam kepala je, kalo aku cakap, gerenti book tiket first class masuk n*****..sebab sakitkan hati orang yang lebih tua..

Aku : ooo..mintak maaf makcik, saya ada hal tadi..tu yg lambat..(dalam hati..masih rase bersalah lak plus terkejut..)
Aku : minggu ni ade makcik, cume mungkin peserta lain lambat sikit…(x tipu,,jam dah 3.05, bayang2 coaster pak din xnampak2 lagi..)
Makcik : maafla, makcik xdatang minggu lepas, anak cucu makcik sume datang rumah..
Aku : ooo….dalam hati (saya yang kena minta maaf, bukan makcik..huhu..sbb makcik kne tunggu)
Aku : makcik, ambikla air ni as a token of appreciation buat hilangkan haus utk hilangkan rase bersalah saye..
Hehe..ade gune gak aku ambik air extra utk penceramah harini..
Sob2..rase makin sedih bile makcik tu terima dengan senyuman dengan pemberian yang xseberapa tu..aku cuma bagi air mineral spare utk ustaz rahmat je, tapi senyuman seorang ibu…memang priceless

Memang tak ternilai harga sebuah senyuman…dan pengorbanan seorang makcik tua yang datang mengayuh basikal tua (aku jamin basikal tua, bukan BMX ke, mountain bike etc..even aku xnampak beskal tu pun..coz itu standard utk ibu2 kita yang berbasikal) semata2 untuk menghadiri kursus fardhu ain yang 2 jam je..selamat hari ibu yang dah terlewat buat semua ibu-ibu di dunia..n utk arwah ibuku yang telah tiada..Al-Fatihah…

Advertisements

7 responses

  1. sila…..sedeynya….wargh…kita yang ada motor or kereta ni pun masih liat nak mencarik ilmu……mak cek tu bersusah payah kayuh beskal…bukan dekat plak tu….akak pun semput rasanya..mau putuih asa nak mai carik ilmu…..memang terharu sangat ngan usaha mak cek tu……moga apa yang dia usahakan untuk mencari setitis ilmu dirahmati dan diberkatiNya selalu……

    p/s…wah, makin maju kedepan hosmet ku ini…=)

  2. sila n kak s*,

    satu pengajaran kan. Bila banyak kelebihan jadi makin malas di buatnya. Betullah kata pepatah ‘nak seribu daya, tak mahu seribu dalih’. Tengok cerita laskar pelangi, mengayuh basikal untuk setitis ilmu.

    p/s: Sil selalu ke depan, ye dak? kak s* pun gitu jugak

  3. mankind : btul tu k.syikin, ni antara 1 pglmn yg kt jmp kat cni. only in selandar stakat ni~

    nahwanNur : mmg insaf..mmg xpercaya tp itulah realiti

    ummihakim : sangat tulus…dan ikhlas

    geehusni : mmg pngajaran..xdpt jmp dlm buku, tp jmp in real life*__*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s